Barnepalliasjons­konferansen 2022

Formålet med konferansen er å sette søkelys på en helhetlig, tverrfaglig og familiebasert tilnærming, med vekt på både det somatiske og det psykososiale. Endringer i programmet må påregnes.

Konferansen ble gjennomført 20. mai. 2022

Nytt arrangement er planlagt: Barnepalliasjonskonferansen 2025.

Barnepalliasjonskonferansen 2022

Få oversikt

Litt om konferansen

I samarbeid med det tverrfaglige palliative teamet for barn og unge ved Oslo universitetssykehus setter vi fokus på det palliative tilbudet for våre yngste, og hva som skal til for å øke kvaliteten. 

Innholdet

Program for konferansen

Hvis ikke annet er spesifisert er det lagt opp til pauser mellom foredragene.

-

Innledning og velkommen

Einar Bryne vil lede oss gjennom disse to fagdagene. Han er også invitert til å si noen innledende ord på vegne av fagfeltet, samt lose oss gjennom litt praktisk informasjon knyttet til denne etterlengtede konferansen. 

-

Grunnleggende for all barnepalliasjon: «Den biopsykososiale modellen»

Trond Diseth har i mange år kjempet for den helhetlige tilnærmingen i helsevesenet, og for at den biopsykososiale sykdomsforståelsen skal være godt integrert på alle nivåer. Diseth holder engasjerende foredrag om sitt møte med de minste blant oss. 

-

Velkommen til Barnepalliasjonskonferansen

Vi har invitert stortingspolitiker, og leder av helsekomiteen Tone Wilhelmsen Trøen til å åpne denne fagkonferansen om barnepalliasjon i Norge. 

-

Nå trenger vi en sang om Papirfly! Musikkterapi i Barnepalliasjon

Med musikken som verktøy følger musikkterapeutene barnet og pasienten gjennom alle faser på tvers av sykehusavdelinger og noen ganger også hjemme. Med et biopsykososialt og ressursorientert blikk vil vi blant annet snakke om hvordan musikkterapien tilpasses pasientens behov, og kan fungere som en meningsfull samværsarena for hele familien.

-

Etikk og palliasjon

All behandling av barn skal fylle kravet om å være til barnets beste. Men hva når det er tvil eller uenighet om hva som konkret er til vår pasients beste? Etikken kan hjelpe oss inn mot en åpen, grundig og rettferdig beslutningsprosess, hvor barnet og familien kan møte empati og støtte, og hvor hjelperne også kan bli ivaretatt.

-

Care of the imminently dying child (a comprehensive and holistic approach)

Den internasjonale kapasiteten Justin Baker vil i dette innlegget snakke om barn som snart skal dø. Han vil i sitt innlegg blant annet snakke mye om medfølelse. Baker forklarer at man ikke kan undervurdere hvor viktig medfølelse er. Hans viktigste og mest effektive verktøy er å være til stede, åpne hjertet og ta på seg litt av lidelsen. Baker forklarer at disse øyeblikkene noen ganger kan være vanskelige, men de er til slutt forløsende for begge parter.

-

Barnepalliasjon; barnet, søsken og foreldres erfaringer

Hvordan erfarer barnet, søsken og foreldrene deres å leve med en livstruende eller livsbegrensende tilstand? For å imøtekomme mangler i tidligere forskning vil studien ha et særskilt fokus på barnets egen stemme. Studien har oppstart høsten 2020, og er utviklet i samarbeid med det tverrfaglige forskningsnettverket CHIP som ledes av Anette Winger. OsloMet er forskningsansvarlig institusjon.

-

Questions/spørsmål - pause

Questions/spørsmål - pause

-

Beslutningsprosessen i barnepalliative forløp

Barnesykepleiere og leger står overfor vanskelige beslutningsprosesser i behandlingen av barn med livstruende og livsbegrensende sykdommer. Beslutningsprosessen rundt behandling og eventuell avslutning av livsforlengende behandling av alvorlig syke barn er både faglig og menneskelig utfordrende, både for helsepersonellet og familiene.

