Sykefraværskonferansen 2022
Hvordan forebygge sykefravær blant våre ansatte? En konferanse om veiledning, kompetanse og arbeidsmiljø, og om nytenkning for årene som kommer.
Konferansen ble gjennomført 1. februar. 2022
Nytt arrangement er planlagt: Sykefraværskonferansen 2025.
Få oversikt
Litt om konferansen
Målgruppen er ledere og mellomledere i offentlig og privat virksomhet, tillitsvalgte, verneombud, personalansvarlige, og andre interesserte innen helseforetak, kommuner, privat virksomhet og utdanning, samt NAV.
Innholdet
Program for konferansen
Hvis ikke annet er spesifisert er det lagt opp til pauser mellom foredragene.
Åpning av Sykefraværskonferansen 2022
Velkommen til Sykefraværskonferansen 2022. Både myndighetene og partene i arbeidslivet oppfordrer alle virksomheter til å jobbe med eget arbeidsmiljø
og sykefravær. Elin Korsveien jobber til vanlig som HMS-rådgiver, og bistår ulike bedrifter i å håndtere det vanskelige sykefraværet. Hun leder også denne konferansen fra start og trygt til mål.
I hvilken retning bør man prioritere?
Den ferskeste faktaboken fra STAMI (Statens arbeidsmiljøinstitutt) om arbeidsmiljø og helse er den femte i rekken, og blir et godt verktøy for å vise retning i arbeidsmiljøprioriteringene norske virksomheter bør gjøre fremover. Vi har fått forsker Therese N. Hanvold på besøk for å gi en praktisk rettet orientering om innholdet i funnene som er gjort.
Om stillingsstørrelser og sykefravær
Stillingsstørrelse og sykefravær er to temaer som sammen med kompetanse gjensidig forsterker eller svekker hverandre i spørsmålet om å utvikle bærekraftige arbeidsmiljøer og gode tjenester. Fafo-forsker Leif Moland er blant de som vet mest om sammenhengene bak det som gjør at ingen norske kommuner så langt har klart å etablere en heltidskultur i helse- og omsorgssektoren. Med seg har Moland praktiske og konkrete innspill.
Konflikt på jobb kan føre til sykdom - pass på de juridiske fallgruvene
Konflikter på jobben kan gjøre arbeidstakeren syk, og det er slett ikke uvanlig at det oppstår sykemelding som følge av konflikt. Det er imidlertid til fordel for både arbeidstaker og arbeidsgiver at er best mulig orientert om de juridiske sidene ved en konflikt som får dette utfallet.
Lunsj
Slik takler du irriterende kolleger
De forsurer arbeidsplassen din. De tapper deg for krefter. De stiller ikke opp når det trengs. Går det likevel an å sette pris på en egoistisk surpomp?
“Per Henrik holdt foredrag for oss på vårt månedlige inspirasjonsmøte i Google Norge. Det er virkelig et av de beste foredragene jeg har hørt på lenge. Han tar personlighetstypene fullstendig på kornet, har masse innsikt som han gjerne deler og er engasjerende og inspirerende. Jeg kan på det sterkeste anbefale Per Henrik som foredragsholder til alle bedrifter som ønsker at de ansatte skal bli mer bevisste i sin omgang med kolleger og kunder.»
— Jan Grønbech, Google Norge-sjef
Medarbeidere som brenner kan brenne ut - hvordan forebygge stress?
Engasjerte medarbeidere jobber mye. Noen jobber mer enn sunt er. Symptomene på stress og utbrenthet kan variere fra person til person. Noen blir aggressive og kritiske, mens andre faller helt samen. Noen får også anfall som ligner panikkanfall, eller at opplevelsen av å være utbrent kommer snikende i form av mangel på energi, tiltakende isolasjon, sammen med en mer og mer kynisk holdning til klienter og kunder. Felles er en vedvarende følelse av å være utilstrekkelig. I dette foredraget forklarer Kjetil A. Vedøy om hva som skjer når vi blir sliten og utbrent, og gir deg ti råd om hva du kan gjøre
Jobbstrekken - tolv minutter effektiv forebygging
Tolv minutter, to ganger i uken forebygger belastningsskader som stive skuldre, musearm, vond rygg og nakke, og gir mer overskudd og et roligere sinn. Vi har invitert Jobbstrekken på besøk, som vil vise oss hvordan vi til hverdags kan få til på jobb, det vi alle vet er så avgjørende for helsa.
