Utdann egne instruktører - møte med vold og trusler

Dette er en fire-dagers utdanning for organisasjoner som trenger å utdanne egne instruktører for å lære opp egne ansatte i forebygging og håndtering av vold og trusler.

Kurset ble gjennomført 9. oktober. 2024

Det er foreløpig ikke satt opp noen nye datoer for gjennomføring.

Utdann egne instruktører - møte med vold og trusler

Få oversikt

Litt om kurset

Arbeidstilsynet har nå fokus på håndtering av vold og trusler i arbeidslivet. I de fleste tilfeller ender dette opp med pålegg om å bedre opplæringen, og skape en kultur som forebygger vold på lik linje med andre arbeidsmiljøfaktorer.

Siden vold og trusler er et fenomen som både krever en kulturendring, men også en grunnleggende forståelse av hva som bidrar til eksalering av situasjoner, finnes det ingen "raske" løsninger. Det som fungerer i en kontekst, fungerer ikke nødvendigvis overalt. I store organsisasjoner er det alltid utfordringer med nytt personell, ulike ansvarsnivå, og mange ulike risikoscenario. Å finne tilstrekkelige ressurser til forebyggingsprogrammer, trening, og overvåking på tvers av hele organisasjonen kan være en utfordring. 

Den eneste langsiktige måten å løse utfordringen på er å ha kontinuerlig fokus på forebygging, og sørge for at dedikerte personer til enhver tid har den nødvendige faglige grunnkunnskapet som skal til for å spre kunnskapen i organisasjonen. Vi hjelper deg med å gi slike ressurspersoner det faglige grunnlaget de trenger. 

De får både opplæring i det faglige grunnlaget, samt digitale instruksjonsvideoer og undervisningsmateriell som kan benyttes i opplæringen av alle ansatte. 

Innholdet

Program for kurset

Hvis ikke annet er spesifisert er det lagt opp til pauser mellom foredragene.

Hva består utdanningen av?

Kurset består av 4 dager hvorav 3 av disse er fysisk.

Første dag av instruktørutdanningen er et digitalt heldagskurs som gir en oversikt over fenomenet vold og trulser. Dette forutsetter vi at deltakeren har gått igjennom før vi møtes den 7.oktober .

Tre dagers fysisk samlingsbasert utdanning. Her går vi i dybden på vold og trusler, vi ser på:

Avmaktsbasert forståelse av vold og trusler

Aggresjonens fysiologi og psykologi

Voldsrisikovurdering – korttidsvurdering (Brøset Violence Checklist)

Recovery- og personorienterte prinsipper for håndtering av trusler og vold

Deeskalering av vold og strategier

Lovverk, samarbeids på tvers av etater.

Praktiske øvelser i avverging, unnvikelse og frigjøring

Praktiske øvelser i deeskaleringsteknikker

Hva er spesielt i forhold til vold og trusler for personer med kognitiv svikt

Spesielle forhold rundt håndtering og forebygging av vold i skolen

For at du skal føle deg trygg i rollen som instruktør, får du også en innføring i presentasjons teknikk.

I tillegg ser vi på instruktørrollen, og gjennomgår alle tilgjengelige presentasjoner, instruksjonsvideoer, og ressurser du som instruktør får tilgang til. 

Hvorfor velge oss?

Alle våre instruktører har en solid faglig bakgrunn, men ikke minst også har lang erfaring i det praktiske arbeidet.

Vår fagansvarlig Erlend Magerø-Bangstad er førsteamanuensis ved VID, og er av de få ressurspersonene i landet som har sitt doktorgradsarbeid akkurat innenfor tematikken. Han har også årelang erfaring fra Oslo kommune i å praktisk gjennomføre opplæring og utdanning av personell i arbeid i møte med vold og trusler. Han arbeider også for Fagfokus for å utdanne instruktører for velferdsetaten i Oslo kommune.

