Hvorfor faller så mange utenfor? Og hva gjør vi med det?
Koronakrisen sender ungdomsledigheten til alvorlig høyt nivå. – Det haster med tiltak! Fafo har forsket på årsakssammenhengene og presenterer de siste funnene på konferansen.
Forskning støtter dessverre vår almenne antakelse om at arbeidsgivere vegrer seg for å ansette unge med utfordringer. Hvordan skal man da få fotfeste, når det portene er smale ved inngangen til arbeidslivet?
LO og NHO mener at unge er i en sårbar livsfase. Derfor er det særlig viktig å hindre arbeidsledighet og utenforskap i denne gruppen. Ja, tiltakene vil koste, men samtidig er de svært lønnsomme for samfunnet – velferdssamfunnet er avhengig av at vi lykkes med de unge. Hvordan arbeider de for å nå målet?
Vi har et stort gap i arbeidsmarkedsdeltakelse mellom de som har en funksjonsnedsettelse og de som ikke har det. Arbeidsgivere spiller en viktig portvokterrolle når unge funksjonshemmede skal etablere seg i arbeidsmarkedet. Hvordan spiller arbeidsgiveres holdninger til funksjonshemmede søkere seg ut i hvordan utenforskap skapes? Og hvilke holdninger kan danne grunnlag for likestilling og inkludering?
Gamingkontakten får flere henvendelser fra foreldre og fagpersoner som bekymrer seg over unges spillbruk. Deres erfaring er at det ofte ikke er gamingen i seg selv som er problemet, men at spillingen blir brukt som en løsningsstrategi på vanskelige livssituasjoner.
Gjennom digital en-til-en-oppfølging bidrar Gamingkontakten til å motvirke sosial tilbaketrekning og skaper trygge arenaer for utvikling og økt mental helse hos sårbare unge gamere.
Fra perspektivet av en brukerorganisasjon - hvilke eksempler har vi på praksis der arbeidsinkludering har blitt mer enn fine ord?
Rask psykisk helsehjelp (RPH) er et korttids behandlingstilbud i kommunen for personer over 16 år med mild til moderat angst, depresjon, begynnende rusproblemer og/eller søvnvansker. Tilskuddsordningen for etablering av Rask psykisk helsehjelp er under en gradvis omstilling fra etablerings- til utdanningsstøtte. Solrun fra Napha forteller om erfaringene med modellen så langt og hvordan tilbudet kan etableres og videreutvikles.
Trygve A. Børve er en erfaren psykolog og kliniker som også har arbeidet med forskning, som helsebyråkrat og leder. Han er opptatt av og underviser i tema knyttet til utvikling og utviklingsskader ved flere universitet og høyskoler. Han har bidratt til og utviklet flere program for voksne og ungdom der målet er å utvikle ferdigheter i å mestre ulike former for belastning.
Mange ramler fra i overgangen mellom skole og jobb. De får aldri jobb, eller klarer ikke å få fotfeste. Hvorfor er det slik, og hva sier ungdommene selv?
Vi vet at det er større frafall fra videregående skole for personer med minoritetsbakgrunn, og i tillegg har yrkesfaglige studenter større problemer med å få læreplass. Hva er spesielt med utfordringene og løsningene rundt frafallsproblematikken for minoriteter ?
Unge funksjonshemmedes rapport Stå opp mot hatprat! viser at problematikk knyttet til mobbing og hatprat mot personer med funksjonsnedsettelser ofte går under radaren. På bakgrunn av dette har de laget er verktøy for å jobbe med inkludering, og mot mobbing og hatprat. Unge funksjonshemmede er en paraplyorganisasjon for 38 organisasjoner og grupperinger av ungdom med funksjonshemning og kronisk sykdom. Vi har bedt organisasjonen komme på konferansen for å orientere i bruk av verktøyet Kronisk inkludering.
