Konferanse om problematisk skolefravær, tidlig innsats og om å fremme tilstedeværelse i skolen.
Velkommen til konstruktive og spennende dager om problematisk skolefravær. De engasjerte skolekapasitetene Jørgen Moltubak og Sara Eline Eide har ansvar for å lose oss gjennom to dager med skolefaglig samvær. Målet med dagene er å gi inspirasjon til gode og inkluderende fellesskap for elevene, og hjelpe oss skoleansatte med praktiske verktøy.
Fraværsproblematikk er en del av skoleledelsens hverdag, og utløser spørsmål og problemstillinger innenfor skolers handlingsrom og juridiske muligheter og begrensninger. Hvilket handlingsrom har skolen i saker som dreier seg om bekymringsfullt skolefravær? Kan skolen ta i bruk redusert plan for en elev over tid? Kan skole, hjem og eksterne, som f. eks PPT, utarbeide nærværsplaner, der et midlertidig tiltak er at eleven gis deler av opplæringen utenfor skolen? Hva sier lov og forskrifter? Ny opplæringsloven trer i kraft august 2024. Hvordan påvirker denne arbeidet med fraværsproblematikk i skolen?
Relasjonsledelse sto høyt på ønskelista da vi spurte fjorårets deltagere hva de ønsket å høre om på årets konferanse om ufrivillig skolefravær. Jan Spurkeland er opphavsmannen til begrepet realsjonsledelse, og landets mest etterspurte foredragsholder på fagområdet relasjoner. Vi har nyere forskning som viser at pedagoger først og fremst trenger relasjonskompetanse i møte med elever og læring. Mangelfull grunnutdanning i dette faget kan få alvorlige konsekvenser for praksis i klasserommene- og for elevenes skolemotivasjon. Myndighetene har lenge understreket behovet for bedre fagkompetanse , men et større problem i skolen er forholdet mellom lærer og elev. Kvaliteten på relasjonen til hver elev er lærerens viktigste forutsetning for å jobbe med utvikling og forbedring. Da må hver pedagog vite hvordan relasjoner etableres, utvikler seg og får kvalitet.
Den anerkjente foredragsholderen Tore Pukstad er flittig brukt, blant annet innen personalledelse, personalpsykologi og relasjoner. Han vil bli en naturlig forlengelse av den forrige foredragsholder Jan Spurkelands forelesning om relasjonskompetanse. Tore Pukstad har lang erfaring med i å behandle relasjoner mellom hjem og skole. Han vil gi gode, praktiske eksempler på hva som er en mindre heldig tilnærming, og selvsagt hva som er gode måter å nærme seg foreldrene på når man skal snakke om de vanskelige tema.
På oppfordringer har vi tatt inn forestillingen «Din idiot!» i programmet, og vi er spente på mottakelsen.
- Alle kan bli idioter.
- Alle kan unngå det.
Dette er utgangspunktet for Tor Arne Johnsens nye antimobbeforestilling. Den er en oppfølger til Lær å mobbe!, som er blitt spilt over 1100 ganger siden 2010, med strålende kritikker og tilbakemeldinger.
Klikk her for hele beskrivelsen av innlegget
Tor Arne Johnsen bygger forestillingen på egne opplevelser som mobbeoffer på skolen. Med stort engasjement tar han for seg mobber, mobbeoffer og publikum, og spør: Hva gjør mobbing med mobberen? Med den som ser på? Med mobbeofferet?
Målet er å bevisstgjøre oss på hvordan mobbing oppstår, og dessuten på de verdiene vårt samfunn er bygget på, og på det medansvaret vi har for det som skjer rundt oss.
Din idiot! er standup-aktig i formen, med kjappe vekslinger mellom humor og alvor.
Når et barn sliter med problematisk skolefravær kan dette oppleves som en langvarig belastning og krise for både barn og foreldre. Situasjonen tærer også på andre som utgjør laget rundt barnet. Heidi vil i dette foredraget trekke noen paralleller til krisefeltet og gi kunnskap og råd knyttet til forståelse av og arbeid med mennesker i krise. Hva kjennetegner mennesker i krise? Hva trenger mennesker i krise og hvordan blir man som profesjonell påvirket i arbeidet?
