En praktisk konferanse om nevroutviklingsforstyrrelser i skolen.
Enten det gjelder ADHD, Autisme eller Tourettes Syndrom, hersker det i film og andre media ulike myter. Selv om media bidrar til at diagnosene i seg selv blir mer synlige, er den stereotypiske fremstillingen ofte til hinder for aksept, og kan føre til stigmatisering. Det er imidlertid viktig å være klar over mytene, da disse ofte er det medelever, og skolens støttepersonell har med seg i møtet med de elevene som har utviklingsforstyrrelser. Anders Nordahl-Hansen har forsket på nettopp denne problemstillingen.
Selvregulering er helt avgjørende for læring og sosial tilpasning i skolen, men også i et livsløpsperspektiv. Et fellestrekk med nevroutviklingsforstyrrelser er imidlertid utfordring med nettopp dette, med å ta regien på egen atferd, og ha evne til å vurdere om atferden passer inn i ulike situasjoner. Krisitan Øen tar i dette dobbelinnlegget for seg hva selvregulering er, hvordan mangelende selvregulering kommer til uttrykk, samt de pedagogiske konsvensene av dette.
Et økende antall elever med nevroutviklingsforstyrrelser som ADHD, Tourette Syndrom og autisme, strever med ufrivillig skolefravær. Statped får ofte henvendelser fra fortvilte foreldre, skoler og PP-rådgivere som opplever at de har prøvd alt, men at ingen av tiltakene fungerer for å hjelpe eleven tilbake på skolen. I dette innlegget skal vi belyse forståelsesrammer, kartlegging og tiltak.
Stein og Birgitte arbeider i Osloskolen, og har arbeidet i en årrekke med elevatferd og læringsmiljø. De skal snakke om hvordan struktur og positiv kommunikasjon bidrar til trygghet, og bedrer sosial læring i skolen.
Tourettes syndrom er en tilstand som kjennetegnes ved tics, som kan være åpenbare, men som også kan være mer subtile, og dermed misforstås. Tics er plagsomme for de som har TS, men omgivelsenes reaksjoner er som regel det som medfører de største problemene. Lisbeth er en kapasitet på området og forteller i dette foredraget om hva som hemmer, fremmer tics, og hvordan man kan tilrettelegge for personer med Tourettes syndrom i skolehverdagen.
Inkludering i møte med utfordrende atferd er noe av det mest krevende lærerne står overfor i hverdagen. Barn og unge med nevroutviklingsforstyrrelser er overrepresentert når det gjelder utfordrende atferd i klasserommet. Atferden kan knyttes til problemer med selvregulering, men den handler like ofte om skolenes manglende tilrettelegging og forståelse av elevens fungering.
Klikk her for hele beskrivelsen av innleggetInnlegget tar sikte på å beskrive hvordan en som lærer kan forstå den utfordrende atferden. I tillegg vil innlegget gi innspill til hvordan en på en systematisk måte kan forebygge, og løse «problemene» som skaper den utfordrende atferden.
Gjennom praktiske eksempler gir Lisbeth råd om hvordan man tilrettelegger for de mest vanlige utfordringer elever med ADHD sliter med. Lisbeth er en av Norges mest anerkjente praktikere på området, og har en praktisk tilnæring til sine problemstillinger.
For å lykkes med å tilpasse for eleven er det desto viktigere å lytte til elevens egne tanker om hva som hjelper i skolen, og hva som stresser eller gjør det vanskelig å være der. De har ofte kloke tanker om hva som kan hjelpe dem. «Sånn vil jeg ha det» er et materiell som kan gi støtte til denne samtalen. Verktøyet gir eleven en mulighet og opplevelse av medbestemmelse, samtidig som han/hun og lærer guides mot sentrale punkter i tilretteleggingen.
Elever med autismespektertilstander kan ha vansker med å organisere arbeidet sitt. Dette har ført til at de fleste av disse elevene får hjelp til dette fra personalet på skolen. Mange har egne assistenter og spesialpedagoger som hjelper til. Det finnes imidlertid metoder og hjelpemidler som kan gjøre disse elevene mer selvgående og mindre avhengige av hjelp fra personalet. Her fokuserer Torill på å tilrettelegge for selvstendighet, og generelt, for elever med autismespektertilstander.
