Systematisk bruk av musikkterapi anbefales i tre sentrale nasjonale retningslinjer knyttet til rus og psykisk helse. Musikkterapi er også anbefalt innenfor en rekke øvrige felt i helsevesenet. Stine Camilla Blichfeldt Ærø og Tone Leinebø Steinhardt har gjennom mer enn 20 år utviklet sitt fag ved Oslo universitetssykehus. Blichfeldt Ærø underviste i temaet under den nasjonale fagkonferansen for Barnepalliasjon våren 2022. Inntrykket hun gjorde var så sterkt at Fagfokus umiddelbart besluttet å tilby duoens tjenester til det øvrige Helse-Norge. Her kan du lese mer om musikkterapeutene, samt også om vår øvrige ekspertise.
Retningslinjene peker på at musikkterapi fremmer tilfriskning og reduserer negative symptomer og kan bidra til å styrke motivasjonen for å stå i behandling. Alle retningslinjene oppfordrer tjenestene til å tilrettelegge for musikkterapi for de brukerne som ønsker det.
Fra effektforskning har man funn som viser at musikkterapi, gitt i tillegg til standardbehandling, kan redusere depressive symptomer, angst og forbedre den generelle psykiske helsetilstanden og sosialt funksjonsnivå. Effekten avhenger imidlertid av to faktorer, varigheten av behandlingen og kvalifikasjonene til musikkterapeuten.
Det er viktig at personell som jobber med musikkterapi har kompetanse til å benytte musikk for terapeutiske formål. Informasjon er blant annet hentet fra Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse.
Søk etter konferanser, webinarer, kurs, eksperter og foredragsholdere.