Den beste metoden for å løse fraværsproblemet er trolig å skape fantastiske og lærerike fellesskap og skoleopplevelser som elevene ikke vil gå glipp av. Vi har invitert den kjente forfatter, skoleforsker og organisasjonsutvikler Gro Emmertsen Lund til å bidra med sin innsikt. Lund har gjennom sitt yrkesliv blant annet forsket i usynlige, sosiale eksklusjonsprosesser i danske skoler. Hun har sett på foreldresamarbeid og problemhåndtering. Gjennom en praktisk rettet økt vil hun vise hvordan hvordan særlig venner, gode relasjoner til lærerne og motiverende undervisning, samt andre praktiske grep, kan øke elevers glede ved å gå på skole, og få dem til å ville ta del i fellesskapet.
Ingebjørg Mæland leder UngInvest, som gir tilbud til mennesker som for en periode har behov for en annen vei gjennom videregående opplæring. Hun er invitert til å snakke om erfaringene gjennom de siste tjue år, der mer enn 5000 unge er hjulpet gjennom videregående skole, på alternativt vis.
Vi snakker om arbeidshverdagen i møtet med fraværsproblematikk. Vi ønsker veldig gjerne spørsmål og refleksjoner innsendt på forhånd.Ingebjørg Mæland i UngInvest er også med på panelsamtalen.
Jørgen Moltubak har skrevet en rekke bøker om klasseledelse og skoleutivkling, blant annet Gnistrende undervisning og Improvisasjon i klasserommet, og er daglig leder i Gnist skoleutvikling. Han sitter også i styret for den globale organisasjonen Applied Improvisation Network, hvor han jobber med andre utdannere for å skape fellesskapsorienterte, ikke-konkurrerende klasseromsmiljøer.
Sara Eline Eide har skrevet bøkene På oppdagelsesferd sammen – om å være tilstede for den enkelte og Skolefravær. Som medarbeider i Gnist skoleutvikling, og daglig leder i UngOppvekst, holder hun kurs og foredrag. Hun blir brukt som veileder i skolefraværssaker. I tillegg til mangeårs erfaring fra barnehage og skole, har hun bakgrunn som terapeut og Tai Chi lærer. Hun er leder av foreningen «En skole for alle».
Thon Hotel Oslo Airport er et moderne konferanse- og forretningshotell med 435 rom, og ligger sentralt til, kun 10 minutter unna Oslo Lufthavn på Gardermoen.Stort treningsrom med godt utvalg av apparater og treningsutstyr. Gode muligheter for parkering, for priser, se hotellets nettside.
Ankomst:
Ta Shuttlebus S22 fra flyplassen.
Flere av våre konferanser streames og man kan følge konferansen i sin helhet via nett. Man kan også se konferansen i opptak. Noen konferanser er også heldigital, det vil si at konferansen kun er tilgjengelig via streaming / opptak.
Ja, alle som er påmeldt digital deltakelse får også (tidsbegrenset) tilgang på opptak av konferansen i sin helhet.
- En singel deltakelse er ment for kun 1 person og kan ikke deles med andre eller se i fellesskap.
- Ved digitale grupper mottar man kun én link/nettadresse til arrangementet som kan deles med gruppen som skal se på. Ved digitale grupper MÅ de andre gruppedeltakerene registrere seg via link man mottar i e-posten med informasjon om streamingen. Denne e-posten får man en uke før gjennomføring av arrangementet.
Registrering åpner en time før første innlegg på konferansen. Kom gjerne litt tidlig, så slipper vi lang kø.
Endring av opplysninger eller deltakelse:
Gå til kontakt oss og send en e-post eller svar oss på e-posten du fikk med påmeldingsbekreftelse.
Endring av overnatting eller spørsmål vedr. hotell:
Hotel-link er vår samarbeidspartner og håndterer vår kontakt med hotellet for oss. Du kan kontakte de på: [email protected] eller 66 78 62 50
De kan hjelpe deg med følgende:
Ved digital deltakelse er det allerede laget grupperabatter. Se under priser "Gruppevisning"
Ved fysisk deltakelse er det mulig med rabatter dersom man er fem eller flere. Ta kontakt med oss.
Fagfokus sine konferanser er åpen for alle.
Ja, det kan være mulig. Ta kontakt med oss.
For faglige spørsmål tar du kontakt med oss.
Dere er hjertelig velkommen til å være utstiller på vår konferanse. Fordelene er mange!
Prisene for standplasser er for tiden ikke tilgjengelige.
Ja, det kan du. Det vi kan redusere er selve deltakeravgiften, mens utgifter som hotellet skal ha dekket i form av lunsj, opphold, pausemat og liknende ikke kan reduseres. Deltakeravgiften reduseres med 50%. Se påmeldingsskjema for mer informasjon.