En konferanse om de som sliter med å mestre boligsituasjonen, om rus og psykiatri.
Utviklingen av recovery har det ofte blitt understreket at nettopp personer med alvorlige psykiske helse- og rusproblemer kan dra nytte av disse perspektivene og praksisene. Hvor står vi i forhold til dette? Har tjenestene og samarbeidet med denne målgruppa blitt mer håpefulle? Er det blitt mer fokus på menneskerettigheter, levekår og valgmuligheter? Hva skal til for å samarbeide om recovery for mennesker som trenger mye omsorg og støtte?
Vi er så heldige å få besøk av både Marit Borg og Bengt Erik Karlsson. Begge foredragsholderne er Professorer ved USN, og har skrevet lærebøkene, samt formet måten vi tenker om Recovery i Norge.
Marit og Bengt fortsetter med tanker om Bofellesskap, Institusjon, egen leilighet med oppfølging, hva gir best resultat og livskvalitet?
Strategisk plan for rusfeltet i Olso gir en verdibasert retning for utvikling av tjenestene på rusfeltet og skal bidra til økt livskvalitet for personer med rusproblemer. Innsatsen skal vris fra institusjonsbaserte tilbud til egen bolig, tjenester i bydel og tiltak som understøtter folks ressurser og egeninnsats. Hvordan har de lykkes med arbeidet generelt, og med de som sliter med å bo spesielt?
Nesten 20 prosent av Norges innbyggere har en ikke-norsk etnisk bakgrunn. Til tross for relativt høy forekost av ROP utfordringer, oppsøker ikke innvandrerne hjelp. Hvilke konsekvenser har migrasjon og kultur på psykisk helse og rus? Hva må vi vite for å endre vår praksis for å gi bedre tjenester til brukergruppen.
Forskningsleder Roger Almvik er en av de som står bak sjekklisten BVC som er tatt i bruk over hele verden for å vurdere voldsrisiko. Voldelige hendelser skjer sjelden uten forutgående varsels- eller faresignaler. Den er en av få validerte verktøy i sitt slag tilpasset her-og-nå-situasjoner. BVC kan bidra til tryggere ansatte og bedre helsetjenester.
Et innlegg om samtykkekompetanse og heteronome valg. Når og hvordan skal vi å gripe inn mot pasientens/brukerens vilje, til brukerens beste. Motstridende lovverk og menneskeverd i helse og omsorgstjenesten blir belyst. Innlegget blir presentert med praktiske eksempler.
Hvordan gi omsorg når vår empati begynner å vakle. En gjennomgang av holdninger, atferd, normer og motoverføringer som påvirker hjelper og tjenestetilbud. Hvordan gir vi gode tjenester og hvordan ivareta hjelperen i møte med mennesker som er vanskelige å like?
Vi har alle hørt historier om avdekking av store boproblemer, som oppdages først som følge av sykehusinnleggelse, nabovarsler, eller tilfeldige hendelser. Prosjektet By Trygt i bydel Grorud, har som målsetting å komme tidligst mulig i kontakt med de som er ikke mestrer bosituasjonen og derfor står i fare for å miste boligen sin.
Prosjektet er et innovasjonsprosjekt som ønsker å sette boligsosialt arbeid for eldre på agendaen. Ved fokus på ensomhet og utenforskap ønsker de å utvikle en metode for tidlig intervensjon og identifisering av vanskeligstilte eldre.
Samvalg er et forholdsvis nytt begrep, som innebærer at helsepersonell og pasient/bruker sammen skal velge hva som er den beste behandlingen for akkurat denne pasienten, i denne situasjonen. Samvalg handler ikke om hva forskning har vist at er «beste praksis» for store grupper av pasienter, men hva som er den beste behandlingen for akkurat denne pasienten, i hans eller hennes unike situasjon. Samvalg er nært knyttet til begrepet om samtykkekompetanse, og i denne forelesningen vil Arnhild gå gjennom kriteriene for vurdering av samtykkekompetanse (FARV),samt se på etiske utfordringer knyttet til vurdering av samtykkekompetanse,
Det er en relativt liten gruppe pasienter som blir utsatt for store deler av tvangen, og disse menneskene opplever ofte mye og repetert tvang. Det er mange og sammensatte grunner til dette. For det første er dette alvorlig syke mennesker, hvor tvang ofte er nødvendig for å komme i posisjon, og for å forhindre at de forkommer og/eller skader seg selv eller andre alvorlig. Samtidig er systemene ofte ikke godt nok tilrettelagt for å behandle og samhandle rundt de sykeste pasientene.
