En konferanse om sosial inkludering av rusavhengige. Hvordan er det mulig å bidra til sosial inklusjon og fjerne rus-stigmaet?
Selvstigmatisering er ofte mye sterkere enn det stigmaet samfunnet setter opp mot rusavhengige. Hvordan majoriteten definerer normalitet setter regler og normer for hva som er akseptabel væremåte. Rusavhengige beveger seg utenfor disse normene og dette fører til avhumanisering og stigmatisering. Hvordan er det mulig å motvirke den spiralen som gjør at en person står på utsiden av samfunnet, så gjerne vil inn, men møter barrierer på veien? Hvilke virkemidler kan tas i bruk og vise den enkelte at prosessen med å komme på innsiden starter innenfra?
Rusavhengige flykter til rus fordi de ikke har noe annet å flykte til. Når livet etter rusen starter er det som feller mange skammen og opplevelsen av at de ikke har noe å komme med. Hverdagssosialisering blir da et nøkkelbegrep. Men å lære seg timing, takt og tone på nytt kan for mange være en slitsom reise. Hvordan si de «rette» tingene i en samtale, og ikke minst når?
Klikk her for hele beskrivelsen av innleggetFrode har mange års erfaring med å hjelpe rusavhengige med å lære seg med å snakke med naboen, holde i gang smaltalk og få frem viktigheten av de nære ting. På denne måten kan de som føler seg utenfor, komme inn igjen.
Da Alf Jon fikk sin 22. dom, ble han dømt til rusbehandling. Dette var starten på en ny vei i livet. Hva fikk Alf Jon til å ønske en endring da han ufrivillig kom til omsorgssenteret? Hvordan bidrar jobben til noe av det viktigste for mange – at han ble og opplevde å bli inkludert i samfunnet?
Gir vi den behandlingen som brukere vil ha, eller gir vi en behandling vi vil ha? Hvem er det som skal tilpasse seg, brukere eller behandlingsapparatet? Bedrevitere er det mer enn nok av i tjenesteapparatet. Utfordringen er heller å møte rusavhengige med likeverd og solidaritet enn å fortsette med å skape tilbud som er tilpasset samfunnets normer og ikke brukerens behov. Kari utforsker hvordan denne dynamikken mellom bruker og system utvikler seg og viser hvorfor bedrevitere ikke har noe plass i rusavhengiges liv. Hvordan er det da mulig å skape et behandlingsapparat som tilpasses rusavhengige og ikke det motsatte?
May Britt så seg lei av mange års motbakke med byråkratiet som en møter i arbeidet med rusavhengige. Som et motsvar til dette ledet hun utviklingen av boken Rusfri! – Håndbok for en rusfri hverdag. Denne praktiske veilederen er etterspurt av mange kommuner, fagpersoner og brukere. Målgruppa for boken er brukere og den er laget av brukere.
Klikk her for hele beskrivelsen av innleggetMay Britt tar med seg mange års erfaring og viser i dette innlegget hvordan det er mulig å jobbe og hjelpe rusavhengige med utgangspunkt i brukeres perspektiv og egne ønsker. Hvorfor skal det være så vanskelig og byråkratisk? Vel, det trenger det ikke å være.
Mange som blir rusavhengige har opplevd krenkelser tidlig i livet og har med seg mye «bagasje», samtidig som de opplever å bli stigmatisert og holdt utenfor i samfunnet. Hva skal til for at en rusavhengig ikke skal være offer i sitt eget liv? Hvordan skal man lære seg å takle motgang og utfordringer uten at rusen styrer livet? Hvordan skal den enkelte klare å lære seg å leve med sin egen bagasje og på nytt bli inkludert i samfunnet?
Skyggeutvalget gjennomførte en rekke forsøk på å få fram «brukerstemmenes» ønsker for en rusreform. Bakenfor metodeproblemene lød et dypt brøl om å ikke bli stigmatisert. Nicolay presenterer en modell for å forstå dynamikken som fører til at rusavhengige føler seg stigmatisert i møter med velferdsorganisasjoner og gir noen forslag til hvordan man kan begrense denne dynamikken.
I november 2014 forlot Petter Nyquist familien for å leve 52 dager på gata i Oslo blant hjemløse og rusavhengige gjennom hele julehøytiden. Uten penger, kun iført det han hadde på seg og med et videokamera dokumenterte Petter livet på gata. Hvordan klarer hjemløse og rusavhengige å finne lyspunkter i en hverdag ofte fylt med motgang? Petter gav en stemme og viste frem rusmiljøet fra et annet perspektiv enn tidligere. Prosjektet resulterte blant annet i «Stiftelsen Petter Uteligger» som skal være med og skape lyspunkter i hverdagen for folk på gata. I dette innlegget deler han erfaringen fra stiftelsens arbeid, og gir levende refleksjoner fra nærkontakten med rusavhengige.
Klikk her for hele beskrivelsen av innleggetPetter gav en stemme og viste frem rusmiljøet fra et annet perspektiv enn tidligere. Prosjektet resulterte blant annet i «Stiftelsen Petter Uteligger» som skal være med og skape lyspunkter i hverdagen for folk på gata. I dette innlegget deler han erfaringen fra stiftelsens arbeid, og gir levende refleksjoner fra nærkontakten med rusavhengige.
Vi vet mye om hva som ikke fungerer på rusfeltet, men hvilken kunnskap trengs for å sette fokus på virkningsfulle områder? Denne kunnskapen trenger vi å høre fra dem som selv vet hvor skoen trykker. Gjennom en 10 års observasjonsstudie har Thomas hatt muligheten til å følge mennesker som virkelig utfordrer seg selv for å skape endringer i egne liv.
