Trusler og vold oppleves som et økende problem i den norske skole.
Trusler og vold oppleves som et økende problem i den norske skole.
Levekårsundersøkelsen (SSB) fra henholdsvis 2013 og 2016 viser en økning fra 7–9 % for antall sysselsatte i undervisningssektoren som har vært utsatt for vold på arbeidsplassen de siste 12 måneder. Disse tallene kan synes lave i forhold til den virkeligheten vi vet noen står i. Særlig lærere som jobber med barn med spesielle utfordringer, kan bli utsatt for slag og spark flere ganger om dagen.
Det kan være flere grunner til at lærere ikke rapporterer uønskede hendelser. Blant annet skriver Børge Skåland i sin doktoravhandling (2016) om hvordan lærere opplever det som tabubelagt å skulle fortelle om trusler og vold.
I dette webinaret drøfter Lillevik forebygging av trusler og vold i skolen. Hans perspektiv kan best beskrives som et relasjonsperspektiv.
Utfordrende adferd er et begrep som er godt innarbeidet i den faglige terminologien i skolen. Lillevik reflekterer rundt dette begrepet og er opptatt av at det ofte vil være mere hensiktsmessig å snakke om utfordrende følelser. Da rettes oppmerksomheten mot hvordan barnet har det. Han argumenterer for at det er i denne forståelsen i best kan lykkes med å forebygge vold.
Seminaret vil fokusere på praktiske råd for forebygging og deeskalering av aggressiv atferd.
Om Ole Greger Lillevik
Ole Greger Lillevik er forfatter og dosent ved Norges arktiske universitet UiT Narvik. Han har bakgrunn som psykiatrisk sykepleier, og har arbeidet med forskning og undervisning siden 2001. I 2009 ble han tilsatt ved Regionalt ressurssenter om vold og traumatisk stress ved Universitetssykehuset i Nord-Norge. Lillevik har i sin forskning vært opptatt av utfordringer som oppstår når ansatte blir utsatt for trusler om vold eller vold fra de som de jobber med. Han har vært en sentral bidragsyter i bøker som Miljøterapeutisk arbeid i møte med vold og aggresjon (Gyldendal Akademisk), Tiltak mot vold og aggresjon i skolen (PedLex), Vold mot barn (Gyldendal) og Vold i nære relasjoner (Gyldendal Akademisk). Han er en mye brukt foredragsholder og har holdt en rekke kurs i temaområdet i skoler over hele landet. I 2014 ble han tildelt formidlingsprisen ved Høyskolen i Narvik (nå UiT).
- Når man deltar som en enkelt digital deltaker vil man kunne få deltakerbevis dersom man ønsker dette. Ved gruppevisning MÅ man registrere seg via link man mottar i e-posten med informasjon om streamingen. Denne e-posten får man en uke før gjennomføring av arrangementet.
- Ved gruppevisning mottar man kun én link/nettadresse til arrangementet
Dersom du deltar digitalt:
Gå til kontakt oss og send en e-post eller svar oss på e-posten du fikk med påmeldingsbekreftelse.
Dersom du deltar fysisk på kurs:
Hotel-link er vår samarbeidspartner og håndterer alle påmeldingene for oss. Du kan kontakte de på: [email protected] eller 66 78 62 50
De kan hjelpe deg med følgende:
Ved digital deltakelse er det allerede laget grupperabatter. Se påmeldingsskjema: "Gruppevisning"
Fagfokus sine kurs og webinarer er åpen for alle.
Ja, det kan være mulig. Ta kontakt med oss.
For faglige spørsmål tar du kontakt med oss. Se skjema på høyre side.
Ja, det kan du, så fremt dette er noe du må dekke privat. Deltakeravgiften reduseres med 50%. Ta kontakt med oss, så ordner vi.