En møteplass for alle som arbeider med eldre
Runar åpner konferansen som skal handle om motivasjon, entusiasme og engasjement, med å tematisere motsetningen som preger livene til mange gamle i dag. Samfunnet, media og nye reformer fokuserer mye på aktiv alderdom, og at individets livsstilsvalg avgjør hvordan helsa og alderdommen arter seg.
Klikk her for hele beskrivelsen av innleggetSom på mange andre arena ser vi kollektivt frem til en alderdom med opplevelser og selvrealisering, og tidligere generasjoners mer realistiske forventing til alderdommen er borte. Alt dette påvirker hvilke holdninger vi som fagpersoner har til de vi skal hjelpe. Hvordan kan vi sikre at vi holder fokus på hva de gamle selv vil, hva deres ønsker og behov er? Og ikke hva vi mener de bør og skal?
Tid for mat og drikke
Helsefremmende og forebyggende arbeid handler i all hovedsak om å hjelpe våre tjenestemottakere til å leve det livet de selv ønsker. Men skal vi forstå hva som er viktig for eldre mennesker, trenger vi å lytte til deres fortellinger. Oddgeir Synnes har i en årrekke arbeidet med narrative (fortellende) praksiser gjennom skriving og fortelling blant eldre, både blant hjemmeboende og på institusjon.
Klikk her for hele beskrivelsen av innleggetSentralt i arbeidet har vært fortellingers ekspressive og meningsskapende potensial. Fortellinger handler ikke bare om å beskrive det livet en har levd, men kan også innebære en ny forståelse og innsikt. Å fortelle er en meningsskapende prosess som både kan bekrefte og gi nye perspektiv til det livet en har levd samtidig som det gir viktige innblikk i hva som er viktig her og nå. I foredraget vil Synnes argumentere for en «narrativ omsorg», viktigheten av at vi lytter til eldre menneskers fortellinger og at vi har en forståelse for hva som kan stå på spill i dette arbeidet.
I en pandemi-situasjon som ikke ligner noe vårt moderne samfunn har måttet håndtere, har vi vært nødt til å finne nye måter å arbeide på. Pandemien har ført til nye metoder for å formidle psykisk helsehjelp til eldre. Har vi gjort noen erfaringer som kan gi bedre tjenester i kjølvannet av pandemien?
Koronakrisen laget et behov for nye metoder for kontakt og samhandling, også med de som i utgangspunktet ikke er tekniske nok av seg til å få en datamaskin til å fungere. Hvordan kan plattformer som eksempelvis Jodacare, være til hjelp i slike situasjoner, og hva skal vi ta med oss inn i post-korona hverdagen som faktisk fungerte?
Hvilke konsekvenser fikk pandemien for hverdagsrehabiliteringen. Ble funksjonsnivået bedre til brukere som følge av at de måtte gjøre mer selv, eller gikk funksjonsnivået ned fordi ingen satte dem i gang? Hvordan sikrer vi kontinuitet i tilbudet når avstandsoppfølging blir malen?
Måltider, ernæring og fysisk aktivet er viktige nøkkelbekreper for alle som arbeider med eldre. Det er en fin balansegang å motivere eldre til aktivitet og rett ernæring. Ole Petter snakker om hvordan man hjelper andre til å ta gode valg, samt etterleve kostholdsråd. Hjelle er lege, forsker og underviser ved Fakultet for helse- og sosialvitenskap. Han har også jobbet som profesjonell foredragsholder på store og små scener i en årrekke, og vunnet flere priser for sin formidling, blant annet Morgenbladets «fantastiske formidlere».
Åshild Ulstrup har gjennom et langt liv skrevet mange bøker om alderdom, og har som følge av dette alltid sett frem til å bli gammel. Hun har i sine møter med mennesker sett begge sidene av alderdommen, men er opptatt av livet skal nytes. Åshild deler her av sine erfaringer, og benytter historier fra sine intervjuobjekter for å belyse alderdommens gleder og sorger. Hun mener hjelpeapparatet ofte kan se seg blind på sykdom og diagnose, for det å bli gammel, er så mye mer enn det!