Sammen med resten av vårt team med praktikere har vi lang erfaring med hva som virker innenfor de ulike sektorene - alt fra praktiske råd om fysisk utformring av lokaler, til avvergeteknikker og systematisk arbeid for å systemer til å fungere på sikt. Våre instruktører har arbeidet med problemstillingene både på systemnivå, og individnivå og har gjennom ulike organsisasjoner sett hva som fungerer og ikke minst hva som ikke fungerer. 

Hvem passer kurset for?

Dette kurset er hovedsakelig ment som en grundig innføring i kunnskapsgrunnlaget som er nødvendig for å være en ressursperson internt i organisasjonen. Gjennom kurset vil i tillegg til selve undervisningen få tilgang til ferdigproduserte powerpointer, instruksjonsvideoer og oppgaver som du selv kan benytte når du skal dele kunnskapen i egen organsisasjon. For at organisasjonen skal få best mulig utbytte av ressurspersonen er det viktig man tenker helhetlig rundt hvem man bør sende på kurset, og hvor mange. Vi anbefaler at store organisasjoner sender flere personer slik at de kan ha vært sitt fokusområde, samt at de kan benytte hverandre i den videre prosessen. 

Hva får du?

  • Digitalt E-læringskurs som må gjennomføres før samling
  • Tre-dagers utdanning med fysisk oppmøte (lunsj/kaffe/te inkludert)
  • Digital livesamling for alle deltakere for å forankre det videre arbeidet
  • Undervisningsmateriell til bruk i egen organisasjon
  • Kursbevis ved gjennomføring av alle dagene
  • Invitasjon til ressurspersonforum - et lukket diskusjons- og kollegaveiledningsforum for alle som er ressurspersoner
     

Detaljert innhold dag 1

Ansatte som opplever truende situasjoner og vold er et økende problem i arbeidslivet. Dette webinaret er tilrettelagt for å gi deg en innføring i vold og trulser som fenomen, og en oversikt over hva vi skal nærmere innom. Kurset retter særlig oppmerksomhet på forebyggingsaspektet i situasjoner hvor en ansatt blir utsatt for aggressiv adferd.

Innlogging til webinaret kommer 14 dager før første samling, og kan ses når som helst, men bør ses før oppmøte på den 7.okober

  • Vold og trusler som fenomen.
  • Lovverk og juridiske rammer, herunder nødverge og nødrett
  • Voldsrisiko og voldsrisikovurdering
  • Forebygging og de-eskalering, samtaleteknikker
  • Felles refleksjon over problemstillinger
  • Hvordan fungerer ressurspersonskurset

Detaljert innhold dag 2

Kl 10 - 16.30

Vi møtes til en tre-dagers samling der vi dykker dypere i alle deler av faggrunnlaget for arbeid i møte med vold og trusler. 

  • Teoretisk, praktisk og etisk rammeverk: recovery- og personorientert psykisk helse og rusarbeid og relasjonell etikk i forebygging av trusler og vold (kort introduksjon)
  • Hva er trusler og vold? Ulike definisjoner og typologier og deres implikasjoner for praksis og forståelser av situasjoner eller utøvere. Formål: få frem nødvendigheten av gode, lokalt forankrede definisjoner.
  • Aggresjonens fysiologi og psykologi: kroppslig påvirkning, persepsjon og kognisjon – hos både utøver og offer. Implikasjoner for håndtering av aggresjon og situasjonell risiko.
  • Fyringskurven – tidlig intervenering på lavere aktiveringsnivå gir mer håndterbare situasjoner og gir praktikerne større utvalg strategier og verktøy for å håndtere situasjoner. Gradvis mindre handlingsrom jo høyere aktivering. Belysning av implikasjoner for håndtering av aggresjon og risiko.
  • Interne, eksterne og situasjons-/interaksjonsmessige faktorer ved trusler og vold i psykisk helse – og rus-settinger (ref. bla. Duxbury & Whittington, 2005; Njiman et al., 1999; Nijman, 2001).
  • Betydningen av å se de ulike faktorene sammen for å kunne forebygge trusler og vold
  • Innføring i enkel og praktisk anvendelig kortsiktig risikovurdering - tegn på forhøyet risiko hos personer og i situasjoner (med særlig vektlegging av den åpne Brøset Violence Checklist (BVC)  
  • Gruppeoppgaver: voldsrisikovurdering – varierte caser - ‘Læringsrommet’ – hvordan bruke uønskede hendelser som utgangspunkt for læring for brukere og ansatte og å utvikle kvaliteten på tjenestene
  • Fysiologisk aktivering og påvirkning på persepsjon, kognisjon og mestringsevne
  • Holdningsendring: likeverdig og positiv omtale av brukere, ikke objektiverende holdninger
  • Identifisering, feiring og markering av god håndtering og gode perioder
  • «Leirbålmetoden» (Isdal, 2017)
  • Kollegastøtte & konstruktive tilbakemeldinger på praksis
  • Helsefremmende selvivaretakelse
  • Ledelsens rolle i forebygging og håndtering av trusler og vold

