Skolevegrings­konferansen

Konferanse om problematisk skolefravær, tidlig innsats og om å fremme tilstedeværelse i skolen. Se konferansen: Ufrivillig skolefravær 2023

Konferansen ble gjennomført 30. november. 2021

Det er foreløpig ikke satt opp noen nye datoer for gjennomføring.

Skolevegringskonferansen

Få oversikt

Litt om konferansen

Se konferansen: Ufrivillig skolefravær 2023 - Skolevegringskonferansen har fått nytt navn.

Velkommen til en praktisk rettet konferanse om skolevegring og ufrivillig skolefravær. Vi har samlet forskere og praktikere som ser på det aller siste innen forskning og utvikling. Hvordan kartlegger, forebygger og samarbeider vi til det beste for de som faller utenfor?

 

Innholdet

Program for konferansen

Hvis ikke annet er spesifisert er det lagt opp til pauser mellom foredragene.

-

Mot en nordisk modell for problematisk skolefravær

Maria Sandhaug er postdoktor ved Statped, og prosjektleder for et Nordisk samarbeid om alvorlig skolefravær. Før konferansestart vil de gå inn i andre fase av prosjektet og utarbeide nye forslagt til retningslinjer, tiltak og rutiner for forebygging og behandling av skolefravær. Hva har de lært på veien? 

-

Har korona kun synliggjort ting vi burde visst fra før?

Helene Lund Blostrupsen er nestleder av Elevorgansisasjonen, som har fått en strøm av henvendelser under koronakrisen. Hun mener at mange av de problemene mange elever har hatt med hjemmeskole, i stor grad syngligjør svakhetene som allerede var tilstede før Korona slo til. Hva mener elevene vi bør lære av krisen, og hvilke løsninger har dukket opp som skolen bør ta med seg videre? 

-

Verktøy for kartlegging av skolefravær - en oppsummering

I løpet av de siste årene har man prøvd ut og evaluert ulike verktøy for kartlegging av problemene som ligger bak, for de som ikke vil på skolen. Her oppsummerer Johan Strömbeck hvilke verktøy som eksisterer, samt hva du må ta hensyn til. 

-

Skolevegring i Koronaens tid

Enkelte som vegret seg for å dra på skolen fikk plutselig en bedre hverdag, mens mange fikk det vanskeligere. For andre igjen ble dørstokken for å komme seg på skolen enda høyere. Kan metodene vi har brukt under Koronakrisen, gradvis få noen tilbake gjennom en forsiktig sosial og faglig tilnærming?

Lunsj

-

Hvilke faktorer mener skolen og hjemmet er mulige opprettholdende faktorer, og årsaker til skolevegring? Ikke minst hvilke juridiske konsekvenser kan de få?

Stadig flere saker kommer opp i rettsapparatet, der elever mener seg ikke sett, hørt eller ivaretatt. Likevel er det langt fra mange nok. Vi har invitert Barnejuristen til å fortelle om lovverket og hvilken betydning det kan få, ikke minst bør få, for både skolens ledelse og skoleeier. Konsekvensene for elevene er innlysende, blant annet tapt skolegang.

-

Hemmasitter-programmet testes ut i Ringerike kommune

Hemmasittarprogrammet er en manualbasert metode beregnet for elever med skolevegringsproblematikk. Metoden er utviklet av Magelugnen utveckling AS i Sverige. Hvordan fungerer dette verktøyet i en norsk kommune? Hvordan kan man implementere metoden innenfor de rammene en kommune har? Ringerike kommune er i en prosess hvor Hemmasittarprogrammet skal implementeres. Her deler de sine erfaringer.»

Lunsj

Lunsj

-

Nevroutviklingsforstyrrelser og ufrivillig skolefravær

Et økende antall elever med nevroutviklingsforstyrrelser som ADHD, Tourette Syndrom og autisme, strever med ufrivillig skolefravær. Statped får ofte henvendelser fra fortvilte foreldre, skoler og PP-rådgivere som opplever at de har prøvd alt, men at ingen av tiltakene fungerer for å hjelpe eleven tilbake på skolen. I dette innlegget skal vi belyse forståelsesrammer, kartlegging og tiltak.

-

Skolerelaterte faktorer ved ufrivillig skolefravær

Professor Marie-Lisbet Amundsen har forsket på hvilke faktorer i skolemiljøet og skolerelasjonene, som bidrar til skolevegring. Hvor er det skolen kommer til kort? Hvilket ansvar har skolen? Og hva kan skolen gjøre for å forebygge ufrivillig skolefravær?

Marie-Lisbet Amundsen

Marie-Lisbet Amundsen

Professor

-

På lag med foreldrene

Det er ofte høyt konfliktnivå i sakene Statped kommer inn i når elever har ufrivillig skolefravær. Foreldrene har i mange tilfeller manglende tillitt til skolen og hjelpeapparatet. De lever med høyt stressnivå i familien over tid, og er i mange tilfeller i krise. I dette innlegget skal vi snakke om hvordan foreldre kan oppleve å ha et barn som strever med skoleoppmøte, og hva vi har erfart er gode tiltak for å bedre samarbeidet til barnets beste.

-

BTI-modellen og skolevegring

Skolevegring kan være komplekst og ofte et utrykk for utfordringer på andre arena enn skolen. Dermed ligger løsningen også ofte i tverrfaglig og tverretatlig innsats. BTI-modellen (Bedre Tverrfaglig Innsats) er en systematisk måte å løse slike utfordringer på. Lyngdal kommune arbeider systematisk med tverrfaglig innsats, og deler sine erfaringer her. 

