Fra spesialundervisning til individuelt tilrettelagt opplæring

Når skolen må vurdere om eleven kan ha behov for særskilt tilrettelegging eller individuelt tilrettelagt opplæring. Hva da?

Konferansen er bekreftet!

Det er nok deltakere til at konferansen garantert blir gjennomført
Fra spesialundervisning til individuelt tilrettelagt opplæring

Få oversikt

Litt om konferansen

I ny opplæringslov er begrepet spesialundervisning erstattet. I ny lov er spesialundervisningen nå delt i tre ulike begrep: Individuelt tilrettelagt opplæring, personlig assistanse, og fysisk tilrettelegging og tekniske hjelpemidler. Vi har samlet forskere og praktikere til to dager med påfyll og praktiske eksempler, med 2025 under lupen. Vi ønsker å fokusere på vilkårene for at individuelt tilrettelagt opplæring skal virke optimalt. Hvordan legger vi forholdene best mulig til rette?

I løpet av to innholdsrike dager vil vi dykke dypt inn i temaene:

  • Status per i dag for individuelt tilrettelegging opplæring (tidligere spesialundervisning)
  • Bråk i klasserommet
  • Stressmestring
  • Nevroutviklingsvennlig skole
  • Begrepsundervisning
  • Inkludering
  • Lovkrav
  • Status og kompetanse innenfor budsjett

Dette er en årlig konferanse og et samlingspunkt for pedagoger, rådgivere, rektorer, PPT, skole- og kommunalsjefer, oppvekstsjefer, rådmenn, etc. 

Innholdet

Program for konferansen

Hvis ikke annet er spesifisert er det lagt opp til pauser mellom foredragene.

-

Hva sier forskningen om effekten av tiltak?

Spesialundervisningen får nytt navn, og er delt opp i tre rettigheter: individuelt tilrettelagt opplæring, personlig assistanse, og fysisk tilrettelegging og tekniske hjelpemidler. I henhold til opplæringsloven har skoler plikt til å gi elever på 1-4 trinn intensiv undervisning i lesing og matematikk dersom det er behov for dette. I ny opplæringslov er denne plikten ytterligere understreket.  Elever med mer omfattende vansker og som responderer dårlig på slike intensivtiltak skal utredes hos PPT med tanke på enkeltvedtak om individuell tilrettelagt opplæring, som skolene i så fall skal implementere. Hva viser forskning om effekten av disse tiltakene? Gir vi for mye spesialundervisning? Hva må til for at elever med særlige behov skal få den opplæringen de har behov for?

-

– Sjansen er stor for at barna ikke får den undervisningen de har krav på

... og sjansen er også stor for at ingen har en nøyaktig oversikt over hvor mange timer som mangler. Enkeltvedtak om spesialundervisning er lovpålagt for kommunen å følge opp. Dette skjer i stor grad ikke, påpeker Kai Nilsen, som er tillitsvalgt i Utdanningsforbundet Trøndelag. Han reiste debatten i 2024, og vil løfte den inn også i inneværende undervisningsår. 

-

Lunsj

Lunsj

-

Opplæringslovens del 2, tvang og makt i skolen

Det er mange ansatte i skolen som lurer på når de kan gripe inn, og hvordan de kan gjøre det dersom de skal gripe inn. Silje Gislefoss Netland går gjennom lovverket og kommer med praktiske eksempler.

-

Hva betyr det når sakkyndig peker på struktur?

Når det står i sakkyndig vurdering at eleven trenger struktur, hva betyr det i praksis? Hvordan gjør man det? Den erfarne pedagogen Silje Gislefoss Netland fortsetter sin dobbeltforelesning. 

-

Om personlig assistanse, fysisk tilrettelegging og hjelpemidler

Tredelingen av den tidligere spesialundervisningen i personlig assistanse, fysisk tilrettelegging og tekniske hjelpemiddel og individuelt tilrettelagt opplæring i ny opplæringslov utfordrer saksbehandlingen på nye måter: To av rettighetene handler ikke nødvendigvis om å nå mål i fagene, men å få utbytte av opplæringen. I tillegg er det ikke krav om sakkyndig vurdering for disse. Hvordan sikrer skolen da et vedtak som ivaretar hensyn til kompetanse hos de ansatte, forvaltningslovens krav og elevens beste?

