Hvordan møte overlevende etter seksuell vold og som befinner seg på flukt fra eget land? Et kurs for alle som arbeider med flyktninger.
Hva er seksuelle overgrep som våpen i krig, når det skjer under flukt, som menneskerettighetsbrudd og forbrytelse mot menneskeheten? Mange overlevere føler skyld og skam. Det er viktig å hjelpe dem med å forstå at de er utsatt for alvorlige brudd på sine rettigheter. De trenger hjelp til å forstå overgrepene som menneskerettighetsbrudd og legge ansvaret på dem som gjør slike brudd.
Klikk her for hele beskrivelsen av innleggetDet er også viktig å understreke det internasjonale arbeidet rettet mot seksuell vold og overgrep i krig, og de rettigheter de har i kraft av det.
Seksuell vold inkluderer uønskede seksuelle handlinger som voldtekt og seksuell tvang. Denne typen vold er spesielt traumatiserende fordi den er så påtrengende og ydmykende. Traumer oppstår når hendelser er overveldende, uunngåelige og skremmende, og fører til tap av kontroll og muligheter for å beskytte seg selv.
Klikk her for hele beskrivelsen av innleggetDramatiske hendelser som voldtekt kan utløse sterke reaksjoner. Sårbarheten for traumer vil variere, men kan ha sammenheng med faktorer som alder, voldens karakter, tilgang på støtte og trygghet, og tidligere erfaringer.
Ved ankomst til Norge, er det avgjørende å sikre at overlevere for seksualisert vold får nødvendig støtte og hjelp. Helsepersonell og andre hjelpere må være oppmerksomme på tegnene på at slik vold kan ha skjedd.
Klikk her for hele beskrivelsen av innleggetDet er viktig å huske at det kan være vanskelig for overlevere å snakke om dette temaet, derfor bør hjelpere være modige nok til å nærme seg dette tema med de nyankomne på respektfull og støttende måte. Vi tar for oss noen verktøy som kan styrke hjelperen i deres møte med overlevere.
Det er avgjørende å øke forståelsen av traumer og tilby praktiske tilnærminger for hjelpere som møter unge gutter og menn som kan ha vært utsatt for seksualisert vold. På grunn av den omfattende skyld- og skamfølelsen disse overlevende ofte bærer på, kan det være ekstra utfordrende for dem å søke hjelp.
Klikk her for hele beskrivelsen av innleggetDerfor er det viktig at traumebearbeiding ikke alltid fokuserer på å fortelle egen overgreps-historie, men heller på aspekter som psykoedukasjon, forståelse av egne reaksjoner, gjenopprettelse av selvrespekt og tillit, samt læring av stabiliseringsteknikker gjennom å vise til andres historier.
Noen av barna som kommer til Norge som flyktninger har seksuelle overgrep med seg i bagasjen. Det kan ha skjedd i hjemlandet eller under flukten. Enslige mindreårige asylsøkere kan være særlig utsatte. Hvilke tegn i barns atferd skal vi være særlig obs på, hva slags hjelp trenger de og hvordan kan hjelpere bidra til å gi dem den støtten de trenger?
Empati er en viktig kvalitet hos hjelpere i møte med overlevere etter alvorlige menneskerettighetsbrudd. Samtidig kan engasjerte hjelpere være sårbare for å utvikle omsorgstretthet, vikarierende traumatisering eller sekundærtraumatisering.
Klikk her for hele beskrivelsen av innleggetFor å styrke sin resiliens som hjelper, er det viktig å legge merke til og kjenne igjen symptomer på dette på et tidlig stadium. Videre er det vesentlig at rammene for hjelpearbeidet er så gode som mulig og at den enkelte hjelper gjør det de kan for å ta vare på seg selv.
- Alle priser er inkl. moms.
Denne konferansen er heldigital og man kan kun se denne på internett. Du vil motta link en stund før konferansen starter slik at du slipper å finne frem denne samme dag. Du kan bruke PC, MAC, nettbrett og telefon.
Flere av våre konferanser streames og man kan følge konferansen i sin helhet via nett. Man kan også se konferansen i opptak. Noen konferanser er også heldigital, det vil si at konferansen kun er tilgjengelig via streaming / opptak.
Ja, alle som er påmeldt digital deltakelse får også (tidsbegrenset) tilgang på opptak av konferansen i sin helhet.
- En singel deltakelse er ment for kun 1 person og kan ikke deles med andre eller se i fellesskap.
- Ved digitale grupper mottar man kun én link/nettadresse til arrangementet som kan deles med gruppen som skal se på. Ved digitale grupper MÅ de andre gruppedeltakerene registrere seg via link man mottar i e-posten med informasjon om streamingen. Denne e-posten får man en uke før gjennomføring av arrangementet.
Registrering åpner en time før første innlegg på konferansen. Kom gjerne litt tidlig, så slipper vi lang kø.
Endring av opplysninger eller deltakelse:
Gå til kontakt oss og send en e-post eller svar oss på e-posten du fikk med påmeldingsbekreftelse.
Endring av overnatting eller spørsmål vedr. hotell:
Hotel-link er vår samarbeidspartner og håndterer vår kontakt med hotellet for oss. Du kan kontakte de på: [email protected] eller 66 78 62 50
De kan hjelpe deg med følgende:
Ved digital deltakelse er det allerede laget grupperabatter. Se under priser "Gruppevisning"
Ved fysisk deltakelse er det mulig med rabatter dersom man er fem eller flere. Ta kontakt med oss.
Fagfokus sine konferanser er åpen for alle.
Ja, det kan være mulig. Ta kontakt med oss.
For faglige spørsmål tar du kontakt med oss.
Denne konferansen er heldigital og det er derfor ikke mulig å være utstiller.
Ja, det kan du. Det vi kan redusere er selve deltakeravgiften, mens utgifter som hotellet skal ha dekket i form av lunsj, opphold, pausemat og liknende ikke kan reduseres. Deltakeravgiften reduseres med 50%. Se påmeldingsskjema for mer informasjon.