-

Lunsj

Lunsj

-

Spørsmål og erfaringer

Anja Lee vil ta opp spørsmål og erfaringer som har dukket opp i løpet av innleggene fra Ingvild Knudsen Hammernes og Otto Melkas. 

-

Parallell - Modeller til inspirasjon, ledet av

-

Profesjonell hjelper og medmenneske

Behandling og oppfølging av familier med alvorlig syke barn og unge krever både faglig tydelighet og empatisk tilstedværelse. Vi blir på ulikt vis påvirket i yrket som helsearbeidere. Hvordan kan vi best ivareta oss selv i arbeidet vårt? Trude Rønvik foreleser om gode strategier for egenomsorg og ivaretakelse.

-

Sandefjord kommune - forbilde innen barnepalliasjon

Et interkommunalt fagnettverk i Vestfold for medarbeidere som arbeider både i barnehage/skole og i helse, sosial og omsorg får mye ros, blant annet fra brukerorganisasjonene. Et tverrfalig fokus og felles motivasjon for medarbeiderne er at de alle møter barn med livstruende tilstander eller alvorlig sykdom som en del av jobben de utfører i sin hverdag. Vi får høre om erfaringene. 

-

Lunsj

-

Ergoterapi i palliasjon – en unyttet ressurs?

Deltakelse i meningsfulle aktiviteter hele livet er ergoterapeuters kjernekompetanse. I Norge har ikke alle palliative pasienter tilgang til ergoterapi. Innlegget vil forklare hvorfor ergoterapeuters kompetanse innen aktivitet og deltakelse er verdifull for denne brukergruppen, samt i samarbeidet rundt Individuell Plan. Gjennom eksempler vises styrken i nødvendig og hensiktsmessig interaksjon mellom ergoterapeuter og andre yrkesgrupper.

-

Etableringen av barnepalliativt team i nord

Nordlandssykehuset etablerte som første sykehus i Helse Nord et barnepalliativt team. Hva er erfaringene etter månedene teamet har vært i drift? 

-

Familiens behov og helseteknologiske muligheter i hjemmebasert palliasjon til barn

Hvilke erfaringer har familier i hjemmebasert palliasjon til barn og hvilke helseteknologiske løsninger er det behov for i kommunikasjon med helsetjenesten? Det første av tre innlegg utarbeidet i forbindelse med det tverrfaglige forskningsnettverket CHIP.

Prosjekt er utviklet i samarbeid med det tverrfaglige forskningsnettverket CHIP. I desember 2020 fikk Heidi Holmen tilslag fra NFR på midler i "Yngre forskertalenter" til å lede prosjektet "CHIP homeTec: Helseteknologi i hjemmebasert palliasjon til barn – en evidensbasert tilnærming". Heidi Holmen arbeidet i 2021 og fortsetter i 2022 med å lede forskningen knyttet til digitale poliklinikker i spesialisthelsetjenesten i et prosjekt ledet av Dignio sammen med OUS og UNN i hennes postdoktorprosjekt.

-

Leve NÅ!

Stiftelsen Frambu har fått prosjektmidler fra Helsedirektoratet til å etablere og drive den lindrende enheten Leve NÅ. Leve NÅ gir ulike type tjenester til familier med barn med behov for palliasjon og deres tjenesteytere. Tilbudene tilpasses det enkelte barn og planlegges og gjennomføres i nært samarbeid med familien og det lokale tjenesteapparatet. Vi har invitert Leve NÅ til å orientere om tilbudet. 

-

Helsepersonells behov og helseteknologiske muligheter i hjemmebasert palliasjon til barn

Hvilke erfaringer har familier i hjemmebasert palliasjon til barn og hvilke helseteknologiske løsninger er det behov for i kommunikasjon med helsetjenesten? Det andre av tre innlegg utarbeidet i forbindelse med det tverrfaglige forskningsnettverket CHIP.