-

La oss snakke om elefanten i rommet:

Vurdering. Det er et krevende tema. Hvordan vurderer vi elever med individuelt tilrettelagt opplæring? Måten vurdering gjennomføres på kan ha stor betydning for elevenes motivasjon og opplevelse av mestring, og i noen tilfeller bidra til å forebygge ufrivillig skolefravær. Foredraget utforsker lærerens handlingsrom i vurderingsarbeidet, med vekt på praksisnære eksempler. Dialog og det å lytte til elevens stemme fremheves som en nøkkel til god læring. 

-

For lærere og øvrig personale:

Hvordan kan vi tilrettelegge opplæringen for flere elever i klasserommet? Konkrete tiltak for tilpasset opplæring som inkluderer flere elever. Spesielt blikk på tilrettelegging for elever som strever med å lese, skrive og regne, og elever som strever med uro og uoppmerksomhet.

-

Felles middag

For de som bestiller overnatting er 3-retters festmiddag inkludert. Vi møtes for uformell prat, nettverksbygging og avslapping. 

DAG 2

-

Inkludering på systemnivå: Kompetanse og organisasjonsutvikling

Hvordan skape og opprettholde et opplæringstilbud som er så tilrettelagt og inkluderende at færre elever har behov for individuelt tilrettelagt opplæring? Kan skolens kompetanse og organisering  endres for å styrke den tilpassede opplæringen for alle?  Dette er spørsmål som kan oppleves som utfordrende i møte med den enkelte elevs rett til individuell tilrettelagt opplæring.

Forskningsbasert kunnskap gir konkrete svar på de muligheter som finnes i arbeidet for å skape et inkluderende fellesskap for alle elever samtidig som de individuelle rettighetene opprettholdes. Innlegget er først og fremst rettet mot skoleledelsen, samt ledelse i kommunal og fylkeskommunal sektor. 

-

Inkludering: Først og fremst for lærere og andre som jobber med de eldre elevene

Rom for alle- blikk for den enkelte. Inkluderende praksis som fokuserer på fellesskapende didaktikk og praksis hvor hver enkelt elevs rett til individuell tilrettelagt  opplæring ikke er på kollisjonskurs med det inkluderende og rause klassefellesskapet. Forskningsbasert kunnskap møter praksis i holdninger, kunnskap og handlinger i dette foredraget.

-

Inkludering på systemnivå: Hvordan oppnå et inkluderende og trygt skolemiljø for alle elever?

Tidligere rektor Randi Elisabeth Tallaksen har lang erfaring både som lærer og skoleleder. Hun har vært rektor ved to ulike skoler. Begge disse skolene ble tildelt Benjaminprisen pga det systematiske arbeidet for et positivt og inkluderende skolemiljø.

Randi vil dele av sin kunnskap og erfaring om kompetanse og organisasjonsutvikling med tanke på økt inkludering og minsket utenforskap. Eks på tema som tas opp:

  • konkrete system for å forebygge mobbing og rasisme
  • forebygging og oppfølging av fravær, skolevegring og utenforskap
  • utstrakt elevmedvirkning
  • samarbeid med eksterne
-

Inkludering: For lærere og øvrig personale

Foredraget handler om konkrete tiltak til lærere og andre voksne som jobber direkte med elevene, for å bidra til så god inkludering som mulig. Tema som bl a tas opp: Hvordan forebygge mobbing, rasisme og annen utenforskap? Utstrakt bruk av elevmedvirkning. Forventningsavklaringer (elever, foresatte, kolleger, m.fl.) Tallaksen har med seg lærer Jørn Nordal på dette foredraget. 

-

Internt støttesystem - til inspirasjon for skole-Norge?

Torvbråten skole i Asker har utviklet et internt støttesystem, med et stort fokus også på veiledning av lærerne ved skolen. Vi har fått tips om at dette systemet er noe flere skoler bør se nærmere på. Vi får en orientering. 

-

Lunsj

Lunsj

-

Relasjonsledelse i klasserommet

Et trygt og godt skolemiljø omfatter frihet fra krenkelser, men er også mer enn dette. Elevene skal ha et skolemiljø som fremmer helse, trivsel og læring. Inger Bergkastet er medforfatter på flere bøker om lærerrollen og inkluderende læringsmiljø. Hun har gjennom mange år vært leder av Læringsmiljøteamet i Oslo kommune.

Skolenes systematiske arbeid skal inneholde rutiner som fanger opp hvordan elevene er sammen med hverandre og hvordan de har det på skolen, faglig og sosialt.