Harstad kommune har hatt helsestasjon for eldre i 30år, og har drevet med systematisk forebyggende arbeid for eldre lengre enn de fleste kommuner, på tross av nedskjæringer og omorganiseringer. Hva er suksesskriteriene for å ha holdt fokus over så lang tid, og hva kan andre kommuner lære av Harstad?
Berit Westby har fulgt opp de samme eldre med forebyggende hjemmebesøk siden 2012. Hva har endret seg, og hvordan har livet til disse menneskene blitt i løpet av denne åtte-årsperioden?
Hva skjer når 3 kommuner slås sammen og ulike kulturer for forebygging og helsefremming må finne felles grunn. Kommer grunnverdiene til syne? Klarer man å lære av hverandre? Og sist men ikke minst - blir tilbudet til de eldre bedre?
Tid for mat og drikke
Danmark har lenge vært et foregangsland når det gjelder helsefremmende arbeid. Vi får besøk av professor Lis Puggaard som ser på to av nyvinningene i Dansk helsefremmende arbeid. Det ene er sunnhets- og trivselsmodellen "Det dobbelte KRAM", i tillegg forteller hun om forskningsprosjektet "Robuste Ældre". Felles for begge deler er fokus på salutogenese og nøkkelfaktorer for en vellykket helsemessig alderdom. Begge deler har også fått mye positiv oppmerksomhet ut over landegrensene.
- Lunsj, pausemat og fri drikke er alltid inkludert i prisen. Ved overnatting får man i tillegg frokost og tre-retters konferansemiddag med to enheter drikke.
- Alle priser er inkl. moms.
Thon Hotel Arena er et moderne konferansehotell med alle muligheter for små og store konferanser, møter og banketter. Hotellet ligger sentralt på Lillestrøm, vegg-i-vegg med Norges Varemesse og i kort gangavstand til togstasjonen. Toget tar bare 12 minutter til Oslo sentrum og til Gardermoen.
Flere av våre konferanser streames og man kan følge konferansen i sin helhet via nett. Man kan også se konferansen i opptak. Noen konferanser er også heldigital, det vil si at konferansen kun er tilgjengelig via streaming / opptak.
Ja, alle som er påmeldt digital deltakelse får også (tidsbegrenset) tilgang på opptak av konferansen i sin helhet.
- Når man deltar som en enkelt digital deltaker vil man kunne få deltakerbevis dersom man ønsker dette. Ved digitale grupper MÅ man registrere seg via link man mottar i e-posten med informasjon om streamingen. Denne e-posten får man en uke før gjennomføring av arrangementet.
- Ved digitale grupper mottar man kun én link/nettadresse til arrangementet som deles med gruppen som skal se på.
Registrering åpner en time før første innlegg på konferansen. Kom gjerne litt tidlig, så slipper vi lang kø.
Dersom du deltar digitalt:
Gå til kontakt oss og send en e-post eller svar oss på e-posten du fikk med påmeldingsbekreftelse.
Dersom du deltar fysisk:
Hotel-link er vår samarbeidspartner og håndterer alle påmeldingene for oss. Du kan kontakte de på: [email protected] eller 66 78 62 50
De kan hjelpe deg med følgende:
Ved digital deltakelse er det allerede laget grupperabatter. Se under priser "Gruppevisning"
Ved fysisk deltakelse er det mulig med rabatter dersom man er fem eller flere. Ta kontakt med oss.
Fagfokus sine konferanser er åpen for alle.
Ja, det kan være mulig. Ta kontakt med oss.
For faglige spørsmål tar du kontakt med oss. Se skjema på høyre side.
Dere er hjertlig velkommen til å være utstiller på vår konferanse. Fordelene er mange!
I tillegg til å møte mange deltakere, blir bedriften også vist her på nettsiden til konferansen. Fagfokus har mer enn 500.000 sidevisninger i året.
Pris: 3500 kroner pr. dag. I tillegg må hver person på stand ha dagpakker: (begge dager) eller helpensjonspakke: . Maks to personer på stand. Person nr. tre må betale ordinær deltakerpris. Alle priser er eks. mva.
Ja, det kan du. Det vi kan redusere er selve deltakeravgiften, mens utgifter som hotellet skal ha dekket i form av lunsj, opphold, pausemat og liknende ikke kan reduseres. Deltakeravgiften reduseres med 50%. Se påmeldingsskjema for mer informasjon.