Stipendiatens prosjekt er utviklet i samarbeid med det tverrfaglige forskningsnettverket CHIP. I desember 2020 fikk Heidi Holmen tilslag fra NFR på midler i "Yngre forskertalenter" til å lede prosjektet "CHIP homeTec: Helseteknologi i hjemmebasert palliasjon til barn – en evidensbasert tilnærming". Espen og Judiths prosjekter er del av dette prosjektet. Heidi Holmen vil i 2021 og 2022 også lede forskningen knyttet til digitale poliklinikker i spesialisthelsetjenesten i et prosjekt ledet av Dignio sammen med OUS og UNN i hennes postdoktorprosjekt.

-

Vurdering av omsorgsgivers behov

The Carer Suport Needs Assessment Tool Paediatric (CSNATp)© er en metode utviklet for kartlegging, vurdering og prioritering av støttebehovene til foresatte som har barn med livstruende eller livsbegrensende sykdom. Kan denne tilnærmingen bidra til at familiene får den støtten de har behov for? Erfaring fra praksis og planer for forskning.

-

Spørsmål til Holmen og Schröder

-

– Det handler ikke bare om døende barn

Stiftelsen Make-A-Wish Norge oppfyller ønskene til barn i alderen 3-18 år som lever med livstruende sykdommer. Vi har invitert styreleder Kristin Anderssen på besøk for å orientere om stiftelsen, og opplyse om betydningen av å kunne oppfylle vi livsendrende ønsker, og skaper magiske øyeblikk for barn som lever med livstruende sykdom i Norge.

-

Prosjekt «Bære sammen»  Løvemammaene

Nina Bakkefjord skal snakke om kommunale helse-og omsorgstjenesters betydning for bedring ( eller forverring…..) av hele familiens livskvalitet. Viktigheten av å få på plass gode tjenester står i fokus i Løvemammaenes barnepalliasjonsprosjekt Bære sammen. Ingen skal måtte bære sitt alvorlig syke barn alene. Gode tjenester til familier med barn  i palliative forløp krever at kommunen og spesialisthelsetjenesten nettopp bærer sammen. 

-

Barnepalliasjon i lys av islam

Ghulam Abbas driver begravelsesbyrå, og har helt siden oppstart holdt foredrag for sykehusene i landet for å kunne lære helsepersonell om døden i islam, og hvordan de best kan ta vare på familien i denne tunge og sorgfulle tiden. Begravelsesbyrået bistår sykehusene også med å utarbeide prosedyrer rundt dødsfall av muslimske pasienter.

-

Parallell - medisinsk spor, ledet av

-

Fysioterapeutenes viktige rolle

Fysioterapeutenes viktige rolle i barnepalliasjon. Et foredrag av Kaja Giltvedt og Mari Ellefsen-Martinsen. De to snakker om blant annet å forbedre livskvalitet til barnet og familien, å forebygge og lindre, samt om det å respektere menneskeverd og likeverd.

-

Pediatric palliative care and pain management in children with severe neurological disease

Karin Bäckdahl er barnelege og spesialist i palliativ medisin. Siden 2013 har hun vært overlege og medisinsk ansvarlig på Lilla Erstagårdens barn och ungdomshospice i Stockholm.  Lilla Erstagården ble etablert i 2010 som den første palliativa enheten for barn i Norden, og sørger for pleie av barn og ungdommer både i tidlig og sen palliativ fase, samt i livets slutt. Karin vil snakke om palliativ pleie av nevrologisk syke barn. Å støtte disse familiene, og gi barnet god symptomlindring kan være en utfordring. Det er viktig at vi er dyktige på god smertelindring, påpeker Bäckdahl. Hun vil også snakke om nevropatiske og viscerale smerter, og hvordan vi kan lindre dette. 

-

Andreas Hus - Norges første barnehospice

Andreas Hus er Norges første barnehospice. Huset er en nyetablering av et helhetlig lindrende omsorgstilbud i Kristiansand, og forventes å stå klart til å ta imot familier høsten 2022. Vi gleder oss til å få en orientering om hvorfor og hvordan et barnehospice kan bidra til bedre omsorg for alvorlig syke og døende barn i Norge.