Detaljert innhold dag 3

Kl. 09.00 - 15.30

Dag tre tar vi for oss deeskaleringsprinsipper, og øver på "varme situasjoner". Dagen er praktisk rettet og vil fokusere på deskalering, unnvikelse og frigjøringsteknikker. 

  • Simuleringsøvelser – manipulert moderat stressnivå og situasjonell vurdering (alle øvelser følges opp med debrief – refleksjoner, opplevelser og erfaringer) -
  • Kommunikasjon i «varme situasjoner»
  • Vår evne til å oppfatte hendelser og bevissthet i møter med fare
  • Mestringsstiler og mestringstro i møte med fare – betydningen av erfaring - Deeskalering – prinsipper og teknikker, ikke-voldelig kommunikasjon og posisjonering
  • Simulasjonsøvelser: 1) situasjonell risikovurdering, 2) deeskalering, 3) tilbaketrekking ved flere enn ett personal til stede -
  • Unnvikelsesøvelser 
  • Når unnvikelse ikke fungerer 
    • Øvelser i frigjøring og fysiske teknikker. 
  • Siden dag 3 har et praktisk fokus er det fornuftig med klær som er lette og bevegelige. 

Detaljert innhold dag 4

Kl. 09.00 - 15:00 

På dag 4 tar vi for spesielle hensyn du som instruktør må ta når du skal undervise i egen organisasjon:

Presentasjonsteknikk: Avklaringer og diskusjoner rundt innholdet til nå. Mulighet for å øve/gå i dybden på det vi har gått gjennom.

Presentasjonsteknikk: For at du som instruktør skal bli trygg i rollen din fokuserer vi på presentasjonsteknikk. Her blir det 2x45 min undervisning om hva du bør/ ikke bør gjøre for formidle kunnskapen du har fått på en engasjerende måte som fører til endring. 

Gjennomgang av dine lære-ressurser. Her får du innlogging til og oversikt over alle presentasjoner, videomateriale, tester, riskiovurderinger og dokumentasjon som du trenger i ditt videre arbeid. 

Nettverksoppstart: Du får ta del i et nettverk av instruktører og et forum du kan benytte som kollegastøtte når du skal ta fatt på oppgaven som instruktør. Vi etablerer et lukket diskusjonsforum på Facebook, der vi knytter oss til hverandre, og deler kontaktdetaljer slik at vi kan dra veksler på hverandre når vi skal begynne å holde kurs lokalt. 

Hva bør du som arbeidsgiver tenke på?

Dersom du skal lykkes med å endre kulturen, og skape en arbeidsplass der arbeid i møte med vold og trusler faktisk forebygges, så bør den personen dere sender på instruktørkurs: 

  • Ha en interesse for fagfeltet
  • Være komfortabel med å stå fremfor en forsamling
  • Være strukturert og villig til å gjennomføre det antall kurs som organisasjonen trenger, og sist men ikke minst: 
  • Ha muligheten i hverdagen til å frikjøpes tilstrekkelig til å gjennomføre dette internt. 