Priser for konferansen

Fysisk deltakelse:

  • Kun dag 1
    Bare dag 1, med lunsj.
    Deltakeravgift: 2520,- Dagpakke: 850,- (inkl. mva)

    3370,-
  • Kun dag 2
    Bare dag 2, med lunsj.
    Deltakeravgift: 2520,- Dagpakke: 850,- (inkl. mva)

    3370,-
  • Uten overnatting
    Begge dager, med lunsj
    Deltakeravgift: 4200,- Dagpakker: 1700,- (inkl. mva)

    5900,-
  • Helpensjon
    Begge dager, med overnatting, lunsj, frokost og konferansemiddag.
    Deltakeravgift: 4200,- Helpensjon og dagpakker: 3700,- (inkl. mva)

    7900,-
  • Med tilknytningsdøgn
    Begge dager, med to overnattinger, lunsjer, frokoster og konferansemiddag.
    Deltakeravgift: 4200,- Helpensjonspakke og dagpakker: 3700,- Tilknytningsøgn: 1200,- (inkl. mva)

    9100,-

Digital deltakelse:

  • Digitalt
    Én digital deltaker, gjeldende for én person. (inkl. mva)

    2300,-
  • Digital gruppe 5
    Opp til fem digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)

    10350,-
  • Digital gruppe 10
    Opp til ti digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)

    18400,-
  • Digital gruppe 15
    Opp til femten digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)

    27600,-
  • Digital gruppe 20
    Opp til tyve digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)

    34500,-
  • Digital gruppe 30
    Opp til tretti digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)

    48300,-
  • Digital gruppe 40
    Opp til førti digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)

    55200,-
  • Digital gruppe 50
    Opp til femti digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)

    57500,-

Hvem, hva, hvor

Ytterligere informasjon om konferansen

Sted

Thon Hotel Oslo Airport

Balder Allè 2 , Gardermoen

Thon Hotel Oslo Airport

Thon Hotel Oslo Airport er et moderne konferanse- og forretningshotell med 435 rom, og ligger sentralt til, kun 10 minutter unna Oslo Lufthavn på Gardermoen.Stort treningsrom med godt utvalg av apparater og treningsutstyr. Gode muligheter for parkering, for priser, se hotellets nettside.

Ankomst:
Ta Shuttlebus S22 fra flyplassen.

Konferansiér

Kjell Ove Hveding

Konferansier, gründer og samfunnsbygger

Kjell Ove Hveding

Trenger dere en drivende dyktig konferansier? Kjell Ove Hveding er til daglig selvstendig næringsdrivende som HR-partner og lederutvikler. Han er også gründer/medeier i selskapene Sommarøy Sea Family og Sommarøy Arctic Hotel, og er mangeårig lokal samfunnsbygger på Sommarøy ved Tromsø. Kjell Ove Hveding kan også bidra selv med foredrag og er den konferansieren som Fagfokus oftest samarbeider med.  

Standplass

Være utstiller

På våre konferanser kan du nå ut til et bredt publikum innenfor mange fagfelt.

Du kan få en fysisk plass på konferansen eller komme med et digitalt bidrag, eller en kombinasjon. Et digitalt bidrag vil vises til deltakere som deltar live eller ser opptak.

Dette inngår i en standplass

Mulighet til å plassere ut materiell på plassene til deltakerne
Eget bord med plass til rollup, medbrakt skjerm eller annet utstyr.
Tilgang på strøm og Wifi
Tilgang til å følge foredragene
Delta på felles lunsj / middag (ved overnatting)
Sentralt plassert i mingleområdet

Digitalt bidrag kan være

Visning av bilde med tekst
Visning av kort video (maks fem minutter)
Kan kombineres med fysisk standplass.

Priser

  • Overnatting - 2 personer
    Begge dager, med overnatting, lunsj, frokost og konferansemiddag.
    Utstilleravgift: 9900,- Dagpakker: 3400,- Helpensjonspakke: 4000,- (inkl. mva)

    17300,-
  • Overnatting - 1 person
    Begge dager, med overnatting, lunsj, frokost og konferansemiddag.
    Utstilleravgift: 9900,- Dagpakker: 1700,- Helpensjonspakke: 2000,- (inkl. mva)

    13600,-
  • Begge dager - 1 person
    Begge dager uten overnatting, lunsj, frokost og konferansemiddag.
    Utstilleravgift: 9900,- Dagpakker: 1700,- (inkl. mva)

