Kampen om arbeidskraften - hvordan tiltrekke og beholde de beste arbeidstakerne?
Ikke noe er viktigere for en leders personlige suksess enn å ansette topp medarbeidere. Ledelse er enkelt når du vet nøyaktig hva som behøves å gjøre i en jobb, og du ansetter de rette menneskene til å gjøre nettopp dette.
Visste du at den vanligste feilen du som rekrutterer gjør, er å ansatte folk som er for lik deg selv - når du egentlig burde gått for mangfold? Visste du at magefølelsen du bruker i intervjuet ofte fører til feilansettelser? Hva med såkalte personlige egenskaper, hvor stor plass skal de egentlig ha? Jon Rogstad ser nærmere på sentrale feil du garantert gjør i ansettelsesprosessen, og forklarer hvorfor mangfold er viktig.
Tid for mat og drikke
Det kan bli dyrt å velge feil når organisasjoner skal ansette nye ledere og medarbeidere. Ledere mislykkes, og må byttes ut. Medarbeidere klarer ikke å leve opp til de forventningene de skapte da de ble ansatt. Mange ledere fortsetter å gjøre de samme rekrutteringsfeilene, og det gjør de med stadig større selvtillit. Skal du bli bedre til å foreta gode ansettelser, er det viktig at du kjenner til potensielle feilkilder ved rekruttering, og vet hvordan du kan unngå dem.
Du får tilgang til de verktøyene som er utviklet for politiets etterforskere de siste 30 årene, og som er like relevante for alle som stiller spørsmål i jobben sin.
Her får du innsikt i hvordan du kan bli bedre til å stille spørsmål og bedre til å gjennomføre profesjonelle samtaler, slik at informasjonen blir mer nøyaktig, mer relevant og mer pålitelig. Kombinert med metodens etiske samtaleprinsipper gir fremgangsmåten et tryggere beslutningsgrunnlag før du går til ansettelse.
I løpet av et intervju kan det dukke opp røde flagg og varsellamper. Kan vi stole på førsteinntrykket? Hvordan kan innsikt i kroppspråkets hemmeligheter gi oss viktig informasjon. Du får verdifull innsikt i hvordan avdekke halvsannheter, og når du bør gå i dybden for å finne svarene.
I kampen om de beste hodene, og gjerne spesialistkompetanse, har vi ikke råd til å la være å satse på arbeidsgivers omdømme og merkevare. For å få noen til å søke seg til oss, og komme til intervju, må de også kjenne til oss. Vi må være synlige, vi må fortelle hvem vi er, og hvordan det er å jobbe her. Vi må kunne forklare hva vi er gode på, og hva det er med oss, vår kultur, og våre ansattegoder som fortjener å løftes frem.
Klikk her for hele beskrivelsen av innlegget
Hva ønsker vi å satse på, hva har vi av kompetanse allerede, hva mangler vi og hvor finner vi disse menneskene, hva interesserer relevante kandidater og hvordan får vi disse til å ønske seg til oss. Dette er spørsmål vi må stille oss.
I et arbeidsmarked med et stadig sprikende kompetansegap mellom det vi trenger og det som finnes, er det like viktig å tenke smart rundt hvordan beholde og utvikle talentene man allerede har, som det er å tiltrekke seg nye talenter og kompetanse. Bedriftene som lykkes, lener seg på hva vi vet talentene etterspør og motiveres av og har blant annet disse 7 tingene til felles.
Jobbsimulering er en metode som gir god innsikt i kandidatens egnethet. Metoden er lite brukt, til tross for gode resultater og erfaringer. Her får du innsikt i hvordan du kan forberede og gjennomføre en jobbsimulering som en del av en ansettelsesprosess. Å løse jobbrelaterte oppgaver kan gi en god indikasjon på kandidatenes uformelle kompetanse.
Tid for mat og drikke
I det offentlige opplever vi en knapphet på kompetanse. Arbeidsgivere trenger å bli dyktigere på å ta imot nye ansatte. Det kan skje gjennom å organisere arbeidet i team og fagnettverk, samt styrke mentorordninger og kvalifisert veiledning. De arbeidsgiverne som klarer dette, og formidler det ut til kommende studenter og arbeidstakere, vinner kampen om kompetansen.
