Barn og ungdom med angst

Hvordan kan vi som arbeider i skole og helsetjeneste hjelpe barn som strever med engstelse? Er angst hos barn og unge et økende problem - og hva konkret kan vi gjøre for å hjelpe de som strever?

Konferansen ble gjennomført 5. desember. 2023

Det er foreløpig ikke satt opp noen nye datoer for gjennomføring.

Barn og ungdom med angst

Få oversikt

Litt om konferansen

Bli med på konferansen "Barn og Ungdom med Angst" – en unik mulighet for deg som jobber i skolen eller i barnevernet! Vi er stolte av å samarbeide med Angstklinikken, Norges ledende fagmiljø innenfor angst og depresjon for unge. Sammen presenterer vi en kraftfull verktøykasse skreddersydd for deg som arbeider i skolen, på helsestasjonen, i barnevernet eller som er i profesjonell kontakt med barn og unge.

I løpet av to innholdsrike dager vil vi dykke dypt inn i temaene:

  • Hva er angst og hvordan kan vi skille mellom hva som er normalt og hva som er en bekymring?
  • Utforsk ulike former for angst og lær hvordan du kan gjenkjenne dem i barn og unge.
  • Oppdag effektive metoder og verktøy for å hjelpe barn og unge med angst, og hvordan du kan være en støtte i deres hverdag.
  • Få innsikt i hva som er viktig å ta hensyn til i skolesammenheng, og hvordan du kan skape et inkluderende og støttende miljø.
  • Lær nyttige råd og strategier for et konstruktivt samarbeid med foreldre, slik at dere kan arbeide sammen mot felles mål.
  • Utforsk problematikken rundt selvskading og få kunnskap om hvordan du kan intervenere og støtte de som er berørt.
  • Få innsikt i hvordan du kan håndtere bekymringsfullt skolefravær og bidra til at barn og unge får den støtten de trenger for å mestre sin hverdag.
  • Utvikle dine ferdigheter i samtalen med barn og unge, og lær hvordan du kan skape en trygg og tillitsfull kommunikasjon.

Denne konferansen vil gi deg en bredere forståelse av angst hos barn og unge, samt utruste deg med konkrete verktøy og strategier du kan implementere i ditt daglige arbeid. Ikke gå glipp av denne unike muligheten til å utvide din kunnskap og nettverk. Meld deg på konferansen "Barn og Ungdom med Angst" i dag!

Innholdet

Program for konferansen

Hvis ikke annet er spesifisert er det lagt opp til pauser mellom foredragene.

-

Angst, eller bare litt nervøs?

Hva er egentlig angst, og hvor går grenseoppgangen mot normal nervøsitet, sjenanse eller det å grue seg? Når vi skal møte engstelige barn og unge, er det nyttig å vite hva som skjer i kropp og hjerne når vi blir redde. I dette foredraget får du vite hva angst er (og ikke er!), og hvorfor noen ser ut til å være mer disponert for å få en angstlidelse enn andre.

-

Hva kjennetegner de ulike formene for angst, og hvordan behandler vi det?

Ida gir en innføring i de vanligste formene for angst blant barn og unge: sosial angst, prestasjonsangst, panikkangst, bekymringsangst, PTSD og OCD. Hvordan behandles angst, og hvilke verktøy kan være nyttige for alle de som møter barn og unge som strever - også de som ikke er behandlere? 

-

Å skape relasjon gjennom kreative innfallsvinkler - Erfaringer med gamification og VR-teknologi ved sosial angst

Hvordan kan vi bruke de unges interesser og opplevelsesverden når vi skal skape gode relasjoner? Vi vet at mange unge som strever med sosiale relasjoner i klasserom og fritid søker tilflukt i teknologi, det være seg på internett eller i spillverden. Aili er opptatt av å tenke kreativt rundt hvordan vi kan møte sosial angst og tilbaketrukkenhet i samtiden.