Klikk her for hele beskrivelsen av innleggetTorill er grunnutdannet førskolelærer og har en mastergrad i spesialpedagogikk spesialisert på autismespektertilstander. Til daglig leder hun SPISS som spesialiserer seg på å hjelpe personer med ASD.
I dette foredraget snakker Stian og Jon om hvordan Stian ved hjelp av systematisk opplæring og trening gikk fra å ikke kunne bo hjemme på grunn av sine omfattende atferdsvansker, eller nyttiggjøre seg et ordinert skoletilbud i barndommen, til at han nå studerer psykologi på Universitetet i Oslo. Stian er en meget dyktig foredragsholder og har vunnet pris for sine bidrag til å øke forståelsen av autismespekterdiagnoser. Jon Arne Løkke har vært delaktig som veileder i endringsprosessene til Stian og kommer, i samarbeid med Stian, til å fortelle om de ulike suksessfaktorene som førte til at Stian kunne nå sine mål og ønsker. De vil også gi råd til deltakerne om hva de mener skolen bør fokusere på.
Kjell Ove Hveding er en utradisjonell konferansier som først og fremst er medmenneske, menneskekjenner og opptatt av at alle skal ha det bra. Han er også gründer som med uslitelig entusiasme, pågangsmot og godt humør har basert sin suksess på sin tro på at alle i en organisasjon gjør en like viktig jobb. Enten man arbeider med service eller mennesker, er fokuset på de som skal motta dine tjenester.
Thon Hotel Oslo Airport er et moderne konferanse- og forretningshotell med 435 rom, og ligger sentralt til, kun 10 minutter unna Oslo Lufthavn på Gardermoen.Stort treningsrom med godt utvalg av apparater og treningsutstyr. Gode muligheter for parkering, for priser, se hotellets nettside.
Ankomst:
Ta Shuttlebus S22 fra flyplassen.
Flere av våre konferanser streames og man kan følge konferansen i sin helhet via nett. Man kan også se konferansen i opptak. Noen konferanser er også heldigital, det vil si at konferansen kun er tilgjengelig via streaming / opptak.
Ja, alle som er påmeldt digital deltakelse får også (tidsbegrenset) tilgang på opptak av konferansen i sin helhet.
- Når man deltar som en enkelt digital deltaker vil man kunne få deltakerbevis dersom man ønsker dette. Ved digitale grupper MÅ man registrere seg via link man mottar i e-posten med informasjon om streamingen. Denne e-posten får man en uke før gjennomføring av arrangementet.
- Ved digitale grupper mottar man kun én link/nettadresse til arrangementet som deles med gruppen som skal se på.
Registrering åpner en time før første innlegg på konferansen. Kom gjerne litt tidlig, så slipper vi lang kø.
Endring av opplysninger eller deltakelse:
Gå til kontakt oss og send en e-post eller svar oss på e-posten du fikk med påmeldingsbekreftelse.
Endring av overnatting eller spørsmål vedr. hotell:
Hotel-link er vår samarbeidspartner og håndterer vår kontakt med hotellet for oss. Du kan kontakte de på: [email protected] eller 66 78 62 50
De kan hjelpe deg med følgende:
Ved digital deltakelse er det allerede laget grupperabatter. Se under priser "Gruppevisning"
Ved fysisk deltakelse er det mulig med rabatter dersom man er fem eller flere. Ta kontakt med oss.
Fagfokus sine konferanser er åpen for alle.
Ja, det kan være mulig. Ta kontakt med oss.
For faglige spørsmål tar du kontakt med oss.
Dere er hjertelig velkommen til å være utstiller på vår konferanse. Fordelene er mange!
Prisene for standplasser er for tiden ikke tilgjengelige.
Ja, det kan du. Det vi kan redusere er selve deltakeravgiften, mens utgifter som hotellet skal ha dekket i form av lunsj, opphold, pausemat og liknende ikke kan reduseres. Deltakeravgiften reduseres med 50%. Se påmeldingsskjema for mer informasjon.