-

Self-care and resilience

Oversatt til norsk blir tittelen «Selvomsorg og motstandskraft». Hvordan fremmer vi motstandskraft? Motstandskraft er en kvaliteten som gjør at vi lettere kan håndtere stress og motgang. De av oss som jobber med de aller sykeste barna opplever kronisk dødelighet hos våre pasienter. Vi er spesielt utsatt for å utvikle medfølelseutmattelse, noe som kan føre til utbrenthet. Det er derfor viktig at vi tar grep for å opprettholder vår egen fysiske og mentale helse. Justin Baker er ekspert på temaet selv-omsorg, og forklarer innlevende hvorfor dette er helt nødvendig i våre yrker. 

-

Barnepalliasjonsprosjektet ved Nordre Aasen

Nordre Aasen har fått midler til gjennomføring av sitt barnepalliasjonsprosjekt. Nå er de klare til å fortelle om del 2 av prosjektet. Deres digitale plattformen ble lansert februar 2021, med en kunnskapsdel for pårørende og en for helsepersonell. Hva er lærdommen etter ett års drift? Vi får praktiske eksempler som kan tas videre i helse-Norge. 

-

Barnepalliasjon på nyfødtintensiv avdeling: Pre- og perinatalpalliasjon

Innlegget handler i det alt vesentlige om pre- og perinatalpalliasjon. Overlege Tanja Pedersen ved Haukeland universitetssjukehus orienterer i tillegg om arbeidet med å starte et pre- og perinatalt palliasjonsteam.

-

Felles middag

Felles middag

-

Palliativ oppfølging for barn og unge med kronisk respirasjonssvikt

Utvikling av respirasjonssvikt forekommer hyppig hos barn med livsbegrensende tilstander. I dette innlegget skal vi diskutere tilnærminger og muligheter for behandling og lindring av kronisk respirasjonssvikt.

-

NB! Felles avslutningsforedrag

-

Sorgen før sorgen?

En reise i teoretiske begreper og praksis i barnepallisjonslivet. Anticipatroy grief er oversatt til «ventesorg» på norsk. Er ventesorg noe annet enn sorg? Hva trenges for en god forståelse knyttet til oppfølging av barn i palliasjon og behovet for sorgstøtte. 

Priser for konferansen

Fysisk deltakelse:

  • Kun dag 1
    Bare dag 1, med lunsj.
    Deltakeravgift: 2400,- Dagpakke: 900,- (inkl. mva)

    3300,-
  • Kun dag 2
    Bare dag 2, med lunsj.
    Deltakeravgift: 2400,- Dagpakke: 900,- (inkl. mva)

    3300,-
  • Uten overnatting
    Begge dager, med lunsj
    Deltakeravgift: 4000,- Dagpakker: 1800,- (inkl. mva)

    5800,-
  • Helpensjon
    Begge dager, med overnatting, lunsj, frokost og konferansemiddag.
    Deltakeravgift: 4000,- Helpensjon og dagpakker: 3300,- (inkl. mva)

    7300,-
  • Med tilknytningsdøgn
    Begge dager, med to overnattinger, lunsjer, frokoster og konferansemiddag.
    Deltakeravgift: 4000,- Helpensjonspakke og dagpakker: 3300,- Tilknytningsøgn: 1490,- (inkl. mva)

    8790,-

Digital deltakelse:

  • Digitalt
    Én digital deltaker, gjeldende for én person. (inkl. mva)

    2300,-
  • Digital gruppe 5
    Opp til fem digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)

    10350,-
  • Digital gruppe 10
    Opp til ti digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)

    18400,-
  • Digital gruppe 15
    Opp til ti digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)

    27600,-
  • Digital gruppe 20
    Opp til tyve digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)

    34500,-
  • Digital gruppe 30
    Opp til tretti digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)

    48300,-
  • Digital gruppe 40
    Opp til førti digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)

    55200,-
  • Digital gruppe 50
    Opp til femti digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)

    57500,-

Hvem, hva, hvor

Ytterligere informasjon om konferansen

Sted

Nordic Choice Lily Country Club

Væringvegen 44, Kløfta

Lily Country Club har endelig åpnet dørene. Plassert rett ved en 18-hulls internasjonal golfmesterskapsbane på Miklagard, utnytter hotellet sine landlige omgivelser til det fulle.