I tillegg til å jobbe ved Angstklinikken, er hun ansatt i Simli, en bedrift som utvikler AI og VR-teknologi som verktøy til å møte sosiale utfordringer. Her deler hun erfaringer og gode råd om hvordan man kan treffe de unge og forstå rollen teknologi kan spille både personlig og kreativt på en god måte. Det vil også være en stand der konferansedeltakerne kan få testet VR-utstyr som brukes i behandling av prestasjonsangst, fobier og sosial angst."

-

Lunsj

Lunsj

-

Engstelig på skolen - hva kan lærere eller andre voksne gjøre?

Mange lærere opplever stadig oftere at deres elever strever med engstelse. Elever vegrer seg for å snakke foran klassen eller å delta i ulike aktiviteter, og foreldre ber om tilpasning. Hvilke konkrete grep kan man ta i bruk når man møter engstelige barn i skolesituasjonen; enten man er lærer, helsesykepleier eller har en annen hjelperrolle for barnet?

-

På lag med de pårørende - gode råd ved foreldresamarbeid

Et godt samarbeid mellom foreldre og skole eller andre hjelpere er avgjørende for å kunne støtte barnet på best mulig måte. Når barn blir engstelige, skapes det også sterke følelser hos foreldrene. Samarbeidet kan bli utfordrende, og som hjelper er det lett å bli redd for å tråkke feil. Hva er det som ofte står i veien for å jobbe godt sammen, og hvilke konkrete grep kan vi ta for å skape gode samarbeidsvilkår? Elise Lowzow har lang erfaring med foreldresamarbeid i Barneverntjenesten.

-

En ungdomstid i kaos: angst, selvskading og følelsessvingninger

I ungdomstiden opplever mange at følelsene svinger raskere og sterkere enn før. Når livet blir vanskelig og det blir kaos på innsiden, forsøker vi å håndtere det på ulikt vis. Hvilke strategier er gode, og hvilke kan bli destruktive? Iselin Solerød Dibaj er doktorgradsstipendiat, og forsker på behandling av selvskading og ustabile følelser. Her kommer hun med råd om hvordan man kan hjelpe ungdommer til å håndtere sine følelser på mer hensiktsmessige måter.

-

Søvn og psykiske plager hos barn og unge

Hvilke råd skal vi gi foreldre, barn og unge om søvn? Hva sier egentlig den nyeste forskningen om søvn og søvnrutiner? I dette foredraget får du en innføring i hva vi vet om søvn og dens påvirkning på psykisk helse og god fungering. Du får også konkrete søvnråd, og informasjon om hva du kan gjøre hvis et barn eller en ungdom har søvnvansker. 

-

Det finnes ikke noe som er så farlig at vi ikke kan prate om det

For å kunne løse problemer er vi nødt til å snakke om dem. Sofie Frøysaa har som mål å bevisstgjøre oss på hvor viktig det er å snakke og skape åpenhet rundt vanskelige og tabubelagte emner, så vi kan bli bedre rustet til å møte livets utfordringer. Sofie blander humor med alvor og underbygger lidenskap med faglig tyngde. Hun har et særlig engasjement for unges psykiske helse, og har gledet seg lenge til å holde dette foredraget for deg som deltar på denne konferansen. 

Sofie er aktuell med boka «Alt bra? – en mors og datters historie om ufrivillig skolefravær, psykisk sykdom og det å være pårørende». Der skriver hun blant annet om å streve med OCD og utenforskap.

Nb: Innlegget er i forbindelse med middag, og dermed kun tilgjengelig for de som deltar fysisk.

-

Felles middag

Vi møtes for mingling, mat og drikke. Baren åpner allerede klokken 18:30.

-

Bekymringsfullt skolefravær - hvordan legge til rette på en god måte?

Hva skal man gjøre når barn sliter med å møte opp eller være på skolen? May Helen Høyer Jordheim var i flere år prosjektleder for bekymringsfullt fravær i barnehage og skole i Asker kommune. I dette foredraget får du høre hvilke erfaringer hun har gjort seg, og hvilke rutiner som ble innarbeidet i samarbeid med foreldre, skole og PPT. May Helen bidrar med konkrete råd om hva som nytter - og hvilke fallgruver vi ofte går i. 

