Konferanse om problematisk skolefravær, tidlig innsats og om å fremme tilstedeværelse i skolen.
Drømmeskolen driftes av Voksne for barn, med midler fra Helsedirektoratet. Det er et gratis tilbud til skolen, og når 15 000 ungdommer hvert år. Målet er å skape et læringsmiljø hvor elevene opplever trygghet og tilhørighet, der de får brukt ressursene sine, og hvor den psykiske helsa til den enkelte elev fremmes.
«Hvis det ikke var for deg, hadde ikke jeg gått på denne skolen nå»
(Sitat fra elev på VG1 til sin elevmentor)
«Me starta med Drømmeskolen for tre år sidan. Det er eit tiltak sett i system der elevar søkjer og blir mentorar i klassar for elevar på 8.trinn eller Vg1. Opplegget går ut på å gjera overganagane mindre farleg og å hjelpa klassane med å skapa gode klassemiljø og ta ansvar for kvarandre. Det er og eit opplegg som jobbar for heile skulemiljøet. Opplegget er godt utarbeidd og lett å fylgja. Elevane som søkjer på mentorjobbane seier dei vil at dei nye elevane skal få ein god start på ny skule. Opplegget er godt strukturert og oppfylginga frå Vokne for barn er veldig bra. Anbefalast på det varmaste».
(Sitat fra Kjellfrid Bøyum, rådgiver og assisterende rektor ved Voss ungdomsskole)
Å delta på arenaer man ikke mestrer eller trives i er utfordrende. Dette kan de fleste mennesker kan kjenne seg igjen i. Hvordan gjøre det beste ut av deltakelse som ligger utenfor egen komfortsone? Thomas bruker sitt arbeid med en 10 års oppfølgingsstudie på rusfeltet for å illustrere hvordan relasjonelle nøkkelverktøy kan brukes for å bedre oppfølging, minske fravær og legge til rette for mestringsopplevelser i skolen.
Hvordan lære barn å takle motgang? Kan vi hjelpe barn med som sliter med ufrivillig skolefravær noen angstregulerende tips og triks de kan bruke når børa på ryggen blir for tung, og livet oppleves som bare dritt?
Lærer Dagfinn Moen bruker sine egne erfaringer fra en vanskelig elevhverdag til å hjelpe de elever og foreldre som trenger det mest. - Kan jeg redde bare ett liv, så er det verdt all innsatsen, sier han. - En mer praktisk rettet skoleplattform vil definitivt utgjøre en stor forskjell i målet om å få til en mer inkluderende skole. Det er ikke elevene som skal passe inn i skolen, men skolen som skal tilpasse seg enkeltindividet. Elevene kommer i alle slags kategorier og skolen skal omfavne dem alle, påpeker Moen, som kan vise til praktiske eksempler og råd til andre lærere.
Hvem handler skolefraværet egentlig om? Å se skolefravær fra elevens ståsted gir oss kunnskapen, forståelsen og innsikten vi trenger for å løse skolefraværssaker. Sara Eline Eide vil i dette foredraget gi eksempler på hvordan vi kan nå inn til barnet og ungdommen, legge til rette for et godt samarbeide med foreldrene, og finne tiltak som virker etter hensikten.
Adrian Lund var annerledes som barn, og er annerledes som voksen. Han er en av landets aller beste foredragsholdere, og beskrivelsen av sin vei gjennom skole og arbeidsliv er fengslende.Trygge og faste rammer på ungdomsskolen gjorde at pedagogene så forbi utfordringene Adrian måtte slite med da egenansvaret ble større og rammene videre på videregående. Tre ganger droppet Lund ut av VGS. Han har gode råd til de som gjennom jobben møter barn og unge med særlige utfordringer.
Vi møtes for mingling, mat og drikke. Baren åpner allerede klokken 18:30.
Oskar Fjørtoft Sandanger har med seg to kumpaner, og vil sammen med dem underholde med showet «Nesten lættis». Det gjøres selvsagt med et varmt hjerte og klart blikk i retning alle landets skoleansatte, og deres elever.
Impro-gjengen «Nesten lættis» besøker konferansen «Ufrivillig skolefravær» høsten 2022.
Skolen står i spagat når det kommer til praktisering av meldeplikt. Noen bekymringsmeldinger skulle aldri vært sendt. Andre meldinger når bare tankestadiet, og skulle definitivt vært sendt. Den profilerte psykologspesialisten Heidi Wittrup Djup har dyp innsikt i problemstillingene, og vil komme med konkrete tips og råd for å styrke balanseevnen mellom meldeplikt og taushetsplikt.
