Manglende boevne
En konferanse om de som sliter med å mestre boligsituasjonen, om rus og psykiatri.
Konferansen ble gjennomført 16. mars. 2021
Det er foreløpig ikke satt opp noen nye datoer for gjennomføring.
Få oversikt
Litt om konferansen
Leiligheten er blitt en overfylt brannfelle, støy og søppel preger nærmiljøet. Naboer reagerer og avisene skriver. Fagfolk kaller det «manglende boevne». Ulike botilbud er forsøkt men mislykkes. Hvordan kan vi forebygge og hjelpe, slik at mennesker slipper å sirkulere mellom ulike botiltak, helsetjenester og fengselsvesen? Hvordan kan vi gi et varig og godt tjenestetilbud som ivaretar beboeren, og skaper nødvendig stabilitet?
Innholdet
Program for konferansen
Hvis ikke annet er spesifisert er det lagt opp til pauser mellom foredragene.
Samhandling gir best hjelp
Alle snakker om samhandlig, men få får skikkelig sving på det. Det fikk de til med Samhandlingsteamet i Bærum.
Bror Just Andersen har sett nærmere på hvordan de gjennom en tydelig fagforankret tilnærming med fokus på samhandling og innovasjon har sørget for langt høyere stabilitet for pasientene, halvering av døgnopphold og at alle har fått bopel. I forlengelsen av Samhandlingsteamet i Bærum vil han også fortelle om den videre utviklingen av FACT og FACT Sikkerhet i Vestre Viken HF.
Sakene ingen vil eie
Hva gjør vi med de sakene ingen vil eie og alle skyver fra seg? Spesialisthelsetjenesten sender saken til kommunen, kommunen kaster ballen videre internt. Ingen vil ha rusboligene i nabolaget. Benytter vi handlingsrommet for å bistå, eller aksepterer vi for fort ønske om selvstendighet hos enkelte beboere, med den konsekvens at de bor under uverdige forhold? Blir vi handlingslammet i redsel for å få kritikk? Hun vi også dele siste års erfaringer med koronakrisen. Bomestring i karantene, begrenset tilgang på stoff pga reiserestriksjoner med tilhørende problematikk og uro.
Når brukeren faller mellom to stoler - bygg en benk!
Anne-Grethe Skjerve er tidligere teamleder for Samhandlingsteamet i Bærum. Teamet er etablert for å fange opp mennesker uavhengig av diagnose, og diagnose legges ikke til grunn som vurderingsgrunnlag for inntak, og alder er uvesentlig. Prosjektet utviklet en forpliktende samhandlingsmodell mellom kommune og spesialisthelsetjeneste. Ledelsesforankring og kulturbygging har hatt en sentral rolle i utformingene av teamet. Hvordan har de tatt tak i sakene der brukeren sliter med å bo, eller ta imot tjenester?
Kognitivt svak og i aktiv rus.
Mange rusmiddelavhengige har uoppdaget psykisk utviklingshemning. På tross av mangeårig kontakt med helsevesen og hjelpeapparat har dette ikke tidligere blitt avdekket. Kartlegging og avdekking av underliggende utviklingshemning kan endre tilnærming vi bør anvende i møte med brukergruppen. Økt forståelse av underliggende problematikk og en tilnærming tilpasset brukernes kognitive funksjon kan forbedre tjenestene vi tilbyr.
Ryddehjelp i kaos
Individuell plan er et viktig verktøy når vi samarbeider med mennesker med komplekse og sammensatte utfordringer. Mange i denne gruppen ha få uttalte mål, det kan være mye kaos, og det å lage en plan kan noen ganger virke uoverkommelig. Samtidig er det det nettopp i kaotiske situasjoner at det er ekstra viktig med en plan, slik at ikke mål og fremdrift forsvinner i kaos og tilfeldigheter.
Fra kaos til kontroll
Arve Frostad ledet et botilbud preget av kaos, rus og konflikter. Sammen med erfaringskonsulent Iselin forteller de historien om hvilke endringer de gjorde for å gjøre lavterskeltilbudet til et tryggere sted å bo.
