Hvorfor faller så mange utenfor? Og hva gjør vi med det?
Landskonferansen for ungt utenforskap har samlet fagfolk i sju år på rad: Disse samlingene har alle samme mål: Å hjelpe unge fra utenforskap til inkludering. På konferansen blir det anledning til å la seg inspirere av hva andre har gjort, samt bygge nettverk for å dele utfordringer og løsninger.
I en tid hvor lokalsamfunnene står overfor utfordringer med ungt utenforskap og en fremtidig mangel på arbeidskraft, lanserer KS prosjektet "Inn i jobb". Med kommunen som en av de største arbeidsgiverne lokalt, er det essensielt å utnytte denne ressursen for å bekjempe utenforskap og bygge en robust fremtid for våre tjenester. KS' "Inn i jobb"-nettverk tar sikte på å jobbe tett med unge i hver kommune som sliter med å finne en vei inn i arbeidslivet. I dette innlegget deler rådgiverne Siri Klevstrand og Christina Haulrich Klausen sine tips og triks for å lykkes i arbeidet, med fokus på hva kommuner kan gjøre og gjeldende ansettelsesregler.
Sveinsdottir og kolleger ved NORCE (Norwegian Research Centre AS) har sett nærmere på den forskningen som er gjort på denne gruppa i Norge. Dette har senteret gjort for på oppdrag for Kommunenes sentralforbund (KS). I dette foredraget presenterer Sveinsdottir deres rapport og resultatene fra et litteratursøk, en scoping review, for å kartlegge norske publikasjoner som omhandler unge som faller utenfor skole og arbeidsliv. Dette inkluderer studier om unge som faller ut fra videregående skole, som er arbeidsledige, og/eller som er mottakere av langtidsytelser som eksempelvis uføretrygd.
Klikk her for hele beskrivelsen av innleggetGjennom rapporten kom de frem til at det ikke har vært mangel på tiltak. Men det er svært vanskelig å se effekter og lære noe av dem. Sveinsdottir og hennes kollegaer har derfor prøvd å finne svar på hvordan systemet kan hemme og fremme prosessen mot utenforskap?
I dette engasjerende foredraget utforsker vi Ulstein kommunes innovative tilnærming til å bekjempe ungt utenforskap gjennom prosjektet «Bli kjent: Fra utenforskap til inkludering». Prosjektet, som fokuserer på trivselsskapende tiltak for barn og unge i kritiske overgangsfaser, demonstrerer hvordan enkle, men effektive strategier kan gi betydelige resultater i inkluderingsarbeidet.
Det er mange tiltak som fungerer godt for å inkludere barn og unge i Jevnaker. Kommunen ønsker gjennom prosjekt «Hindre utenforskap» å utforske hvordan den kan ta en enda større rolle overfor unge som faller utenfor fellesskapet. Målgruppen er barn og ungdom i alderen 10-23 som opplever utenforskap og har behov for et helhetlig tilbud i skole, arbeidsliv og fritid. Barn og unge som ikke kan ivaretas innenfor det eksisterende tilbudet som finnes i kommunen.
Det er ikke uvanlig at unge minioriteter og innvandrere opplever det håpløst å bli inkludert i arbeidslivet, til tross stor innsats og sterk kompetanse. Hvordan kan vi bistå til å løse den kulturelle koden for unge minioriteter og innvandrere i sin søken etter arbeidsplass?
I artikkelen «Fritidsklubben som beskyttelse for sårbare ungdommer» fra NOVA fortalte ungdommene at det å gå på klubben og bli inkludert i aktivitetene der, hadde vist dem hvilke muligheter som ligger i slike yrkesvalg. Det er bare ett eksempel på hvordan fritidsklubb fungerer som en demokratisk og inkluderende møteplass. Simen Høgdal Pedersen forteller om tre relle eksempler og ansettelser, og hvordan fritidsklubb gir flere muligheter for inkludering.
Klikk her for hele beskrivelsen av innleggetSimen Høgdal Pedersen jobber som fritidsleder på Tinnheia og Hellemyr fritidsklubb i Kristiansand. Han har vært fritidsleder i 12 år, som innebærer ledelsesoppgaver av ungdomsaktiviteter, men også ansatte i fritidsklubb. Arbeidsgiveransvar med andre ord. I like mange år har han hatt rolle som veileder – for lærlinger, studenter og arbeidspraktikanter.
Vi møtes for mingling, mat og drikke. Baren åpner allerede klokken 18:30.
Cecilie Jelstad er både skolerådgiver og mor til en profesjonell e-sport utøver. Her forteller hun om hvordan gaming i trygge rammer kan være et verktøy mot utenforskap.
Gaia Talent starter massemobilisering mot ungt utenforskap i Nordland. Unge digitale talenter - utenfor jobb og skole, samt offentlige og private aktører i regionen, inviteres nå til en samlet innsats. Målet er å skape nye digitale arbeidsplasser, samt bidra til at lokalsamfunnet får løst sine digitale behov. Ane Høyem vil orientere om hvordan man har gått frem, hva de har lært og hva dere som deltar på konferansen kan gjøre. Regjeringen løfter frem Gaia Talent i sin kyststrategi. Gaia Talent blir omtalt som en av løsningene på rekrutteringsutfordringene i distrikts-Norge.
