Aktivitetstilbud for personer med demens
Hvilke muligheter finnes for deg som jobber i fagfeltet, og som ønsker å bidra til å styrke aktivitetstilbudene?
Konferansen ble gjennomført 25. mars. 2022
Det er foreløpig ikke satt opp noen nye datoer for gjennomføring.
Få oversikt
Litt om konferansen
De eldre har stadig nye interesser og nye behov, og er i økende grad ikke interessert i å delta på tradisjonelle dagtilbud. Dette er konferansen for deg som ønsker inspirasjon til hvordan du kan starte eller forbedre et dagaktivitetstilbud som møter behovet til fremtidens eldre.
Innholdet
Program for konferansen
Hvis ikke annet er spesifisert er det lagt opp til pauser mellom foredragene.
Åpning av konferansen Aktivitetstilbud for eldre med demens
Nasjonalforeningen for folkehelsen har takket ja til å åpne konferansen.
Klokkeklovnene ser etter det friske - og finner det
I dag har over 77 000 mennesker i Norge demens, og trolig vil antallet dobles fram mot 2040. Dette er damer og herrer som i det alt overveiende har levd lange og innholdsrike liv, men som nå ofte føler seg isolerte, forvirrede, redde og som sliter med å takle hverdagens kompleksitet. Felles aktiviteter – og kulturtilbud passer ikke alltid for denne målgruppen. Klokkeklovnene representerer at annerledes tilbud, og vil fortelle om hvilke effekter de ser av sitt arbeid.
Vibeke Stølen Andrup
Daglig leder Klokkeklovnene
Vi må vite hva som er normalt i alderdommen for å vite hva som er sykdom (1)
Hvorfor er det viktig å ha kunnskaper om psyko-/sosial aldringsteori? Foredragsholder Solheim vil ta for seg begrepet alderisme, og dessuten behandle hva som skjer med sosiale roller i kombinasjon med aldring.
Sang i demensomsorgen
Sang i demensomsorgen kan etter manges mening blant annet bidra til mer smidighet og trivsel i situasjonen for alle parter. Det er en metode som er lett å ta i bruk, og forskning og erfaring viser at omsorgssang gjør hverdagen lettere og hyggeligere for både beboere/brukere og ansatte. Hvordan kan man etablere et tilbud som dette?
Vi må vite hva som er normalt i alderdommen for å vite hva som er sykdom (2)
Hvorfor er det viktig å ha kunnskaper om psyko-/sosial aldringsteori? Foredragsholder Solheim vil i denne bolken fortsette sin undervisning om alderisme, sosiale roller i kombinasjon med aldring, kognisjon, personlighet og mestring.
Fra sykehjem til hjemmesykepleie
Mange dagaktivitetstilbud for personer med demens er under endring. Aurskog-Høland kommune har etablert alternative aktiviteter - til glede for både brukere og pårørende. Hvordan bidro koronasituasjonen, samt økt fokus på hjemmesykepleie kommunen til å omstille tilbudet, og hvilke positive erfaringer er det man har tatt med seg inn i våren 2022? Noen av aktivitetene blir presentert, i tillegg til en presentasjon av hvordan man jobber med aktivitetsplanene for at tilbudet skal være personsentrert.
Aktivitetsvenn - kostnadseffektivt og innovativt
Gjennom Aktivitetsvenn gir kommuner et bedre omsorgstilbud til sine innbyggere med demens. Gjennom flere år med utprøving har Aktivitetsvenn kommet frem til en svært kostnadseffektiv og innovativ driftsmodell. Aktivitetsvenn styrker samarbeidet mellom kommunal og frivillig sektor, et tilbud som drives i over 180 kommuner i Norge. Her presenteres suksesskriteriene for tilbudet, samt et nytt videreutviklingsprosjekt som har igangsatt treningsgrupper for personer med demens, frivillige instruktører og aktivitetsvenner. Hva er resultatene så langt? Vi vil også få høre om treningsprosjektet "Fortsatt aktiv", som er en videreutvikling innenfor Aktivitetsvenn.
Kommunikasjon og tilnærming
Atferdsendringer som kan oppstå hos personer med demens. Endret atferd kan skape store utfordringer for omgivelsene, det være seg pårørende, nabolag, medbeboere på institusjon eller helsearbeidere. Atferd som er utfordrende er ofte et uttrykk for at personen ikke har det bra, og er en måte å meddele seg til andre på. Vi har invitert Anne Marie Mork Rokstad til å foredrag om emnet. Hun vil gi eksempler på tilnærmingsmåter som kan bidra til å lette din kommunikasjon og samhandling med personer med demenssykdom.