Klikk her for hele beskrivelsen av innleggetUt fra dette perspektivet viser Thomas hvordan varige endringer i rusavhengiges liv fører til utfordringer med å være innenfor et sosialt fellesskap og hvilke utfordringer som venter når man skal bli en av de rette til å få komme innenfor i samfunnet vårt
Utenforskap for rusavhengige starter også med utenforskap på fysisk helse. Skal du ut av et rusmiljø fordrer dette nytt nettverk, bolig, økonomi, men også god helse. Trening på resept hjelper rusavhengige til å ha energi og overskudd til å ta tak i motbakkene som kommer. Vi har invitert Grete med lang erfaring fra praksisfeltet på utviklingen av strukturert fysisk trening som en viktig del av rusbehandling. Resultatene for den enkelte er bedre helse og en enklere hverdag og større deltagelse i samfunnet.
For å bety noe, må vi tilføre verdi – ikke bare føle oss verdsatt. Å føle seg verdsatt er en forutsetning for personlig helse og velvære. Å tilføre verdi, eller bidra, er en forutsetning for et meningsfylt liv. De negative effektene av å ikke ha noe å si, kan være ødeleggende. Hvordan vi legger til rette for at mennesker som føler seg på utsiden av samfunnet skal erfare reelle muligheter til å være likeverdige, aktive medborgere er avgjørende for god livskvalitet. Anders Leinebø og Bertil Nordland møtes til en samtale om å ha fokus på håp, muligheter og ressurser fremfor elendighetshistorier, og hvordan system og samfunn kan legge til rette for at flere opplever reell tilhørighet og tilknytning der de lever livene sine. Foruten å være prosjektleder, rådgiver i Blå Kors og Leinebøs kollega er altså Karl-Bertil Nordland kjent som «Tyven» i Norges mest prisvinnende film «Kunstneren & Tyven».
Klikk her for hele beskrivelsen av innleggetKarl-Bertil håper at filmen kan bidra til å fjerne stigma ved rusavhengige og sier i et intervju at «Jeg håper jo helt klart at folk ser at det bor litt mer i folk enn det de ser ved første øyekast. At det går an å se mennesket bak.
Det jeg slet lengst med etter at jeg ble rusfri var den skammen jeg følte da folk gikk forbi meg på gata. Det var som om de visste at jeg var et knekt menneske med masse problemer. Jeg så forakten i blikket til folk. Det var det jeg slet mest med, og det sitter som en smerte i meg ennå.»
NRKP3 Filmpolitiet skriver følgende om filmen: “«Kunstneren og tyven» er … en mesterlig dokumentarfilm som utfordrer våre fordommer og forventninger, og viser hva man kan få tilbake ved å vise omtanke for sine medmennesker.”
Det er ikke nødvendig å ha sett filmen for å få med seg innholdet dette innlegget. Men vi anbefaler alle allikevel å se filmen da det er en sterk menneskelig historie som er verdt å få med seg.
Takk for denne gang og vel hjem!
Thon Hotel Oslo Airport er et moderne konferanse- og forretningshotell med 435 rom, og ligger sentralt til, kun 10 minutter unna Oslo Lufthavn på Gardermoen.Stort treningsrom med godt utvalg av apparater og treningsutstyr. Gode muligheter for parkering, for priser, se hotellets nettside.
Ankomst:
Ta Shuttlebus S22 fra flyplassen.
Flere av våre konferanser streames og man kan følge konferansen i sin helhet via nett. Man kan også se konferansen i opptak. Noen konferanser er også heldigital, det vil si at konferansen kun er tilgjengelig via streaming / opptak.
Ja, alle som er påmeldt digital deltakelse får også (tidsbegrenset) tilgang på opptak av konferansen i sin helhet.
- En singel deltakelse er ment for kun 1 person og kan ikke deles med andre eller se i fellesskap.
- Ved digitale grupper mottar man kun én link/nettadresse til arrangementet som kan deles med gruppen som skal se på. Ved digitale grupper MÅ de andre gruppedeltakerene registrere seg via link man mottar i e-posten med informasjon om streamingen. Denne e-posten får man en uke før gjennomføring av arrangementet.
Registrering åpner en time før første innlegg på konferansen. Kom gjerne litt tidlig, så slipper vi lang kø.
Endring av opplysninger eller deltakelse:
Gå til kontakt oss og send en e-post eller svar oss på e-posten du fikk med påmeldingsbekreftelse.
Endring av overnatting eller spørsmål vedr. hotell:
Hotel-link er vår samarbeidspartner og håndterer vår kontakt med hotellet for oss. Du kan kontakte de på: [email protected] eller 66 78 62 50
De kan hjelpe deg med følgende:
Ved digital deltakelse er det allerede laget grupperabatter. Se under priser "Gruppevisning"
Ved fysisk deltakelse er det mulig med rabatter dersom man er fem eller flere. Ta kontakt med oss.
Fagfokus sine konferanser er åpen for alle.
Ja, det kan være mulig. Ta kontakt med oss.
For faglige spørsmål tar du kontakt med oss.
Dere er hjertelig velkommen til å være utstiller på vår konferanse. Fordelene er mange!
Prisene for standplasser er for tiden ikke tilgjengelige.
Ja, det kan du. Det vi kan redusere er selve deltakeravgiften, mens utgifter som hotellet skal ha dekket i form av lunsj, opphold, pausemat og liknende ikke kan reduseres. Deltakeravgiften reduseres med 50%. Se påmeldingsskjema for mer informasjon.