Hvordan bør vi formulere stillingsannonsen slik at vi får inn de gode søknadene fra akkurat de personene du er på jakt etter? Hvordan får vi fram hvordan jobben er, og hva slags kvalifikasjoner søkeren må ha? Stillingsannonsene har en tendens til å bli nokså generelle og like, og i dette foredraget ser vi på hvilke grep vi kan ta for å skrive tydeligere annonser som hjelper oss i jakten på de rette søkerne.
Praksiserfaringer har stor påvirkning på hvor studentene ønsker å søke jobb etter endt utdanning. Prosjektet Jobbvinner har vært del av en nasjonal satsing hvor et viktig fokus har vært å etablere samarbeid mellom kommuner og utdanningsinstitusjoner. Her får du oppskriften på gode tiltak som styrker praksisopplæringen og dermed rekrutteringen.
Klikk her for hele beskrivelsen av innleggetPraksismodellen Trippel P er utviklet gjennom et forsknings- og utviklingsprosjekt, ledet av Ellen Dahl Gundersen ved Universitetet i Agder. De har gode erfaringer med modellen i studentpraksis i kommuner og utdanningsinstitusjoner.
- Lunsj, pausemat og fri kaffe/te er alltid inkludert i prisen. Ved overnatting får man i tillegg frokost og tre-retters konferansemiddag med to enheter drikke.
- Alle priser er inkl. moms.
Thon Hotel Oslo Airport er et moderne konferanse- og forretningshotell med 435 rom, og ligger sentralt til, kun 10 minutter unna Oslo Lufthavn på Gardermoen.Stort treningsrom med godt utvalg av apparater og treningsutstyr. Gode muligheter for parkering, for priser, se hotellets nettside.
Ankomst:
Ta Shuttlebus S22 fra flyplassen.
Flere av våre konferanser streames og man kan følge konferansen i sin helhet via nett. Man kan også se konferansen i opptak. Noen konferanser er også heldigital, det vil si at konferansen kun er tilgjengelig via streaming / opptak.
Ja, alle som er påmeldt digital deltakelse får også tilgang på opptak av konferansen i sin helhet, dette opptaket er tilgjengelig i 14 dager.
- Når man deltar som en enkelt digital deltaker vil man kunne få deltakerbevis dersom man ønsker dette. Ved digitale grupper MÅ man registrere seg via link man mottar i e-posten med informasjon om streamingen. Denne e-posten får man en uke før gjennomføring av arrangementet.
- Ved digitale grupper mottar man kun én link/nettadresse til arrangementet som deles med gruppen som skal se på.
Registrering åpner en time før første innlegg på konferansen. Kom gjerne litt tidlig, så slipper vi lang kø.
Endring av opplysninger eller deltakelse:
Gå til kontakt oss og send en e-post eller svar oss på e-posten du fikk med påmeldingsbekreftelse.
Endring av overnatting eller spørsmål vedr. hotell:
Hotel-link er vår samarbeidspartner og håndterer vår kontakt med hotellet for oss. Du kan kontakte de på: [email protected] eller 66 78 62 50
De kan hjelpe deg med følgende:
Ved digital deltakelse er det allerede laget grupperabatter. Se under priser "Gruppevisning"
Ved fysisk deltakelse er det mulig med rabatter dersom man er fem eller flere. Ta kontakt med oss.
Fagfokus sine konferanser er åpen for alle.
Ja, det kan være mulig. Ta kontakt med oss.
For faglige spørsmål tar du kontakt med oss.
Dere er hjertlig velkommen til å være utstiller på vår konferanse. Fordelene er mange!
I tillegg til å møte mange deltakere, blir bedriften også vist her på nettsiden til konferansen. Fagfokus har mer enn 500.000 sidevisninger i året.
Pris: 4375 kroner pr. dag. I tillegg må hver person på stand ha dagpakker: 1540 (begge dager) eller helpensjonspakke: 3200. Maks to personer på stand. Person nr. tre må betale ordinær deltakerpris. Alle priser er inkl. mva.
Ja, det kan du. Det vi kan redusere er selve deltakeravgiften, mens utgifter som hotellet skal ha dekket i form av lunsj, opphold, pausemat og liknende ikke kan reduseres. Deltakeravgiften reduseres med 50%. Se påmeldingsskjema for mer informasjon.