Landlig og avslappende

Med 507 hotellrom i grønne, landlige omgivelser, kun 30 minutter fra Oslo og 10 minutter fra Oslo Lufthavn Gardermoen, er det bare å bli – så lenge du vil. Hos oss finner du alt du trenger for et avslappende opphold, og vi gjør alt vi kan for å skape det som både føles og huskes som gode øyeblikk, varige inntrykk og din egen form for tilhørighet. Hos oss er døren alltid åpen.

Hvordan komme seg til hotellet: 

Med bil

  • Hotellet ligger 15 km fra Oslo Lufthavn Gardermoen, ca. 10 minutter å kjøre med bil. Kjøreturen fra Oslo tar ca. 25 minutter.
  • Shuttlebuss går fra plattform 43, og tar 25 minutter. Grupper kan også avtale transport.
  • Fra Oslo - Kløfta Stasjon ligger kun en halvtimes togtur unna Oslo sentrum. Herfra kan du ta en av våre skyttelbusser eller ta en 10 minutters gåtur til hotellet.
  • Taxi - Vi anbefaler Øvre Romerike Taxi, telefon +47 63 97 35 00

Tidstabell buss

Ofte stilte spørsmål og svar

Nedenfor finner du en rekke svar på spørsmål vi får ofte.

De aller fleste av våre konferanser blir filmet og sendt live på våre sider. Når man melder seg på digitalt kan man selv velge om man vil se den direkte eller i opptak. Opptaket har man tilgjengelig i 14 dager.

Ja. Opptaket er tilgjengelig i 14 dager og er KUN ment for den som er påmeldt. Opptaket kan man se flere ganger i perioden og man kan pause og spole som man vil.

En singel digital deltakelse kun ment for 1 person og skal ikke deles eller se felles med noen andre.

Når man melder på en digital gruppe, så vil man kunne se konferansen på flere enheter/steder samtidig, eller se det i fellesskap. Når man melder på en gruppe så melder man kun på 1 person som står som ansvarlig. De andre gruppedeltakerne registrerer seg senere. Dette får du informasjon om i egen e-post før arrangementet.

Registrering åpner en time før første innlegg på konferansen. Kom gjerne litt tidlig, så slipper vi lang kø. Se programmet for å finne tidspunkt for når første innlegg starter.

Endring av opplysninger eller deltakelse:
Gå til kontakt oss eller benytt deg av kontaktskjema på denne siden, eller svar oss på e-posten du fikk ved påmelding.

Endring av overnatting eller spørsmål vedr. hotell:
Hotel-link er vår samarbeidspartner og håndterer vår kontakt med hotellet for oss. Du kan kontakte de på: [email protected] eller 66 78 62 50

De kan hjelpe deg med følgende:

Endre bestilling i forhold til overnatting
Registrere opplysninger om allergi eller andre ønsker i forhold til hotellet
Hjelpe deg med spørsmål om faktura

Ved digital deltakelse er det allerede laget grupperabatter. Se under priser.

Ved fysisk deltakelse er det mulig med rabatter dersom man er fem eller flere. Ta kontakt med oss.

Fagfokus sine arrangementer er åpen for alle og det kreves ingen forkunnskaper med mindre dette er angitt i beskrivelsen.

Ja, de fleste konferansene har rabatt dersom man må dekke utgiften privat. Informasjon om dette finner du på påmeldingsskjemaet.

Benytt deg av kontaktskjemaet på denne siden så vet vi hvilken konferansen det er snakk om når du sender oss en henvendelse.

Ja, så fremt du må dekke denne utgiften privat vil man i de aller fleste tilfeller kunne få rabatt. Mer informasjon finner du på påmeldingsskjemaet.

Dersom du er student, men din arbeidsplass skal betale, vil du ikke få rabatt.