Samtykkekompetanse for de som mangler autonomi
Vi er så heldige at vi har fått nestor innen rettspsykatrien Randi Rosenqvist til å besøke oss på konferansen. Hun tar for seg følgende:
- Autonomiens grenser
- Hvordan påvirker dette miljøterapi
- Hva må vi som miljøterapeuter tenke på når det gjelder autonomi og samtykke
- Autonomi vs det å gi forsvarlig omsorg innen miljøterapeutiske rammer
Traumebevisst omsorg - Å forstå mennesker i lys av hva de har opplevd
Kan TBO være vei inn til en brukergruppe det er vanskelig å nå? Denne brukergruppen har opplevd mye, og blir stadig utsatt for nye traumer. Pål Solhaug forteller hvordan TBO kan anvendes til brukergruppen med sammensatt rus og psykisk helse utfordringer. Han belyser hvordan kompetanse om systematisk traume bevisst omsorg kan ha effekt, teoretisk og praktisk.
Hvor går autonomiens grenser?
Randi fortsetter med å dykke inn i lovverket rundt hva enkeltpersoner kan bestemme selv. Dersom du har samtykke og beslutningskompetanse skal helsepersonell respektere de grensene brukerne setter, men det finnes grenser. Hvor går disse grensene? Hvor store problemer skal livsførsel medføre for seg selv, og for samfunnet for at grensene overskrides?
Mr. Tourett utfordrer deg - ikke vær så forbanna normal!
For to år siden på samme konferanse satte Pelle fyr på forsamlingen med sitt foredrag om det å se mennesket bak diagnosen. I år er han tilbake med et spissere budskap; Ikke vær så forbanna normal! De du arbeider med vil aldri bli normale, aldri passe helt inn i formen, eller aldri helt speile samfunnets bilde av vellykkethet. Og - er det egentlig ønskelig? Pelle utfordrer oss til å se annerledesmennesket for den de er, og se litt nærmere på de rammene vi av og til skal forsøke å putte mennesket inn i.
Priser for konferansen
Digital deltakelse:
-
Digitalt
Én digital deltaker, gjeldende for én person. (inkl. mva)2000,- -
Digital gruppe 5
Opp til fem digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)9000,- -
Digital gruppe 10
Opp til ti digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)16000,- -
Digital gruppe 15
Opp til ti digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)24000,- -
Digital gruppe 20
Opp til tyve digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)30000,- -
Digital gruppe 30
Opp til tretti digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)42000,- -
Digital gruppe 40
Opp til førti digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)48000,- -
Digital gruppe 50
Opp til femti digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)50000,-
Hvem, hva, hvor
Ytterligere informasjon om konferansen
Ofte stilte spørsmål og svar
Nedenfor finner du en rekke svar på spørsmål vi får ofte.
-
De aller fleste av våre konferanser blir filmet og sendt live på våre sider. Når man melder seg på digitalt kan man selv velge om man vil se den direkte eller i opptak. Opptaket har man tilgjengelig i 14 dager.
-
Ja. Opptaket er tilgjengelig i 14 dager og er KUN ment for den som er påmeldt. Opptaket kan man se flere ganger i perioden og man kan pause og spole som man vil.
-
En singel digital deltakelse kun ment for 1 person og skal ikke deles eller se felles med noen andre.
Når man melder på en digital gruppe, så vil man kunne se konferansen på flere enheter/steder samtidig, eller se det i fellesskap. Når man melder på en gruppe så melder man kun på 1 person som står som ansvarlig. De andre gruppedeltakerne registrerer seg senere. Dette får du informasjon om i egen e-post før arrangementet. -
Endring av opplysninger eller deltakelse:
Gå til kontakt oss eller benytt deg av kontaktskjema på denne siden, eller svar oss på e-posten du fikk ved påmelding. -
Ved digital deltakelse er det allerede laget grupperabatter. Se under priser.
-
Fagfokus sine arrangementer er åpen for alle og det kreves ingen forkunnskaper med mindre dette er angitt i beskrivelsen.
-
Ja, de fleste konferansene har rabatt dersom man må dekke utgiften privat. Informasjon om dette finner du på påmeldingsskjemaet.
-
Benytt deg av kontaktskjemaet på denne siden så vet vi hvilken konferansen det er snakk om når du sender oss en henvendelse.
-
Ja, så fremt du må dekke denne utgiften privat vil man i de aller fleste tilfeller kunne få rabatt. Mer informasjon finner du på påmeldingsskjemaet.
Dersom du er student, men din arbeidsplass skal betale, vil du ikke få rabatt.