-

En foreldrehistorie om frustrasjon og håp

Skolen ser barnet som ikke vil, som ikke gidder å prøve, som ikke tar seg sammen. De ser et vanskelig barn, ikke en som har det vanskelig. Skolen ser ikke barnet som gråter hver kveld fordi det er skole dagen etter. Barnet som prøver å gjemme seg når dagen starter og som år etter år tvinges på skolen, fordi på skolen skal man. Som foreldre er det lite som er så krevende som et barn som ikke vil på skolen. Her hører en mors historie, og hennes håp om en bedre skolegang for alle. 

Inger Björne-Fagerli

Inger Björne-Fagerli

Forelder og lærer

Priser for konferansen

Fysisk deltakelse:

  • Kun dag 1
    Bare dag 1, med lunsj.
    Deltakeravgift: 2400,- Dagpakke: 770,- (inkl. mva)

    3170,-
  • Kun dag 2
    Bare dag 2, med lunsj.
    Deltakeravgift: 2400,- Dagpakke: 770,- (inkl. mva)

    3170,-
  • Uten overnatting
    Begge dager, med lunsj
    Deltakeravgift: 4000,- Dagpakker: 1540,- (inkl. mva)

    5540,-
  • Helpensjon
    Begge dager, med overnatting, lunsj, frokost og konferansemiddag.
    Deltakeravgift: 4000,- Helpensjon og dagpakker: 3100,- (inkl. mva)

    7100,-
  • Med tilknytningsdøgn
    Begge dager, med to overnattinger, lunsjer, frokoster og konferansemiddag.
    Deltakeravgift: 4000,- Helpensjonspakke og dagpakker: 3100,- Tilknytningsøgn: 1200,- (inkl. mva)

    8300,-

Digital deltakelse:

  • Digitalt
    Én digital deltaker, gjeldende for én person. (inkl. mva)

    2000,-
  • Digital gruppe 5
    Opp til fem digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)

    9000,-
  • Digital gruppe 10
    Opp til ti digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)

    16000,-
  • Digital gruppe 15
    Opp til ti digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)

    24000,-
  • Digital gruppe 20
    Opp til tyve digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)

    30000,-
  • Digital gruppe 30
    Opp til tretti digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)

    42000,-
  • Digital gruppe 40
    Opp til førti digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)

    48000,-
  • Digital gruppe 50
    Opp til femti digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)

    50000,-

Hvem, hva, hvor

Ytterligere informasjon om konferansen

Sted

Thon Hotel Oslo Airport

Balder Allè 2 , Gardermoen

Thon Hotel Oslo Airport

Thon Hotel Oslo Airport er et moderne konferanse- og forretningshotell med 435 rom, og ligger sentralt til, kun 10 minutter unna Oslo Lufthavn på Gardermoen.Stort treningsrom med godt utvalg av apparater og treningsutstyr. Gode muligheter for parkering, for priser, se hotellets nettside.

Ankomst:
Ta Shuttlebus S22 fra flyplassen.

Ofte stilte spørsmål og svar

Nedenfor finner du en rekke svar på spørsmål vi får ofte.

De aller fleste av våre konferanser blir filmet og sendt live på våre sider. Når man melder seg på digitalt kan man selv velge om man vil se den direkte eller i opptak. Opptaket har man tilgjengelig i 14 dager.

Ja. Opptaket er tilgjengelig i 14 dager og er KUN ment for den som er påmeldt. Opptaket kan man se flere ganger i perioden og man kan pause og spole som man vil.

En singel digital deltakelse kun ment for 1 person og skal ikke deles eller se felles med noen andre.

Når man melder på en digital gruppe, så vil man kunne se konferansen på flere enheter/steder samtidig, eller se det i fellesskap. Når man melder på en gruppe så melder man kun på 1 person som står som ansvarlig. De andre gruppedeltakerne registrerer seg senere. Dette får du informasjon om i egen e-post før arrangementet.

Registrering åpner en time før første innlegg på konferansen. Kom gjerne litt tidlig, så slipper vi lang kø. Se programmet for å finne tidspunkt for når første innlegg starter.

Endring av opplysninger eller deltakelse:
Gå til kontakt oss eller benytt deg av kontaktskjema på denne siden, eller svar oss på e-posten du fikk ved påmelding.

Endring av overnatting eller spørsmål vedr. hotell:
Hotel-link er vår samarbeidspartner og håndterer vår kontakt med hotellet for oss. Du kan kontakte de på: [email protected] eller 66 78 62 50

De kan hjelpe deg med følgende:

Endre bestilling i forhold til overnatting
Registrere opplysninger om allergi eller andre ønsker i forhold til hotellet
Hjelpe deg med spørsmål om faktura

Ved digital deltakelse er det allerede laget grupperabatter. Se under priser.

Ved fysisk deltakelse er det mulig med rabatter dersom man er fem eller flere. Ta kontakt med oss.

Fagfokus sine arrangementer er åpen for alle og det kreves ingen forkunnskaper med mindre dette er angitt i beskrivelsen.

Ja, de fleste konferansene har rabatt dersom man må dekke utgiften privat. Informasjon om dette finner du på påmeldingsskjemaet.

Benytt deg av kontaktskjemaet på denne siden så vet vi hvilken konferansen det er snakk om når du sender oss en henvendelse.

Ja, så fremt du må dekke denne utgiften privat vil man i de aller fleste tilfeller kunne få rabatt. Mer informasjon finner du på påmeldingsskjemaet.

Dersom du er student, men din arbeidsplass skal betale, vil du ikke få rabatt.