-

Samarbeid på tvers av skole og bydel: Erfaringer fra Bydel Vestre Aker

SaLTo står for sammen lager vi et trygt Oslo. Dette er samarbeidsmodellen for Oslo politidistrikt og Oslo kommune for rus- og kriminalitetsforebyggende arbeid blant barn og unge i målgruppen 12-22 år. Isabel Ojo Kittilsen-Mühleisen og Orji Okoroafor deler sine erfaringer fra arbeidet i Forebyggende ungdomsteam og losfunksjon for ungdom i Bydel Vestre Aker. 

Tilbudene de jobber i har fleksible rammer, og et fokus på å være tilstede på de arenaene ungdom er. De har også oppfølgingstilbud på individ-, gruppe- og systemnivå

-

Er det nå jeg bør man bli bekymret?

Angst hos barn og unge kan ha mange underliggende årsaker. En vanlig grunn til å utsette det å kontakte hjelpeapparat eller barnevern, er at man er usikker på om man har en tilstrekkelig bekymring, eller om det kan gjøre situasjonen vondt verre. Mari Nerdahl, barnevernspedagog og familieterapeut, vil holde et praktisk rettet og innsiktsfullt foredrag der hun snakker om når man bør bli bekymret og kontakte hjelpeapparatet eller barnevern. 

-

Hvordan snakke med barn med traumatiske erfaringer?

Det kan være smertefullt å ta inn over seg at mange barn og unge daglig opplever hendelser som kan være traumatiserende. Barn opplever tap av nære personer, vold i hjemmet eller på skolen, trusler eller seksuelle krenkelser, mobbing -enten fysisk eller på sosiale medier, voldtekter, og bilulykker. Vi kan ikke alltid beskytte barn mot slike hendelser, men vi bidra til at de kan leve best mulig med de opplevelsene de har vært gjennom. Marion Zoe Ørseng har lang erfaring med traumer og tilrettelagte samtaler med barn fra Statens Barnehus. Nå driver hun egen praksis under navnet Traumepsykologen, og her vil hun holde foredrag om hvordan vi kan snakke med barn og unge som har opplevd forferdelige ting.

-

Lunsj

-

Angst eller bare litt nervøs? Samfunnets holdninger til motgang og ubehag

Har vi gått for langt i å problematisere eller sykeliggjøre normale følelser og livsutfordringer? Hva kan dette gjøre med den oppvoksende generasjon, og hvilke forventninger skaper dette til oss som hjelpere, foreldre og samfunnet forøvrig? I denne panelsamtalen tenker bidragsyterne høyt om hvilke utfordringer vi står overfor, og hvordan vi kan ruste barn og unge best mulig for det livet de skal møte. Seansen ledes av Angstklinikkens leder Mari Norman

Samtalen åpner for spørsmål fra publikum.

Priser for konferansen

Fysisk deltakelse:

  • Kun dag 1
    Bare dag 1, med lunsj.
    Deltakeravgift: 2220,- Dagpakke: 850,- (inkl. mva)

    3070,-
  • Kun dag 2
    Bare dag 2, med lunsj.
    Deltakeravgift: 2220,- Dagpakke: 850,- (inkl. mva)

    3070,-
  • Uten overnatting
    Begge dager, med lunsj
    Deltakeravgift: 3700,- Dagpakker: 1700,- (inkl. mva)

    5400,-
  • Helpensjon
    Begge dager, med overnatting, lunsj, frokost og konferansemiddag.
    Deltakeravgift: 3700,- Helpensjon og dagpakker: 3400,- (inkl. mva)

    7100,-
  • Med tilknytningsdøgn
    Begge dager, med to overnattinger, lunsjer, frokoster og konferansemiddag.
    Deltakeravgift: 3700,- Helpensjonspakke og dagpakker: 3400,- Tilknytningsøgn: 1250,- (inkl. mva)