Vi har invitert Mental Helse Ungdom for å snakke om prosjektene "Inngangsbilletten" og "Dyreassistert arbeidstrening". Begge prosjektene har som mål at unge mellom 16 og 26 år som sliter, skal få en vei inn i arbeidslivet, eller hjelp til å stå skoleløpet ut. Her forteller de om sine erfaringer.
Navprosjektet #syktbrajobb viser lovende tegn til å hjelpe unge uføre ut i vanlig jobb. Dette er et tilbud til uføre under 35, der de får tildelt en jobbspesialist for å prøve seg i ordinært arbeidsliv gjennom modellen individuell jobbstøtte. Hva har de lært om hva som virker og ikke virker når unge uføre skal inn i en normal jobbsammenheng.
Om fleksible læringsarenaer, frafall og veien tilbake. Hvordan få ungdom med avbrutte utdanningsløp tilbake på sporet? Med utgangspunkt i Café Hanco, som er en fleksibel læringsarena i Viken. Hancometoden er å fungere som startkabler for sårbare ungdommen, i form av å tenne en gnist og gi dem retning til å klare seg videre.
Ingrid M. Bruun
Ingrid M. Bruun jobber som daglig leder & foredragsholder for Kompetansesenter for livsmestring og folkehelse (livshelse.no). Til tross for sin unge alder, har hun allerede rukket å bli en merittert foredragsholder, som kombinerer faglighet med egne erfaringer i sitt engasjement for blant annet frivillig innsats.
Thon Hotel Oslo Airport er et moderne konferanse- og forretningshotell med 435 rom, og ligger sentralt til, kun 10 minutter unna Oslo Lufthavn på Gardermoen.Stort treningsrom med godt utvalg av apparater og treningsutstyr. Gode muligheter for parkering, for priser, se hotellets nettside.
Ankomst:
Ta Shuttlebus S22 fra flyplassen.
Flere av våre konferanser streames og man kan følge konferansen i sin helhet via nett. Man kan også se konferansen i opptak. Noen konferanser er også heldigital, det vil si at konferansen kun er tilgjengelig via streaming / opptak.
Ja, alle som er påmeldt digital deltakelse får også (tidsbegrenset) tilgang på opptak av konferansen i sin helhet.
- En singel deltakelse er ment for kun 1 person og kan ikke deles med andre eller se i fellesskap.
- Ved digitale grupper mottar man kun én link/nettadresse til arrangementet som kan deles med gruppen som skal se på. Ved digitale grupper MÅ de andre gruppedeltakerene registrere seg via link man mottar i e-posten med informasjon om streamingen. Denne e-posten får man en uke før gjennomføring av arrangementet.
Registrering åpner en time før første innlegg på konferansen. Kom gjerne litt tidlig, så slipper vi lang kø.
Endring av opplysninger eller deltakelse:
Gå til kontakt oss og send en e-post eller svar oss på e-posten du fikk med påmeldingsbekreftelse.
Endring av overnatting eller spørsmål vedr. hotell:
Hotel-link er vår samarbeidspartner og håndterer vår kontakt med hotellet for oss. Du kan kontakte de på: [email protected] eller 66 78 62 50
De kan hjelpe deg med følgende:
Ved digital deltakelse er det allerede laget grupperabatter. Se under priser "Gruppevisning"
Ved fysisk deltakelse er det mulig med rabatter dersom man er fem eller flere. Ta kontakt med oss.
Fagfokus sine konferanser er åpen for alle.
Ja, det kan være mulig. Ta kontakt med oss.
For faglige spørsmål tar du kontakt med oss.
Dere er hjertelig velkommen til å være utstiller på vår konferanse. Fordelene er mange!
Prisene for standplasser er for tiden ikke tilgjengelige.
Ja, det kan du. Det vi kan redusere er selve deltakeravgiften, mens utgifter som hotellet skal ha dekket i form av lunsj, opphold, pausemat og liknende ikke kan reduseres. Deltakeravgiften reduseres med 50%. Se påmeldingsskjema for mer informasjon.