Eksistensiell helse - viktigere enn vi tror?
Eksistensiell helse beskriver det som er utover får fysiske, psykiske og sosiale helse. Det handler om grunntanker og stemninger vi har for å finne mening, hensikt og håp i livet. God eksistensiell helse bidrar til livskvaliteten. Vi kan ha det vanskelig på ulike områder i livet, fysisk psykisk eller sosialt, og likevel oppleve meningsfylde. God eksistensiell helse er en buffer i møte med vanskeligheter. Hvordan kan vi bedre forstå denne delen av vår helse- og ikke minst: Kan vi legge til rette for at menneskers eksistensielle helse ivaretas og styrkes?
Lunsj
Lunsj
Hvordan lykkes med det livsnødvendige trepartsamarbeidet?
Arbeidsgivere og arbeidstakere som går hånd i hånd for å skape utvikling og økt verdi på arbeidsplassen er avgjørende for å skape en trivelig og effektiv arbeidsplass. Men hvordan bør man da gå frem for å lykkes med å skape et optimalt samarbeid mellom partene i arbeidslivet? Seniorforsker Lisbeth Øyum har med seg praktiske løsninger, sammen med representanter fra Hommelvik Helsetun.
HelseIArbeid – et virkemiddel i IA-avtalen
NAV Arbeidslivssenter Nordland og Enhet Helse i arbeid Nordlandssykehuset er invitert til konferansen for å orientere om HelseIArbeid – et samarbeid mellom NAV og helsetjenesten i regionen..
- Sammen tilbyr vi helsefremmende og forebyggende kunnskapsformidling på arbeidsplassen til bedrifter som ønsker å jobbe med arbeidsmiljø og forebygging av fravær. Målet er å fremme mestring og arbeidsdeltagelse ved helseplager og skape et arbeidsmiljø der det er rom for alle på tross av plager, forklarer Siw Lauritzen i NAV. Hun vil sammen med psykolog Bern Ole Hansen snakke om både bedrifts- og individtiltak, og komme med konkret rådgiving.
Hva er EQ (emosjonell intelligens), og hvorfor er det så viktig?
Dora Thorallsdottir er et fyrverkeri av en foredragsholder, og er også kjent som en dyktig komiker. Når hun i tillegg er ekspert på emosjonell intelligens, som er så utrolig viktig når det gjelder arbeidsliv og sykefravær, er det en selvfølge for oss å plassere henne sentralt i konferansen.
Praktisk konflikthåndtering - unngå de viktigste fallgruvene under medarbeidersamtalen
Den erfarne HMS-rådgiveren har fått særdeles gode tilbakemeldinger på sine praktiske tilnærminger til blant annet gjennomføring av de vanskelige personalsamtalene. Med seg på Sykefraværskonferansen har hun minst fem verktøy du som leder og mellomleder vil ha stor nytte av i samtaler med medarbeidere som er vanskelige - eller som har det vanskelig.
Felles middag
Vi møtes for mingling, mat og drikke. Baren åpner allerede klokken 18:30.
Priser for konferansen
Fysisk deltakelse:
-
Kun dag 1
Bare dag 1, med lunsj.
Deltakeravgift: 2400,- Dagpakke: 770,- (inkl. mva)3170,- -
Kun dag 2
Bare dag 2, med lunsj.
Deltakeravgift: 2400,- Dagpakke: 770,- (inkl. mva)3170,- -
Uten overnatting
Begge dager, med lunsj
Deltakeravgift: 4000,- Dagpakker: 1540,- (inkl. mva)5540,- -
Helpensjon
Begge dager, med overnatting, lunsj, frokost og konferansemiddag.
Deltakeravgift: 4000,- Helpensjon og dagpakker: 3100,- (inkl. mva)7100,- -
Med tilknytningsdøgn
Begge dager, med to overnattinger, lunsjer, frokoster og konferansemiddag.