Lunsj
Besøk i en kulturfjøs – identitetsbekreftende minner for beboere på livsgledehjem?
Kulturfjøsbesøk er ledd i at flere av sykehjemmene i Harstad-distriktet er blitt livsgledehjem. Gunn Tove Minde har fått aktivitetsmidler fra Harstad kommune til å invitere eldre beboere til hjembygda og kulturfjøsen. Hun vil fortelle om erfaringene, og samtidig gi konkrete råd og tips på bakgrunn av sine erfaringer.
Tap, sorg, verdighet og hjelp til mestring av den nye livssituasjonen
Reidun Ingebretsen har stor kunnskap om spørsmål knyttet til omstillinger og mestring i livet; funksjonssvikt, tap av nærstående, demensutvikling og familieomsorg. Ingebretsen har blant annet stor kunnskap om kommunikasjon ved demens, og hvordan dette området kan være arena for samarbeid.
Lunsj
Lunsj
Pastor Fangens vei 22 Seniorhus
Pastor Fangens vei 22 Seniorhus i Oslo er et bo- og aktivitetssenter for eldre. Huset er en sentral del av Bydel Nordre Akers videre satsing mot å bli en aldersvennlig bydel. Målet er å fremme aktiv og sunn aldring i et inkluderende og tilgjengelig nærmiljø, slik at innbyggerne i bydelen opplever en god, trygg og inkluderende hverdag. Ledelse og ansatte har etter hvert opparbeidet en rekke velfungerende verktøy for å skape bedre tilbud. Her kan konferansedeltakerne la seg inspirere av erfaringer på både etablering- og utvikling av dagaktivitetstilbud for hjemmeboende personer med demens. Bydel Nordre Aker ved Pastor’n Seniorhus er særskilt nevnt i regjeringens Demensplan 2025.
VIPS praksismodell - opplæring og bruk av metoden i arbeidshverdagen
Flere og flere kjenner nå til VIPS praksismodell for å implementere personsentrert omsorg i kommunehelsetjenesten. Vi ønsker å sette søkelys på hvordan en i praksis kan få innarbeidet modelle i arbeidsstedets dalige rutiner, slik at dette ikke bare blir en teoretisk modell, men et praktisk og effektiv arbeidsredskap.
Almas hus - praktiske løsninger, hjelpemidler og velferdsteknologi
Almas hus viser og demonstrerer hvordan omgivelser, hjelpemidler og velferdsteknologi kan gjøre hverdagen enklere og tryggere for personer med kognitiv svikt eller demens, enten man bor i eget hjem eller på institusjon. Visjonen er at alle skal mestre i trygge omgivelser. Foredraget har klar overføringsverdi til både institusjonsbeboere og hjemmeboende.
Hvordan elske en far - og overleve
Vetle Lid Larssen skrev for noen år siden boka Hvordan elske en far - og overleve, som er en meget sterk, selvbiografisk fortelling. Dette er hans historie om hva som skjer når din egen far rammes av Alzheimers og sakte viskes ut. Om hvordan det er for en sønn å brått bli forvandlet til den eldste. Et gripende foredrag som gir sterkt inntrykk og viser en virkelighet mange har møtt. Vetle Lid Larssen elsket sin far, Lars Andreas Larssen. Men for å overleve måtte han bekjempe ham. Det var en kamp som skulle bringe far og sønn milevis fra hverandre, men også faretruende nært. Det var den evige kampen mellom far og sønn; om karriere, dominans, selvhevdelse - og kjærlighet. En kjærlighet som varte til faren ble rammet av en dødelig sykdom. Og enda lenger.
Felles middag
Felles middag
Priser for konferansen
Fysisk deltakelse:
-
Kun dag 1
Bare dag 1, med lunsj.
Deltakeravgift: 2520,- Dagpakke: 770,- (inkl. mva)3290,- -
Kun dag 2
Bare dag 2, med lunsj.
Deltakeravgift: 2520,- Dagpakke: 770,- (inkl. mva)3290,- -
Uten overnatting
Begge dager, med lunsj
Deltakeravgift: 4200,- Dagpakker: 1540,- (inkl. mva)5740,- -
Helpensjon
Begge dager, med overnatting, lunsj, frokost og konferansemiddag.
