Knut Ivar

Et lidende fellesskap?

Et lidende fellesskap?

Ungdom heier hverandre frem på Instagram og TikTok. En del av det som heies frem er svært usunt.

Psykogene epidemier, eller sosial smitte er ikke et ukjent fenomen, i alle fall ikke blant psykologene. Men kanskje mange av oss andre ikke er klare over hvor sterk effekt kombinasjonen av sosiale medier og «det lidende fellesskap» er?

NRK har ved flere anledninger omtalt fenomener der anorektikere danser og heier hverandre sykere på sosiale medier. Skremmende bilder og videoer inspirerer mange unge til å nå sine mål.

Ida Myrsve forteller i en artikkel fra 2023 at Instagram ble en «ekstra motor» for hennes anoreksi. Hun visste at hun ville bli dårligere av å gå inn der, men ble avhengig. For mange oppleves TikTok som en enda sterkere driver.

Alle vi som er tilknyttet helsevesenet kjenner til at unge, også lenge før internettfenomener ble en greie, kunne drive hverandre frem i «dødsløp», blant annet innenfor fagfeltet spiseforstyrrelser.

Men med internett kan man stå i fare for å oppleve langt sterkere og hyppigere effekter av usunne fellesskap. Samfunnsdebattanten Espen Goffeng er blant de stemmene som har advart tydeligst mot sosial smitte. Han har eksemplifisert fenomenet ved å vise til epidemier av Tourettes, som på uforklarlig vis har oppstått i bølger i USA, Tyskland og Canada.

Goffeng retter skarp kritikk mot media, som i stor grad har kastet seg over ofrene, og gjort intervjuer som har vært en fornærmelse mot alle som på alvor har den alvorlige tilstanden Tourettes.

Epidemiene har sin levetid. Etter hvert dukket det opp store antall pasienter, stort sett unge jenter, med multippel personlighetsforstyrrelse. Hvorfor dette skjer, hva som er ekte, hva som er påtatt – det er ikke så godt å vite ennå. Men det er menneskelig å ta side for et offer. Det er naturlig å ikke mistenkeliggjøre. Men mye tyder på at denne naturlige reaksjonen bidrar til å spre en smitte som kanskje kan stoppes mye tidligere enn vi har sett til nå.