    8350,-

Digital deltakelse:

  • Digitalt
    Én digital deltaker, gjeldende for én person. (inkl. mva)

    2400,-
  • Digital gruppe 5
    Opp til fem digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)

    10800,-
  • Digital gruppe 10
    Opp til ti digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)

    19200,-
  • Digital gruppe 15
    Opp til ti digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)

    28800,-
  • Digital gruppe 20
    Opp til tyve digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)

    36000,-
  • Digital gruppe 30
    Opp til tretti digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)

    50400,-
  • Digital gruppe 40
    Opp til førti digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)

    57600,-
  • Digital gruppe 50
    Opp til femti digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)

    60000,-

Hvem, hva, hvor

Ytterligere informasjon om konferansen

Sted

Thon Hotel Oslo Airport

Balder Allè 2 , Gardermoen

Thon Hotel Oslo Airport

Thon Hotel Oslo Airport er et moderne konferanse- og forretningshotell med 435 rom, og ligger sentralt til, kun 10 minutter unna Oslo Lufthavn på Gardermoen.Stort treningsrom med godt utvalg av apparater og treningsutstyr. Gode muligheter for parkering, for priser, se hotellets nettside.

Ankomst:
Ta Shuttlebus S22 fra flyplassen.

Ofte stilte spørsmål og svar

Nedenfor finner du en rekke svar på spørsmål vi får ofte.

De aller fleste av våre konferanser blir filmet og sendt live på våre sider. Når man melder seg på digitalt kan man selv velge om man vil se den direkte eller i opptak. Opptaket har man tilgjengelig i 14 dager.

Ja. Opptaket er tilgjengelig i 14 dager og er KUN ment for den som er påmeldt. Opptaket kan man se flere ganger i perioden og man kan pause og spole som man vil.

En singel digital deltakelse kun ment for 1 person og skal ikke deles eller se felles med noen andre.

Når man melder på en digital gruppe, så vil man kunne se konferansen på flere enheter/steder samtidig, eller se det i fellesskap. Når man melder på en gruppe så melder man kun på 1 person som står som ansvarlig. De andre gruppedeltakerne registrerer seg senere. Dette får du informasjon om i egen e-post før arrangementet.

Registrering åpner en time før første innlegg på konferansen. Kom gjerne litt tidlig, så slipper vi lang kø. Se programmet for å finne tidspunkt for når første innlegg starter.

Endring av opplysninger eller deltakelse:
Gå til kontakt oss eller benytt deg av kontaktskjema på denne siden, eller svar oss på e-posten du fikk ved påmelding.

Endring av overnatting eller spørsmål vedr. hotell:
Hotel-link er vår samarbeidspartner og håndterer vår kontakt med hotellet for oss. Du kan kontakte de på: [email protected] eller 66 78 62 50

De kan hjelpe deg med følgende:

Endre bestilling i forhold til overnatting
Registrere opplysninger om allergi eller andre ønsker i forhold til hotellet
Hjelpe deg med spørsmål om faktura

Ved digital deltakelse er det allerede laget grupperabatter. Se under priser.

Ved fysisk deltakelse er det mulig med rabatter dersom man er fem eller flere. Ta kontakt med oss.

Fagfokus sine arrangementer er åpen for alle og det kreves ingen forkunnskaper med mindre dette er angitt i beskrivelsen.

Ja, de fleste konferansene har rabatt dersom man må dekke utgiften privat. Informasjon om dette finner du på påmeldingsskjemaet.

Benytt deg av kontaktskjemaet på denne siden så vet vi hvilken konferansen det er snakk om når du sender oss en henvendelse.

Ja, så fremt du må dekke denne utgiften privat vil man i de aller fleste tilfeller kunne få rabatt. Mer informasjon finner du på påmeldingsskjemaet.

Dersom du er student, men din arbeidsplass skal betale, vil du ikke få rabatt.