    11600,-
  • Begge dager - 2 personer
    Begge dager uten overnatting, lunsj, frokost og konferansemiddag.
    Utstilleravgift: 9900,- Dagpakker: 3400,- (inkl. mva)

    13300,-
  • Kun dag 2 - 1 person
    Bare dag 2, med lunsj.
    Utstilleravgift: 4950,- Dagpakke: 850,- (inkl. mva)

    5800,-
  • Kun dag 2 - 2 personer
    Bare dag 2, med lunsj.
    Utstilleravgift: 4950,- Dagpakke: 1700,- (inkl. mva)

    6650,-
  • Kun dag 1 - 1 person
    Bare dag 1, med lunsj.
    Utstilleravgift: 4950,- Dagpakke: 850,- (inkl. mva)

    5800,-
  • Kun dag 1 - 2 personer
    Bare dag 1, med lunsj.
    Utstilleravgift: 4950,- Dagpakke: 1700,- (inkl. mva)

    6650,-
  • Digitalt bidrag
    Visning av video / bilder i pausen (inkl. mva)

    6000,-

Påmelding

Betalingsinformasjon

Vi sender faktura elektronisk, enten EHF eller på e-post.

Deltakeropplysninger

Vi trenger informasjon om hvem som skal være på standplass, evt. hvem som er ansvarlig for digitalt bidrag.

Deltaker nummer 2

Tips! Dersom det er uklart hvem som blir med, fyll ut midlertidig informasjon.

Takk!

Du er nå registrert som utstiller. Bekreftelse er sendt på e-post til deg.
Sjekk søppelpost om det ikke kommer e-post og legg til [email protected] til i dine kontakter.

Oida!

En feil skjedde og registreringen ble ikke fullført. Last inn siden på nytt og prøv igjen, eller send e-post til [email protected]

Ofte stilte spørsmål og svar

Nedenfor finner du en rekke svar på spørsmål vi får ofte.

De aller fleste av våre konferanser blir filmet og sendt live på våre sider. Når man melder seg på digitalt kan man selv velge om man vil se den direkte eller i opptak. Opptaket har man tilgjengelig i 14 dager.

Ja. Opptaket er tilgjengelig i 14 dager og er KUN ment for den som er påmeldt. Opptaket kan man se flere ganger i perioden og man kan pause og spole som man vil.

En singel digital deltakelse kun ment for 1 person og skal ikke deles eller se felles med noen andre.

Når man melder på en digital gruppe, så vil man kunne se konferansen på flere enheter/steder samtidig, eller se det i fellesskap. Når man melder på en gruppe så melder man kun på 1 person som står som ansvarlig. De andre gruppedeltakerne registrerer seg senere. Dette får du informasjon om i egen e-post før arrangementet.

Registrering åpner en time før første innlegg på konferansen. Kom gjerne litt tidlig, så slipper vi lang kø. Se programmet for å finne tidspunkt for når første innlegg starter.

Endring av opplysninger eller deltakelse:
Gå til kontakt oss eller benytt deg av kontaktskjema på denne siden, eller svar oss på e-posten du fikk ved påmelding.

Endring av overnatting eller spørsmål vedr. hotell:
Hotel-link er vår samarbeidspartner og håndterer vår kontakt med hotellet for oss. Du kan kontakte de på: [email protected] eller 66 78 62 50

De kan hjelpe deg med følgende:

Endre bestilling i forhold til overnatting
Registrere opplysninger om allergi eller andre ønsker i forhold til hotellet
Hjelpe deg med spørsmål om faktura

Ved digital deltakelse er det allerede laget grupperabatter. Se under priser.

Ved fysisk deltakelse er det mulig med rabatter dersom man er fem eller flere. Ta kontakt med oss.

Fagfokus sine arrangementer er åpen for alle og det kreves ingen forkunnskaper med mindre dette er angitt i beskrivelsen.

Ja, de fleste konferansene har rabatt dersom man må dekke utgiften privat. Informasjon om dette finner du på påmeldingsskjemaet.

Benytt deg av kontaktskjemaet på denne siden så vet vi hvilken konferansen det er snakk om når du sender oss en henvendelse.

Ja, så fremt du må dekke denne utgiften privat vil man i de aller fleste tilfeller kunne få rabatt. Mer informasjon finner du på påmeldingsskjemaet.

Dersom du er student, men din arbeidsplass skal betale, vil du ikke få rabatt.