Hva kan vi gjøre for å sikre at tvangstiltakene som iverksettes har et godt innhold og er faglig forsvarlige? Er det mulig å bruke tvang for å forebygge senere tvangsbruk, og hvordan kan vi forsøke å forhindre skadelige sirkler med repetert tvang, relasjonsbrudd, frykt og gjensidig mistillit?
Kjartan Mølstrevold er boleder i Stavanger kommune og har lang erfaring med organisering av tjenester innen psykisk helse og recovery. Kjartan viser på hvordan aktivitet former identitet. En holdning «Du klarer dette – vi kan hjelpe deg.» gir mulighet for et personlig ansvar til den enkelte, samtidig formidles håp og mulighet for hjelp. Dette å selv ha en reell påvirkningskraft har stor betydning for integriteten. Når man legger til rette for reell brukermedvirkning og tar aktive valg for å endre den tradisjonelle maktbalansen, har Mølstrevold erfaring med at relasjonene og tjenestene blir bedre.
Thon Hotel Oslo Airport er et moderne konferanse- og forretningshotell med 435 rom, og ligger sentralt til, kun 10 minutter unna Oslo Lufthavn på Gardermoen.Stort treningsrom med godt utvalg av apparater og treningsutstyr. Gode muligheter for parkering, for priser, se hotellets nettside.
Ankomst:
Ta Shuttlebus S22 fra flyplassen.
Flere av våre konferanser streames og man kan følge konferansen i sin helhet via nett. Man kan også se konferansen i opptak. Noen konferanser er også heldigital, det vil si at konferansen kun er tilgjengelig via streaming / opptak.
Ja, alle som er påmeldt digital deltakelse får også (tidsbegrenset) tilgang på opptak av konferansen i sin helhet.
- En singel deltakelse er ment for kun 1 person og kan ikke deles med andre eller se i fellesskap.
- Ved digitale grupper mottar man kun én link/nettadresse til arrangementet som kan deles med gruppen som skal se på. Ved digitale grupper MÅ de andre gruppedeltakerene registrere seg via link man mottar i e-posten med informasjon om streamingen. Denne e-posten får man en uke før gjennomføring av arrangementet.
Registrering åpner en time før første innlegg på konferansen. Kom gjerne litt tidlig, så slipper vi lang kø.
Endring av opplysninger eller deltakelse:
Gå til kontakt oss og send en e-post eller svar oss på e-posten du fikk med påmeldingsbekreftelse.
Endring av overnatting eller spørsmål vedr. hotell:
Hotel-link er vår samarbeidspartner og håndterer vår kontakt med hotellet for oss. Du kan kontakte de på: [email protected] eller 66 78 62 50
De kan hjelpe deg med følgende:
Ved digital deltakelse er det allerede laget grupperabatter. Se under priser "Gruppevisning"
Ved fysisk deltakelse er det mulig med rabatter dersom man er fem eller flere. Ta kontakt med oss.
Fagfokus sine konferanser er åpen for alle.
Ja, det kan være mulig. Ta kontakt med oss.
For faglige spørsmål tar du kontakt med oss.
Dere er hjertelig velkommen til å være utstiller på vår konferanse. Fordelene er mange!
Prisene for standplasser er for tiden ikke tilgjengelige.
Ja, det kan du. Det vi kan redusere er selve deltakeravgiften, mens utgifter som hotellet skal ha dekket i form av lunsj, opphold, pausemat og liknende ikke kan reduseres. Deltakeravgiften reduseres med 50%. Se påmeldingsskjema for mer informasjon.