Dagfinn Moen er et levende bevis på hvordan motgang kan snus til inspirasjon og endring. Han er et tidligere mobbeoffer, skolevegrer og spesialskoleelev som tok motet til seg og utdannet seg til lærer. Han formidler en gripende reiseskildring om en gutt som tross all motgang i livet, ble til en ressurs for andre i voksen alder og hva han mener skal til for å lage en fremtidig skole for alle. En skole han ikke tror nødvendigvis skal være lik for alle. Dette er et foredrag som vekker sterke følelser, men som også bringer håp for framtida.
Dagfinn bruker sine egne erfaringer fra en vanskelig skoleoppvekst til å være en ressurs for andre som opplever en vanskelig skolehverdag. - Kan jeg redde bare ett eneste liv, så er det verdt all innsatsen, sier han. - En mer praktisk rettet skoleplattform vil definitivt utgjøre en stor forskjell i målet om å få til en mer inkluderende skole. Det er ikke elevene som skal passe inn i skolen, men skolen som skal tilpasse seg enkeltindividet. Elevene kommer i alle slags kategorier og skolen skal omfavne dem alle, påpeker Dagfinn, som kan vise til praktiske eksempler og råd til andre lærere.
Han retter kritikk mot det norske skolesystemet som han mener er preget av et for stort søkelys på kartlegging, måling og resultater. Han peker også på enhetsskolen og seksårsreformen som bidragsytere til ufrivillig skolefravær. Han mener at enkelte skoler feilaktig legger skylden på foreldre og elever, når ufrivillig skolefravær oppstår. Han er ellers brennende opptatt av hva som kjennetegner god relasjonskompetanse og hvilken verdi dette har i skolen.
Han tror på en VI-skole der alle ansatte uansett rolle, har et likt ansvar for å se elevene for å bygge et psykososialt læringsmiljø som inviterer til inkludering og sosial og faglig utvikling.
Foredraget ser ikke bare nærmere på utfordringene i skolen, men beskriver også et samfunn preget av konkurranse og «mastersyke» og hva dette kan gjøre med helsa til ungdommen. Et tema han belyste godt med artiklene «Tidenes bommert i norsk skole» og «Mastersyken» i Dagbladet. Artikler som i etterkant ble delt flere tusen ganger i sosiale medier.
Dagfinn tar publikum med seg på en reise fra barndom til voksen, hvor han forteller med innlevelse fra en barndom preget av mobbing, lav selvfølelse og utenforskap som ti slutt førte til at han mistet lysten på å leve videre. Til tross for dette, klarte han allikevel å finne sin vei i livet som gjør at han står her i dag.
Foruten å gi gode råd mot mobbing, ufrivillig skolefravær og utenforskap, gir han også god veiledning til hvordan vi kan mestre livet i medgang og motgang.
Et liv han til tross for dårlige utdelte kort, evner å bruke sin egen relasjons og erfaringskompetanse til å se enkeltindividet i skole og samfunnsliv.
Mottoet; «Ingenting er umulig, det tar bare litt lengre tid», brukes også av Dag Otto Lauritzen, aktuell med TV serien «Kompani Lauritzen» og det med god grunn.
Dagfinn Moen ble tildelt Mannsprisen 2024 på Litteraturhuset i Oslo, i anledning Mannsdagen 19. november. Prisen deles ut av Mannsforum, som er Norges største likestillingsforening for menn og fedre, til en mann og kvinne som har utmerket seg særskilt i kampen for likestilling og for sitt arbeide med å belyse gutter, fedre og menns psykiske helse og utenforskap. Prisen har tidligere blitt gitt til profiler som Jan Bøhler, Guttas Campus og Guri Melby.
Dagfinn fikk anerkjennelse for sin uredde innsats for å bryte ned stigma rundt utenforskap og psykisk helse og for hans glødende engasjement for å skape en mere inkluderende skole.
Dagfinn har med sin uredde innsats belyst gutter og menns utfordringer i dagens samfunn og sett viktigheten av å ivareta barnas beste i relasjonene med skole og foreldre, når samlivsbrudd oppstår. Han har vært med på å bryte ned stigma og har på en inspirerende måte turt å snakke om utfordringene skole og samfunnet har for å se de som faller utenfor. Ved å tørre å fortelle om sin egen oppvekst, har han vært en stor inspirasjon for barn og unge.
«Foredraget til Dagfinn, må oppleves, det kan ikke beskrives», er noen av tilbakemeldingene han får. Nå har dere muligheten til å få oppleve et fyrverkeri av et foredrag, fylt med inspirasjon og pågangsmot om «bygdetullingen» som klarte å reise seg som en Fugl Fønix, til tross for at en god del mennesker, ikke trodde han ville bli til noe i livet.
Han har tidligere gjennomført oppdrag for:
Han har jobbet i over 20 år som lærer og er i dag adjunkt med tilleggsutdanning og har i løpet av disse årene opparbeidet seg en solid kunnskap om norsk skole.
Foto: Inga Oline Sollien
Generell informasjon om Lei en ekspert
Har organisasjonen din behov for mer, eller annen kompetanse? Har dere utfordringer dere trenger å se på med nye øyne? Vil dere gjøre endringer, men unngå å gjøre feil andre har gjort?
På alle arbeidsplasser er det utfordringer som krever tid, ressurser og energi. Utfordringene kan være komplekse, og vanskelig å løse internt. I verste fall opplever man sykemeldinger og oppsigelser som følge av slike problemstillinger. Tradisjonelt har man tidligere sendt hele, eller deler av personalgruppen på kurs for å løse problemene. Dette er ofte kostbart og tidkrevende.
Fagfokus tilbyr derfor «Lei en ekspert». Hos oss kan du få tak i eksperter på ulike fagfelt til å hjelpe dere, både digitalt og fysisk. Det kan dreie seg om et webinar, et kurs, men like gjerne veiledning av personalgruppen på timer, dager, eller over en periode. Her er det behovet, og ønsker fra organisasjonen som avgjør omfang, innhold og metode.
Takk!
Søk etter konferanser, webinarer, kurs, eksperter og foredragsholdere.