Klikk her for hele beskrivelsen av innleggetUtenforskap er en av de største utfordringene i samfunnet – nasjonalt og regionalt. Aldri før har så mange mennesker i gruppen 19–29 år stått utenfor arbeid og utdanning som i dag. Bare i Nordland er hele 7000 unge mennesker i utenforskap, utenfor arbeid og utdanning. Dette ønsker Gaia Talent å gjøre noe med. GaiaTalent kobler digitale talenter i utenforskap med behovet for digital kompetanse i distriktene.
R
Ungdom vet ikke hva de skal gjøre hvis venner blir radikalisert. Det samme gjelder de fleste av oss voksne som jobber opp mot ungdom. Vi kan føle oss maktesløse og handlingslammet. Få vet hvordan de kan regulere egne følelser i kompliserte situasjoner eller hvem de skal ta kontakt med hvis de kjenner noen som de tror holder på å bli radikalisert. Det er lett å trekke seg unna, men i et samfunnsperspektiv er dette svært uheldig. Vi får et foredrag om hvordan vi kan møte frykt og usikkerhet med større nysgjerrighet og ro. Hva vi kan gjøre i møte med noen kjennetegn på radikalisering, og metoder vi kan bruke til forebygging og inkludering.
Det er ikke gått mange år siden Jonatan Ottesen var ung, usikker, uskikket og kanskje litt uskikkelig. Han ante ikke hva hva han skulle bli, og var usikker på om han kom til å duge til noe som helst. Heldigvis for Jonathan var han omgitt av familie og venner, og ikke minst lærere som trykket på de riktige knappene. Dermed fikk Jonathans virketrang retning. Kort tid før pandemien avsluttet han sine studier i teknisk medieproduksjon, og siden da har han jobbet som produsent for NRK, før han startet egen bedrift. Ottesen vil snakke om egne erfaringer, og om hvordan han bruker disse erfaringene til å motivere lærlingene som nå jobber i hans bedrift Rett Vest film.
Maren Trebler har slitt med psyken i mange år. Hun har brukt tid på å komme frem til den erkjennelsen at hun er god nok. — Jeg vil gjerne bidra til å normalisere det kaoset det er å være ung, og føle seg utenfor, sier hun. På tross av mye motgang, som blant annet har handlet om å miste flere av sine nærmeste, oppleve alvorlige spiseforstyrrelser og vært gjennom selvmordsforsøk, er Trebler i dag på en mye bedre plass i livet. Hva kan hun bringe videre av vanskelige opplevelser, som like mye som å tære på kreftene, kanskje også kan styrke psyken?
Vi oppsummerer, og ønsker dere vel hjem, forhåpentligvis med nye ideer og verktøy i bagasjen.
Ingrid M. Bruun
Ingrid M. Bruun jobber som daglig leder & foredragsholder for Kompetansesenter for livsmestring og folkehelse (livshelse.no). Til tross for sin unge alder, har hun allerede rukket å bli en merittert foredragsholder, som kombinerer faglighet med egne erfaringer i sitt engasjement for blant annet frivillig innsats.
Thon Hotel Oslo Airport er et moderne konferanse- og forretningshotell med 435 rom, og ligger sentralt til, kun 10 minutter unna Oslo Lufthavn på Gardermoen.Stort treningsrom med godt utvalg av apparater og treningsutstyr. Gode muligheter for parkering, for priser, se hotellets nettside.
Ankomst:
Ta Shuttlebus S22 fra flyplassen.
Flere av våre konferanser streames og man kan følge konferansen i sin helhet via nett. Man kan også se konferansen i opptak. Noen konferanser er også heldigital, det vil si at konferansen kun er tilgjengelig via streaming / opptak.
Ja, alle som er påmeldt digital deltakelse får også (tidsbegrenset) tilgang på opptak av konferansen i sin helhet.
- En singel deltakelse er ment for kun 1 person og kan ikke deles med andre eller se i fellesskap.
- Ved digitale grupper mottar man kun én link/nettadresse til arrangementet som kan deles med gruppen som skal se på. Ved digitale grupper MÅ de andre gruppedeltakerene registrere seg via link man mottar i e-posten med informasjon om streamingen. Denne e-posten får man en uke før gjennomføring av arrangementet.
Registrering åpner en time før første innlegg på konferansen. Kom gjerne litt tidlig, så slipper vi lang kø.
Endring av opplysninger eller deltakelse:
Gå til kontakt oss og send en e-post eller svar oss på e-posten du fikk med påmeldingsbekreftelse.
Endring av overnatting eller spørsmål vedr. hotell:
Hotel-link er vår samarbeidspartner og håndterer vår kontakt med hotellet for oss. Du kan kontakte de på: [email protected] eller 66 78 62 50
De kan hjelpe deg med følgende:
Ved digital deltakelse er det allerede laget grupperabatter. Se under priser "Gruppevisning"
Ved fysisk deltakelse er det mulig med rabatter dersom man er fem eller flere. Ta kontakt med oss.
Fagfokus sine konferanser er åpen for alle.
Ja, det kan være mulig. Ta kontakt med oss.
For faglige spørsmål tar du kontakt med oss.
Dere er hjertelig velkommen til å være utstiller på vår konferanse. Fordelene er mange!
Prisene for standplasser er for tiden ikke tilgjengelige.
Ja, det kan du. Det vi kan redusere er selve deltakeravgiften, mens utgifter som hotellet skal ha dekket i form av lunsj, opphold, pausemat og liknende ikke kan reduseres. Deltakeravgiften reduseres med 50%. Se påmeldingsskjema for mer informasjon.