Deltakeravgift: 4000,- Helpensjonspakke og dagpakker: 3100,- Tilknytningsøgn: 1200,- (inkl. mva)8300,-
Digital deltakelse:
-
Digitalt
Én digital deltaker, gjeldende for én person. (inkl. mva)2300,- -
Digital gruppe 5
Opp til fem digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)10350,- -
Digital gruppe 10
Opp til ti digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)18400,- -
Digital gruppe 15
Opp til ti digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)27600,- -
Digital gruppe 20
Opp til tyve digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)34500,- -
Digital gruppe 30
Opp til tretti digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)48300,- -
Digital gruppe 40
Opp til førti digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)55200,- -
Digital gruppe 50
Opp til femti digitale deltakere med rabatt. (inkl. mva)57500,-
Hvem, hva, hvor
Ytterligere informasjon om konferansen
Sted
Thon Hotel Oslo Airport
Balder Allè 2 , Gardermoen
Thon Hotel Oslo Airport er et moderne konferanse- og forretningshotell med 435 rom, og ligger sentralt til, kun 10 minutter unna Oslo Lufthavn på Gardermoen.Stort treningsrom med godt utvalg av apparater og treningsutstyr. Gode muligheter for parkering, for priser, se hotellets nettside.
Ankomst:
Ta Shuttlebus S22 fra flyplassen.
Ofte stilte spørsmål og svar
Nedenfor finner du en rekke svar på spørsmål vi får ofte.
-
De aller fleste av våre konferanser blir filmet og sendt live på våre sider. Når man melder seg på digitalt kan man selv velge om man vil se den direkte eller i opptak. Opptaket har man tilgjengelig i 14 dager.
-
Ja. Opptaket er tilgjengelig i 14 dager og er KUN ment for den som er påmeldt. Opptaket kan man se flere ganger i perioden og man kan pause og spole som man vil.
-
En singel digital deltakelse kun ment for 1 person og skal ikke deles eller se felles med noen andre.
Når man melder på en digital gruppe, så vil man kunne se konferansen på flere enheter/steder samtidig, eller se det i fellesskap. Når man melder på en gruppe så melder man kun på 1 person som står som ansvarlig. De andre gruppedeltakerne registrerer seg senere. Dette får du informasjon om i egen e-post før arrangementet. -
Registrering åpner en time før første innlegg på konferansen. Kom gjerne litt tidlig, så slipper vi lang kø. Se programmet for å finne tidspunkt for når første innlegg starter.
-
Endring av opplysninger eller deltakelse:
Gå til kontakt oss eller benytt deg av kontaktskjema på denne siden, eller svar oss på e-posten du fikk ved påmelding.
Endring av overnatting eller spørsmål vedr. hotell:
Hotel-link er vår samarbeidspartner og håndterer vår kontakt med hotellet for oss. Du kan kontakte de på: [email protected] eller 66 78 62 50
De kan hjelpe deg med følgende:
Endre bestilling i forhold til overnatting
Registrere opplysninger om allergi eller andre ønsker i forhold til hotellet
Hjelpe deg med spørsmål om faktura
-
Ved digital deltakelse er det allerede laget grupperabatter. Se under priser.
Ved fysisk deltakelse er det mulig med rabatter dersom man er fem eller flere. Ta kontakt med oss. -
Fagfokus sine arrangementer er åpen for alle og det kreves ingen forkunnskaper med mindre dette er angitt i beskrivelsen.
-
Ja, de fleste konferansene har rabatt dersom man må dekke utgiften privat. Informasjon om dette finner du på påmeldingsskjemaet.
-
Benytt deg av kontaktskjemaet på denne siden så vet vi hvilken konferansen det er snakk om når du sender oss en henvendelse.
-
Ja, så fremt du må dekke denne utgiften privat vil man i de aller fleste tilfeller kunne få rabatt. Mer informasjon finner du på påmeldingsskjemaet.
Dersom du er student, men din arbeidsplass skal betale, vil du ikke få rabatt.
Har du spørsmål?
Oida!
Takk!