Nærværsskolen Vollebekk har tatt grep for å fremme nærvær i skolen, samtidig som de forebygger skolefraværssaker. Hvordan jobber man ved skolen med tidlig innsats i praksis? Hvordan har de satt skolenærværsarbeidet i system? Her får du praktiske eksempler, samtidig som du får ta del i hva skolen har lært på reisen.
Skolen skal være en arena som fremmer trivsel, helse og læring for alle elever. Feiler vi her, kan dette forplante seg inn i voksenalder i form av psykisk uhelse, mistilpasning og fravær. Tett oppfølging på skolen og gode tiltak så tidlig som mulig synes derfor å stå sentralt for å hjelpe de utsatte elevene. Trude Havik presenterer noen skolebaserte tiltak og strategier.
Psykolog Jonas Højgaard Frydenlunds inngang til skolefraværstematikken er fra sin forskning fra Danmark. Nå bosatt i Arendal, jobber Jonas Højgaard Frydenlund kritisk inn i fraværsfeltet. Skolefravær er et komplekst sosialt problem, som også krever komplekse måter å studere på. Sosiale problemer har altid en historie bak seg, og det er nettopp denne historien Jonas vil reflektere rundt, for å bedre forstå hvorfor fravær er så stort et problem i dag. Ved hjelp av sin forskning setter han fraværsproblematikken inn i et større samfunnsperspektiv, som kan hjelpe oss med å tenke annerledes og mere nyansert om fravær.
De fleste barn og unge trives og er godt fornøyd med tilværelsen. Det har likevel vært en økning i selvrapporterte psykiske vansker gjennom de siste ti årene, særlig hos unge jenter. Målet med denne studien er å utvikle kunnskap om sammenhenger mellom læringsmiljø, sosial støtte og psykiske helse for gutter og jenter i videregående skole. Studien ønsker også si noe om hvordan videregående skole kan fremme god psykisk helse.
Ingrid M. Bruun
Ingrid M. Bruun jobber som daglig leder & foredragsholder for Kompetansesenter for livsmestring og folkehelse (livshelse.no). Til tross for sin unge alder, har hun allerede rukket å bli en merittert foredragsholder, som kombinerer faglighet med egne erfaringer i sitt engasjement for blant annet frivillig innsats.
Thon Hotel Oslo Airport er et moderne konferanse- og forretningshotell med 435 rom, og ligger sentralt til, kun 10 minutter unna Oslo Lufthavn på Gardermoen.Stort treningsrom med godt utvalg av apparater og treningsutstyr. Gode muligheter for parkering, for priser, se hotellets nettside.
Ankomst:
Ta Shuttlebus S22 fra flyplassen.
Flere av våre konferanser streames og man kan følge konferansen i sin helhet via nett. Man kan også se konferansen i opptak. Noen konferanser er også heldigital, det vil si at konferansen kun er tilgjengelig via streaming / opptak.
Ja, alle som er påmeldt digital deltakelse får også (tidsbegrenset) tilgang på opptak av konferansen i sin helhet.
- En singel deltakelse er ment for kun 1 person og kan ikke deles med andre eller se i fellesskap.
- Ved digitale grupper mottar man kun én link/nettadresse til arrangementet som kan deles med gruppen som skal se på. Ved digitale grupper MÅ de andre gruppedeltakerene registrere seg via link man mottar i e-posten med informasjon om streamingen. Denne e-posten får man en uke før gjennomføring av arrangementet.
Registrering åpner en time før første innlegg på konferansen. Kom gjerne litt tidlig, så slipper vi lang kø.
Endring av opplysninger eller deltakelse:
Gå til kontakt oss og send en e-post eller svar oss på e-posten du fikk med påmeldingsbekreftelse.
Endring av overnatting eller spørsmål vedr. hotell:
Hotel-link er vår samarbeidspartner og håndterer vår kontakt med hotellet for oss. Du kan kontakte de på: [email protected] eller 66 78 62 50
De kan hjelpe deg med følgende:
Ved digital deltakelse er det allerede laget grupperabatter. Se under priser "Gruppevisning"
Ved fysisk deltakelse er det mulig med rabatter dersom man er fem eller flere. Ta kontakt med oss.
Fagfokus sine konferanser er åpen for alle.
Ja, det kan være mulig. Ta kontakt med oss.
For faglige spørsmål tar du kontakt med oss.
Dere er hjertelig velkommen til å være utstiller på vår konferanse. Fordelene er mange!
Prisene for standplasser er for tiden ikke tilgjengelige.
Ja, det kan du. Det vi kan redusere er selve deltakeravgiften, mens utgifter som hotellet skal ha dekket i form av lunsj, opphold, pausemat og liknende ikke kan reduseres. Deltakeravgiften reduseres med 50%. Se påmeldingsskjema for mer informasjon.