Det er også fornuftig at det er flere som gjennomgår utdanningen fra samme sted, og at det ikke går så lang til fra kurset til første gjennomføring lokalt. 

Hva inneholder helpensjonspakken?

Når du klikker påmelding kan du velge å delta på dagtid, eller du kan velge helpensjonspakken. Helpensjonspakken inkluderer 2 overnattinger, 3 dagpakker på hotellet med lunsj og pausemat, samt en felles 3 retters middag etter første kursdag. Det vil være en fordel å delta på dette for å bygge uformelt nettverk med de andre instruktørene. 

Priser for kurset

Fysisk deltakelse:

  • Kun dag 1
    Bare dag 1, med lunsj.
    Deltakeravgift: 10800,- Dagpakke: 1350,- (inkl. mva)

    12150,-
  • Kun dag 2
    Bare dag 2, med lunsj.
    Deltakeravgift: 10800,- Dagpakke: 1350,- (inkl. mva)

    12150,-
  • Uten overnatting
    Begge dager, med lunsj
    Deltakeravgift: 18000,- Dagpakker: 2700,- (inkl. mva)

    20700,-
  • Helpensjon
    Begge dager, med overnatting, lunsj, frokost og konferansemiddag.
    Deltakeravgift: 18000,- Helpensjon og dagpakker: 6000,- (inkl. mva)

    24000,-
  • Med tilknytningsdøgn
    Begge dager, med to overnattinger, lunsjer, frokoster og konferansemiddag.
    Deltakeravgift: 18000,- Helpensjonspakke og dagpakker: 6000,- Tilknytningsøgn: 1200,- (inkl. mva)

    25200,-

Hvem, hva, hvor

Ytterligere informasjon om kurset

Sted

Thon Hotel Oslo Airport

Balder Allè 2 , Gardermoen

Thon Hotel Oslo Airport

Thon Hotel Oslo Airport er et moderne konferanse- og forretningshotell med 435 rom, og ligger sentralt til, kun 10 minutter unna Oslo Lufthavn på Gardermoen.Stort treningsrom med godt utvalg av apparater og treningsutstyr. Gode muligheter for parkering, for priser, se hotellets nettside.

Ankomst:
Ta Shuttlebus S22 fra flyplassen.

Ofte stilte spørsmål og svar

Nedenfor finner du en rekke svar på spørsmål vi får ofte.

Registrering åpner en time før første innlegg på konferansen. Kom gjerne litt tidlig, så slipper vi lang kø. Se programmet for å finne tidspunkt for når første innlegg starter.

Endring av opplysninger eller deltakelse:
Gå til kontakt oss eller benytt deg av kontaktskjema på denne siden, eller svar oss på e-posten du fikk ved påmelding.

Endring av overnatting eller spørsmål vedr. hotell:
Hotel-link er vår samarbeidspartner og håndterer vår kontakt med hotellet for oss. Du kan kontakte de på: [email protected] eller 66 78 62 50

De kan hjelpe deg med følgende:

Endre bestilling i forhold til overnatting
Registrere opplysninger om allergi eller andre ønsker i forhold til hotellet
Hjelpe deg med spørsmål om faktura



Ved fysisk deltakelse er det mulig med rabatter dersom man er fem eller flere. Ta kontakt med oss.

Fagfokus sine arrangementer er åpen for alle og det kreves ingen forkunnskaper med mindre dette er angitt i beskrivelsen.

Ja, de fleste konferansene har rabatt dersom man må dekke utgiften privat. Informasjon om dette finner du på påmeldingsskjemaet.

Benytt deg av kontaktskjemaet på denne siden så vet vi hvilken konferansen det er snakk om når du sender oss en henvendelse.

Ja, så fremt du må dekke denne utgiften privat vil man i de aller fleste tilfeller kunne få rabatt. Mer informasjon finner du på påmeldingsskjemaet.

Dersom du er student, men din arbeidsplass skal betale, vil du ikke få rabatt.