Deltakeravgift: 4200,- Helpensjon og dagpakker: 3100,- (inkl. mva)7300,- -
Med tilknytningsdøgn
Begge dager, med to overnattinger, lunsjer, frokoster og konferansemiddag.
Deltakeravgift: 4200,- Helpensjonspakke og dagpakker: 3100,- Tilknytningsøgn: 1200,- (inkl. mva)8500,-
Digital deltakelse:
-
Digitalt
Én digital deltaker, gjeldende for én person. (inkl. mva)2100,- -
Digital gruppe 5
Opp til fem digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)9450,- -
Digital gruppe 10
Opp til ti digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)16800,- -
Digital gruppe 15
Opp til ti digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)25200,- -
Digital gruppe 20
Opp til tyve digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)31500,- -
Digital gruppe 30
Opp til tretti digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)44100,- -
Digital gruppe 40
Opp til førti digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)50400,- -
Digital gruppe 50
Opp til femti digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)52500,-
Hvem, hva, hvor
Ytterligere informasjon om konferansen
Sted
Thon Hotel Oslo Airport
Balder Allè 2 , Gardermoen
Thon Hotel Oslo Airport er et moderne konferanse- og forretningshotell med 435 rom, og ligger sentralt til, kun 10 minutter unna Oslo Lufthavn på Gardermoen.Stort treningsrom med godt utvalg av apparater og treningsutstyr. Gode muligheter for parkering, for priser, se hotellets nettside.
Ankomst:
Ta Shuttlebus S22 fra flyplassen.
Ofte stilte spørsmål og svar
Nedenfor finner du en rekke svar på spørsmål vi får ofte.
-
De aller fleste av våre konferanser blir filmet og sendt live på våre sider. Når man melder seg på digitalt kan man selv velge om man vil se den direkte eller i opptak. Opptaket har man tilgjengelig i 14 dager.
-
Ja. Opptaket er tilgjengelig i 14 dager og er KUN ment for den som er påmeldt. Opptaket kan man se flere ganger i perioden og man kan pause og spole som man vil.
-
En singel digital deltakelse kun ment for 1 person og skal ikke deles eller se felles med noen andre.
Når man melder på en digital gruppe, så vil man kunne se konferansen på flere enheter/steder samtidig, eller se det i fellesskap. Når man melder på en gruppe så melder man kun på 1 person som står som ansvarlig. De andre gruppedeltakerne registrerer seg senere. Dette får du informasjon om i egen e-post før arrangementet. -
Registrering åpner en time før første innlegg på konferansen. Kom gjerne litt tidlig, så slipper vi lang kø. Se programmet for å finne tidspunkt for når første innlegg starter.
-
Endring av opplysninger eller deltakelse:
Gå til kontakt oss eller benytt deg av kontaktskjema på denne siden, eller svar oss på e-posten du fikk ved påmelding.
Endring av overnatting eller spørsmål vedr. hotell:
Hotel-link er vår samarbeidspartner og håndterer vår kontakt med hotellet for oss. Du kan kontakte de på: [email protected] eller 66 78 62 50
De kan hjelpe deg med følgende:
Endre bestilling i forhold til overnatting
Registrere opplysninger om allergi eller andre ønsker i forhold til hotellet
Hjelpe deg med spørsmål om faktura
-
Ved digital deltakelse er det allerede laget grupperabatter. Se under priser.
Ved fysisk deltakelse er det mulig med rabatter dersom man er fem eller flere. Ta kontakt med oss. -
Fagfokus sine arrangementer er åpen for alle og det kreves ingen forkunnskaper med mindre dette er angitt i beskrivelsen.
-
Ja, de fleste konferansene har rabatt dersom man må dekke utgiften privat. Informasjon om dette finner du på påmeldingsskjemaet.
-
Benytt deg av kontaktskjemaet på denne siden så vet vi hvilken konferansen det er snakk om når du sender oss en henvendelse.
-
Ja, så fremt du må dekke denne utgiften privat vil man i de aller fleste tilfeller kunne få rabatt. Mer informasjon finner du på påmeldingsskjemaet.
Dersom du er student, men din arbeidsplass skal betale, vil du ikke få rabatt.
Har du spørsmål?
Oida!
Takk!